Mince z penězokazecké dílny

Doposud nikdo nedovedl určit tento penízek, který by mohl pomoci poodkrýt roušku skrývající tajemství jedné neznámé lesní lokality. Ražbu, která se dá alespoň trochu přečíst, nese jen pár střížků. Koruna z jedné strany a z druhé orlice vlevo. Na fotkách je zdokumentován celý postup výroby. Hroudy mědi, táhnoucí se v jedné linii od toho místa na nevelkém návrší, nedaleko malého vodního pramene, k potoku, kde jsou stále patrné zbytky přemostění, ukazují na zaniklou cestu k městu.. Mince mají do 1 cm.

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Kopie, padělky a nezařaditelná dobová falza (999 př. n. l.–současnost) – Nezařaditelná dobová falza (č. 5924) Kopie, padělky a nezařaditelná dobová falza (999 př. n. l.–současnost) Nezařaditelná dobová falza

Názory uživatelů

Průměr: 10,0 mm
Území ražby:
Panovník:
Rok ražby:
Nominál: Nezařaditelná dobová falza (1 názor)
Materiál: Měď (Cu) (1 názor)
Č. mince: Kopie, padělky a nezařaditelná dobová falza (999 př. n. l.–současnost) – Nezařaditelná dobová falza (č. 5924) (1 názor) kacuro: 5924

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Mince z penězokazecké dílny
Mince z penězokazecké dílny
Mince z penězokazecké dílny
Mince z penězokazecké dílny
Mince z penězokazecké dílny
Mince z penězokazecké dílny
Mince z penězokazecké dílny

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
17 hlasů
17 hlasů
zobrazeno:
2479x,
komentářů:
18,
nálezce:
L2021PS L2021PS
vyfotografováno:
23. listopadu 2021,
vloženo:
23. listopadu 2021

Komentáře

Pokud jsi skutečně objevil středověkou padělatelskou dílnu, tak by bylo dobré to opravdu nahlásit v příslušném muzeu a udělat tam pořádný průzkum. Takových míst detailně zpracováno moc není a je to docela důležité pro numismatiku.

Bylo by také vhodné dát sem ořízlé fotky mincí, aby se daly dobře určit. Na té Tvé fotce mince zabírá tak 5% plochy.

Kacuro má pravdu, chtělo by to místo vic prozkoumat...

Ví to, dvě muzea, už od 2014. Já jim do jejich práce nechci mluvit, mají dost jiné.. Fotky asi lepší nesvedu- jedině více přiblížit.

Dvě makra mincí přidána.

https://en.numista.com/catalogue/pieces124194.html co něco takového

Jak prosté, když se to umí 👍 Mnohokrát Ti děkuji kolego :-)

Je to jen tip.Vůbec se v mincích nevyznám.Jen mě to tak připadá.
https://wcn.pl/archive?q=Polska%2C+denar+koronny%2C+Orze%C5%82+%2F+Korona%2C+W%C5%82adys%C5%82aw+III+Warne%C5%84czyk
:-)

Asi před půl rokem sem vložil někdo také nějaké dobové falzum a při další komunikaci s ním po soukromých zprávách vyšlo najevo, že dotyčný objevil padělatelskou dílnu a v muzeu je to nějak moc nezajímalo. Dohodli jsme se na spolupráci, že bych se tomu badatelsky věnoval. Nevím, jestli to nejsi Ty, protože ten dotyčný tu komunikaci následně smazal, a tím mi zmizela a nemohu ho už kontaktovat.

U podobných nálezů je pro numismatiku důležité tyto detailně zpracovat, protože nám dávají obrázek o penězokazectví ve středověku. Už jsem pár článků o DF sepsal, takže pokud bys měl zájem, mě by to opravdu zajímalo a mohl by z toho být velmi zajímavý výstup.

Podobných míst bude určitě více, ale myslím si, že kdo něco takového někdy našel a ví, že s velkou pravděpodobností nemá nárok na nálezné, ale pouze na zbytečné starosti.. tak si to nechává sám pro sebe. Mě osobně stačí ke spokojenosti to, že jsem zde někomu udělal tímto nevšedním nálezem trochu radost a víc si od toho ani neslibuji :-) Až budou mít u nás v muzeu možnost to tam řádně zpracovat, věřím tomu, že to udělají. Nyní je navíc v místě lesní školka. Jak jsem již zde psal- archeolog byl o všem dopodrobna informován a nepochybně ví co má dělat, tak mu do toho už nemluvím :-)

Tak předlohou byl tedy stříbrný denár Polského krále Wladyslava III. Warnenczyka (1434-1444) mincovna Krakov. Mince s průměrem 11 mm a váhou 0,30 g. To co se nalézalo v odpadní jámě a okolo vývratu, jsou pouze nepodařené kusy, bez náznaku nějakého postříbření.

Tak přeci jen jsem se trefil ;-)

To právě nebudou nepodařené kusy, ale polotovary připravené k pokovení.

Otázkou je, co s tím v muzeu udělají. Pokud tam nemají numismatika, tak to nejspíš skončí někde v šuplíku. Mohu se zeptat, do jakého jsi to dal muzea?

Určitě ne, protože krom těch tří na fotkách, jsou všechny ostatní střížky příliš malé a holé- bez ražby.

Tak ta ostatní kolečka jsou připravené polotovary pro ražbu a následné pokovení ;-) :-D

To opaskové nákončí je také odsud?

Ano a mnohé další, především železo :-)

On je malinko problém v tom, že to je areál tvrze, o níž se ví a kde se nemá s detektorem jen tak někdo co pohybovat....

:-O Nikde ve svém textu nenacházím "detektor" a "tvrz". Sice se to nabízí, ale chce to lépe zvážit svá slova, než se takto vypustí do světa :-/

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru