Medailonek

Zdravím ve spolek, drazí kolegové. Setkali jste se už s nějakým podobným kusem? Čistil jsem prozatím jen jemně od nejhorších usazenin malým kartáčkem. Kov přesně neurčím, protože mi to při signalizaci skákalo z barvy na nižší tóny. Punc to žádný nemá, strana s korunou je ražena trochu šejdrem - což je dobře vidět - na straně se lvem je patrně dvojité W a S, nebo devítka, ale ta by mi tam nedávala moc smysl. Děkuji za názory.

Tak odevzdáno a u archeologů radost až na kost - jak už určil správně Kacuro, jde o medailon vyrobený z tzv. tlustého bílého penízku Vladislava Jagelonského a jde teprve o druhý známý exemplář a první zlacený - první kus uložení v depozitu Národního muzea je čistě ze stříbra. Medailonek bude vystaven v expozici Muzea stříbra v Kutné Hoře :-)

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Přívěsky z mincí (4 názory), Šperky/výrobky z mincí (2 názory), Medailony (1 názor), Bižuterie (1 názor), Šperky a součásti oděvu (1 názor) jatamitoda: Přívěsky z mincí, : Přívěsky z mincí, simir: Šperky/výrobky z mincí, FanyArmy: Medailony, Tvrdikja: Bižuterie, Lama1: Šperky a součásti oděvu, wiky: Šperky/výrobky z mincí, Master2: Přívěsky z mincí, kacuro: Přívěsky z mincí

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Medailonek
Medailonek
Medailonek
Medailonek
Medailonek
Medailonek
Medailonek

Okolnosti nálezu

Odevzdáno do: AUAV Kutná Hora
62 hlasů
62 hlasů
zobrazeno:
3966x,
komentářů:
41,
nálezce:
Markoman Markoman
vyfotografováno:
22. února 2022,
vloženo:
23. února 2022

Komentáře

Zajímavé pěkné jsem zvědav co to bude.

Tak to je velmi zajímavá ražba, kterou popsal už Josef Smolík ve své práci Pražské groše a jejich díly. Tato mince je tam popsána jako tlustý bílý peníz Vladislava II. Jagellonského (WS = WLADISLAVS SECVNDVS), viz. tabulka III/42.

Tento nález by bylo dobré velmi detailně prostupovat, protože je to teprve druhý exemplář, mimo ten Smolíkův, který je mi znám. Napíšu Ti SZ, vzhledem k tomu, že se specializuji na mince tohoto panovníka, bych si minci rád prohlédnul, děkuji.

Gorgo - to já taky. Budu pro sichr posílat i foto archeologům, pokud to tu někdo nedokáže nějak určit, jako vyloženě mladou záležitost.

kacuro - super, mockrát děkuji. Takže záležitost pro archeology - gps a hloubku nálezu naštěstí mám. Pokud máš nějaký odkaz, určitě pošli, rád si to přečtu.

Archeologové takový nález nedokáží docenit, to je spíš věc pro numismatiky.

https://1iq.cz/img/fJMn8/r5wGM.png

kacuro - jo, to je přesně ono. Totožná ražba.

Vidím dobře, že je to zlacené?

kacuro - ano, má to povrchovou úpravu, která se tak tváří. Rozhodně to není měď, nebo něco takového, to by mělo zelenou patinu. Signál mi zmateně poskakoval mezi barvou s hodně vysokým tónem a nižším tónem.

OK, nejspíš to bude zlacené, což by korespondovalo s mými poznatky o těchto artefaktech, které jsem popsal v jednom článku, který je teď v tisku v novém čísle Numismatického sborníku. Tam se jedná o podobnou záležitost. Pěkně to do sebe zapadá. Potřeboval bych tu minci vidět, abych si to potvrdil / vyvrátil ...

Aj jajajajaj to je nález, Markomane spolupráci s kacurem mohu jen doporučit. Samozřejmě do muzea dej echo, ale tohle je opravdu pro numismatiky.

Co profilová fotka, ať vidíme to očko prosím, nebyla by?

quo vadis - už jsme s kacurem v kontaktu přes osobní zprávy. Fotky ještě nějaké dodělám a přihodím.

Ahoj Martine, díky za podporu, ten nález je opravdu pecka!

Parádní nález, gratulace! :-)

Argill - děkuji.
quo vadis - přihodil jsem ještě pár fotek, snad tam na tom poznáš dostatečně i detail provedení očka.

Perfekt, takže tloušťka střížku odpovídá předpokládanému účelu. Změř mi jí, prosím Tě.

Hodně zajímavý nález, gratulace ;-)

Pěkný kousek za palec

Zajímavý a moc pěkný 👍👍 peckóózní ;-) gratuluju

Ty kraaaso, tak to je mazec :-O

:-O Gratuluji👏 :-)

Děkuji, pánové.
Honzatuu - Určitě dám vědět a pokud bude i nějaký písemný výstup, přidám ho ofocený k nálezu, popř. na něj přihodím odkaz.

Gratulace

Blahopřeji 👍

Velmi zajímavý, ba skvostný nález ;-) ;-) Úplně vidím, jak si Ondřej rochní :-D :-D :-D

Ondro, historie je naše náboženství a ty ho umíš krásně šířit písmen v knížkách a tenhle nález by si to zasloužil.

Moc pěkný gratulace

Tak předběžné vyjádření archeologů na základě fotografií - Ondra ( kacuro ) určil naprosto přesně a precizně. Jedná se o tzv. bílý peníz Vladislava II. Jagelonského, patrně před rokem 1485. Jde o vzácný kus "drobáku" z Pražského groše s oboustranou ražbou, protože další mince obdobného typu jsou ražby jednolícé. Přidání očka a tím pádem předělání na přívěšek patrně proběhlo až později, ale přesně určit provedení povrchové úpravy a dalších věcí bude možné až při osobním předání a zevrubném prozkumání nálezu odborníky.

Jen upřesním, že v odborné literatuře je popisován jako tzv. tlustý bílý peníz. Osobně se mincovnictví Vladislava II. Jagellonského dlouhodobě věnuji a na základě svého bádání zastávám názor, že to není zcela pravda. Jedná se o něco trochu jiného. Na toto téma mi brzy vyjde článek v Numismatickém sborníku, kde předkládám jiný výklad. Předpokládám, že v tomto případě se jedná o tutéž záležitost. Zatím nechci být konkrétní, dokud článek nevyjde.

Děkuji kolegovi Markomanovi, že mi umožní studium tohoto artefaktu. Už mi v Národním muzeu potvrdili, že ten exemplář publikovaný Smolíkem mají ve svých sbírkách, takže si ho také budu moci prostudovat.

Paráda 👍👍 vážím si takových loď jako jsi ty,pan profesor z Karlovi univerzity nebudu jmenovat atd. At se daří v bádání 8-) 8-)

kacuro, jsi mazák.

Markoman - narazil jsem na tvůj příspěvek až dnes, v sekci zajímavé. Úžasná záležitost, velká gratulace k nálezu.

namor - děkuju. Při nálezu mě ani nenapdalo, že by to mohlo být něco až tak extra.

Gratulace obrovská, nádherný nález!!!!!!!!

Jen si tak říkám, proč má tento “špek” skončit někde v propadlišti přívěsků z mincí... Takový unikát by si zasloužil něco jiného. 😢

idler - tak to už by se asi muselo nějak řešit s adminem. Ale jak koukám na hlasování, tak můžeme být ještě rádi, že to neskončilo v bižuterii :-D Co se týče přímo nálezu, tak ten skončí po zpracování archeology a numismatiky v Českém muzeu stříbra v Kutné Hoře.

No osobně si ještě počkám na Kacurův článek, ale zas takový objev bych z toho zatím nedělal...

denar - Děkuji. Já jsem při vkládání netušil, že jde o minci doplněnou ouškem a zlacením. Měl jsem to za medailon, proto to vložení mezi artefakty. O co vlastně doopravdy jde mi tu pak osvětlil až kolega kacuro.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru