Minometka

Ahoj,
tak jsem se vrátil na dohledávku do míst nálezu okutí rýče a setrval jsem v okolí ještě dvě hodiny. Nic jiného jsem tam nenašel a tak jsem se vydal lesem na malou obchůzku. Když už jsem to točil k autu, zahlásil Žeryk něco velkého v malé hloubce. Jen tak odryji vrstvu mechu a kouká na mě plechová škatule. ,, Sudeťák‘‘ ,, Prosím tě, co by dělal Sudeťák ve východních Čechách?‘‘,,No tak Východočešek‘‘ Opatrně jsem nadzvedl zkorodovanou vrchní stěnu, abych okouknul obsah. Aj jaj jaj. Co ty tady děláš? Dvě fotky, zaměřím GPS, vrátím drn, postavím plůtek, lísteček a přímou cestou k autu a už ho valím do Hlinska na stanici. Předám fotky, GPS, popíši místo, kluci ohodnotí nález a trádá domů. Cestou přemýšlím, že jsem to udělal špatně. Neměl jsem nic stavět natož popisovat. Příště na místo nálezu narovnám větve a nic víc. Co když to v mezičase objeví nějaký šťoura a bude zvědavý, co to BUM BUM je? Vzpomněl jsem si na vyprávění kamaráda, jak v roce 2014 ve středních Čechách tři náctiletí našli nějakou munici a za každou cenu ji chtěli dostat ze země. Skončilo to prý amputací tří prstů a části dlaně levé ruky jednoho z nich. Příště jinak, no raději vůbec.
Při večeři zvoní telefon. Skryté číslo. Tak to budou Benga. A také že jo. Informovali vedení a to rozhodlo, že když se to nachází cca 300m od obytných domů bude lepší to vyndat ještě dnes večer, a že pyrotechnici od Brna už jedou a tak jestli bych jim to místo neukázal, aby ho po tmě nemuseli hledat. OK, s tím nemám problém. Sedám do svého SUV vozidla značky Renault Thalia a už je vedu polní cestou k lesu a pár desítek metů ještě v lese, než usoudím, že limity světlé výšky jsou už na hraně. Cestou k místu vedu debatu s klučinou co jako primus má u sebe sekundu, kterou zaučuje v likvidaci takovýchto nálezů. Dostaneme se i k LP kde mi vypráví o Klarkonovi (snad je to dobře) profesionálním pyrotechnikovi, který už na LP dlouhou chvíli není, jelikož ho nebavilo pořád dokola přesvědčovat různé šťoury o tom co co je, a že to není to, co oni tvrdí. (Takhle to dopadlo i s Hogofogem). Pak chci zamachrovat, že jsem z druhé nejstarší obce na Chrudimsku s první písemnou zmínkou z roku 1078. Nepovedlo se. O jeho vsi se psalo už v roce 1033 (či 1036). Nevadí. Jsme na místě. Opatrně si to odkryjí, vyndají, zkontrolují, zda nemá roznětku, detíkem projedou okolí a vše zhodnotí. Minometka někým ukrytá do zásobníku pro kulomet Mauser, dobře označeno, ihned oznámeno, luxusní spolupráce. Tak to jsem rád, ale jen si stále myslím, že ty haluze na hromadě budou příště lepší řešení.

S pozdravem Martin

PS.: Víte, kde se vzalo a co znamená vžité pojmenování policajtů titulem Benga? Slovo pochází z romštiny a značí satanáši či ďáblové.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Miny (4 názory), Munice - letecká (1 názor), Munice (1 názor) quo_vadis: Miny, Kapsa: Miny, Gorgo: Munice, Wladyslav: Miny, Sudeten_Objekt88: Miny, LadislavP: Munice - letecká

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Minometka
Minometka
Minometka
Minometka
Minometka
Minometka
Minometka
Minometka

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:5 cm
10 hlasů
10 hlasů
zobrazeno:
1167x,
komentářů:
16,
nálezce:
quo_vadis quo_vadis
vyfotografováno:
5. července 2022,
vloženo:
10. července 2022

Komentáře

Holt občas se to kopne. Důležitá je chladná hlava a nebát se zavolat. Většinou jsou vstřícní a rádi,že to vykopal někdo rozumný. Palec za přístup.👍

Minometka někým ukrytá do zásobníku pro kulomet Mauser,.... tohle ti řekl pyrotechnik?? Jestli ano , tak teda nevím co si mám myslet..

👍😊

Ahoj Pode. Jak, bys ty čistě z neprofesionálního pohledu a jako laik charakterizoval obsah a uložení tohoto nálezu?

Já ....., minometka v kastliku na náboje pro kulomet MG 34 případně MG 42

Ale samozřejmě chápu, ne každý se vyzná v artefaktech z ww2 , proto jsem se ptal , zda ti to řekl přesně takto pyrotechnik ?

Zvládl jsi to skvěle ;-)👍

Aha, kastlík je to oč tu běží. Ano to je dost důležité a z pohledu profi pyrotechnika to bylo směrem k laikovi neprofesionální se takto vyjadřovat.

No to je Kus :-) a dobrý postup :-)

z pohledu profi pyrotechnika to bylo směrem k laikovi neprofesionální se takto vyjadřovat.... ano , já bych si o tom myslel své když by mi to takto řekl v zásobníku a do kulometu mauser , to je přece blbost oboje dvoje

Pyrotechnici jsou vyškoleni v rozeznávání různých druhů válečné i moderní munice a bezpečného způsobu zneškodnění popřípadě její likvidace. Není důvod proč by měli přesně rozeznávat mraky nevýbušného armádního vybavení z poloviny světa které se u nás nachází.

To byste po nich chtěli vážně moc.

:-) :-)

Na prorezlým kastlíku vůbec nesejde...
Nechtěný nález co zkazí celé odpoledne.
Palec za přístup 👍

Posílám Ti pašáka za přístup Martine.👍

Pěkný zážitek jsi měl. Nebo nepěkný. Záleží na každém co a jak. Každopádně ses zachoval ukázkově. Přístup na jedničku s hvězdičkou.. dávám velký palec a ať se daří 👍👍👍👍🏅

;-)tyhle nálezy jsou nepříjemné,ale počítat sněma musíme. :-)možná si ho tam někdo ulil na trhání kamene. ;-)

áno, přítel kolega Quo se zachoval výborně, ale jak praví, to označení může mít i opačný efekt, lidi jsou hloupí, děcka sou děcka
- a k tomu mistru Klarkonovi a mistru Hogofogo
- áno, utekli jak malí kluci, své přesné flinty unáhleně odhodili do žita, si vemte, kdyby se takto učitelé zachovali, uprostřed hodiny by třídu pitomců opustili, co pak bude s národem?? - to je nepřípustné, takto se chovat nelze, je to jejich poslání, jejich povinnost, když už je bůh jednou takto vědomostmi obdařil /pravda, občas si i něco z plesnivých knih přečetli/, no utíkat od malomocných, odvracet se k potřebných zády, to je hřích, ne-li přímo trestný čin!!!

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru