Maruška z Velké Bani

Včera byla u nás sobota s pravým aprílovým počasím. Vyjeli jsme s kolegou okruh po zaniklých obcích našeho kraje a počasí nás tedy vůbec nešetřilo. Sestava sluníčko – mraky – vichr – prudký déšť – sluníčko se vystřídala v rychlém sledu během půldne asi čtyřikrát. Jednou nás zachránila opuštěná oplachtovaná maringotka v poli. Na místě zaniklé osady to samozřejmě pípalo na každém metru. Jenže co. Zrezlé plechovky, kastrůlek, lžíce, různé kovové harampádí. Až na přilehlém políčku toho neustálého pípání ubylo. Žádní milionáři tady asi nebydleli. Odpady z práce na poli jako ulomené zrezlé kroužky, šrouby, matky, v lepším případě hladké mosazné knoflíky…

No nic budeme balit, prohodím ke kolegovi. Ze severu se na nás řítí zase ty černé zlověstné mraky a rychle se blíží. Nebo chceš dnes popáté zmoknout? No jo, už jdu na to on. Po cestě k autu ještě párkrát ze zvyku nahodile máchnu nad polem detíkem a hle, čistý signál 74….Ty mraky na obzoru se mi zdá trochu zpomalily a k autu je to nejvýš 300 metrů, přesvědčuji sám sebe a dám se do kopání. Najednou mám v ruce tlusté měděné kolečko s tereziánskýma kudrlinkama. Maruška NB tedy z Velké Bani. Tak aspoň něco toto pole vydalo. Jednu z nejpěknějších měděných mincí co znám. Sice v dost sežraném stavu, ale je to ona. Rychle vyfotím zachovalejší stranu mince s letopočtem a opravdu balím, protože začínají padat první kapky.

Ať se vám daří přátelé…

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Marie Terezie (1740–1780) – Ein Kreuzer (1 Krejcar) (č. 420) Marie Terezie (1740–1780) Ein Kreuzer (1 Krejcar)

Názory uživatelů

Průměr: 24,0 mm
Váha: 10,80 g
Území ražby: České území (1 názor)
Panovník: Marie Terezie (1740–1780) (1 názor)
Rok ražby: 1762 (1 názor)
Nominál: Ein Kreuzer (1 Krejcar) (1 názor)
Materiál: Měď (Cu) (1 názor)
Č. mince: Marie Terezie (1740–1780) – Ein Kreuzer (1 Krejcar) (č. 420) (1 názor) Zlatokop777: 420

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Maruška z Velké Bani
Maruška z Velké Bani
Maruška z Velké Bani
Maruška z Velké Bani
Maruška z Velké Bani
Maruška z Velké Bani
Maruška z Velké Bani
Maruška z Velké Bani

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:GM One
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
671x,
komentářů:
2,
nálezce:
Zlatokop777 Zlatokop777
vyfotografováno:
4. dubna 2021,
vloženo:
4. dubna 2021

Komentáře

Paráda, ale že by to byl František??

Hmm, jedna strana mince je v tak bídném stavu že není poznat, jestli hlava zobrazuje Marušku nebo Františka. Písmenka jsou také nečitelná. Druhá strana mince je lepší a podle ní by to měla být spíše Maruška. V roce 1762 měla mít podle našeho katalogu mincovna Nová Baňa značku N B a František bůvíproč N - B. Ale nejsem žádný numismatik :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru