Na odľahčenie;)

Zdravím borci. Trochu na odľahčenie. Môže to byť gombík? Alebo žetón do prastarého domu radosti:) Bolo to dosť hlboko cca 15cm takže niečo staršie. Priemer je 30 mm. Farba do zelena asi med. Stretli ste sa už s tým niekedy? Ďakujem za slušné komentáre.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Žetony pro štěstí (1 názor), Herní žetony (1 názor), Československo (1 názor) Pasek: Československo, Radarek: Herní žetony, hrobarr: Žetony pro štěstí

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Na odľahčenie;)
Na odľahčenie;)

Okolnosti nálezu

Lokalita:Košický kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:diviak
10 hlasů
10 hlasů
zobrazeno:
1462x,
komentářů:
35,
nálezce:
Wyfol Wyfol
vloženo:
14. března 2020

Komentáře

:-P1kunden

A dočiče :-O

😂😂😂😂

Dobrej bobr 👍👍👍

a co třeba sudovotextilní plombozávaží do dámského spodního prádla které drželo nohavičky pěkně rovně dolů....

s takovejma kalhotkama by ovšem bylo hodně nebezpečný jít třeba na tancovačku :-D

Jestli von někdo nepověsil na hřebík pozemské radosti. Z jedné strany ten záricí diamant a na druhé straně křížek.. 😂

Autor příspěvku žádal slušně komenty - no, moc se to nepovedlo. 🙈
Podle mne nejde o knoflík (nemá otvory, popř. očko na přišití) a ani o žeton na onu službu (tam bych předpokládal platbu v hotovosti).😋
Průměr je 30 mm, tloušťka není uvedena - pokud možno doplnit údaj.
Materiál je avizován jako Cu (měděnka), já však spíše uvažuji o Pb ( a třeba i s
příměsí /nečistotou Cu). Usuzuji tak nejen podle šedobílé barvy, ale i podle zjevně snadného způsobu rytí piktogramu.🗡️
Zde podobný neslušný artefakt :
www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/zajimavy-nalez-29550/
Jak je vidět, nápad stejný jak na Ústecku, tak i v Košicích 😁.
Zde odkaz na problematiku samodomo výroby galanterních zátěží :
http://www.detektorweb.cz/index.4me?s=show&s1=diskuse&start=15&mm=2&vd=1&i=72459#diskuse
Tam přispěvatel - clou - nadnáší možnost, že si krejčí nemusel tato olůvka objednávat u velkoobchodníka s galanterií ( šetřílek ), ale odlít si je sám. Zároveň je tam i zmiňována možnost opakovaného použití olůvek v různých oděvech. Domnívám se, že jde o tento případ, olůvko má rozměr odpovídající používanými typy, tedy 30mm - jako zde :
www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/pro-toho-maleho-medveda-206309/,
ale protože je to samodomo, nemá ty další doplňující znaky.
A proč zrovna průměr 30mm? I venkovský krejčí šil podle střihů, kde bylo umístění a rozměry zátěží na tomto střihu již vyznačeny ( tedy např. 20, 30, 40mm ).
A co se týká opakovaného použití, mohl krejčí zátěž použít v dalších šatech pro nějakou děvečku a toto byl jeho ,,žertovný kousek".
Pokud by nálezce artefakt zvážil, bylo by jasno i o materiálu. Např. při časté a běžné tloušťce 2mm, by v případě Cu vážilo cca 9g, v případě Pb pak 16g.
A zařazení ? Já hlasuji za textilní závaží!!!
😁🤷🐒🐎😊

A jen na okraj, do spodního prádla, trenýrek apod. se závaží nedávala - to je jen žertovné odklonění problému.
😋😁😁

Aha takže textilní závaží se zajímavým logem firmy...dobře Radárku
Jestli ti můžu dát radu už se na to závaží vyprdni vypadá že tvůj mladý život ovlivnuje více než je zdrávo...mmt pošlu ti zvířátka ale musím na mobil

🦄🐺🦊🐊🦕🐘👍

V podstatě máš pravdu, ano vlastně jde o logo výrobce zátěže - lakomého a sprostého krejčího. Dobrý postřeh.👍
Jiné relevantní argumenty nejsou?
😁🦅🐕🐿️🐕

Dakujem za komentare a urcenie. Hrubka je cca 1mm, vaha 6.3g. Odovzdam lokalnemu kracirovi, mozno obnovi stare logo po predkoch:), aj ked marketing bude nelahky.

:-D :-D

To je mince. Něco jako, když začíná sportovní mač a sudí háže. :-)

áno, tento symbol studuji již drahnou dobu, historie zasahuje hluboko, no pečlivým bádáním, keré mě stálo mnoho fyzických sil, mohu zde napsat výsledek
- jde o starý znak - hausmarke, který se dával na domy, jako značka vlastníka, no i jiné předměty se takto značily

http://mvdok.lbmv.de/file/mvdok_derivate_00003167/img/j060_abb5.png

- no tento symbol nálezový je ještě vylepšen "božím okem" a zezadu křížkem, bo majitel byl čistý a věřící člověk
- táto placka je tedy amulet
- tyto symboly sou velmi oblíbené i dnes a jsem za to rád, že se najde někdo s historickým cítěním

https://g.cz/sites/default/files/styles/gflex_landscape_large/public/field/image/2015/abc_1.jpg?itok=sPgJ3mBq

https://image.shutterstock.com/image-vector/masonic-symbol-seeing-eye-vector-600w-1190161138.jpg

a to stále omílané textilní závaží?? - preboha, kerý neznaboh a pohan by si dal takéto silné symboly do trenclí???? - to myšlenka zločince!!!!

Neustále záměrné zlehčování problému, s oblibou to dělá i Wladyslav :
Opakovaně zdůrazňuji, že textilní závaží se nedávala do trenek, slipů a vůbec spodního prádla. Rozumný člověk to nemůže říct a i žádný krejčí by to tam nedával, protože ví, že by mu spadly a nedal by si je tam.
Textilní závaží se vkládala do oděvů pro vytažení švů a úpravu fazony, v tehdejší době na tom velmi záleželo, více než dnes, kdy jsme schopni jít do divadla ve svetru nebo zváleném obleku. Zároveň zabraňovala nechtěnému odhalení nohou, např. u koupacího úboru (vzdouvající se sukně), u jezdeckých sukní žen, a to nejen pro jízdu koňmo ale i na kole - tam všude se používala. Prostě je nutno pochopit tehdejší upjatou módu a prudérní morálku, která nutila ženy všemožně se zahalovat, šněrovat do korzetů - jsou známy i snahy o zahalování noh u klavírů, soch v muzeích a podobně, pro dnešní dobu, jak vidno podle Vašich reakcí, zcela nepochopitelné věci. Dnes si filmová nebo tv hvězdička/hérečka sama objednává v bulvárních plátcích kompromitující fota, jen aby se o ní aspoň něco psalo a neupadla do zapomnění a propadliště kulturních dějin.
Prostě je nutno bez zášti pochopit tehdejší dobu - viktoriánskou éru.
Ono to má i své dopady do současnosti : dnes už se na ulici neuvidí, aby muž při pozdravu smekl pokrývku hlavy. Na to se už můžeme pouze podívat ve filmu 30.-50.let 20.stol.
Obdobně etiketa přikazuje mužům povstat, pokud přichází žena ke stolu v restauraci, popř. pokud od stolu vstává, např. při odchodu na toaletu - dnes muži sedí jako blumy. Snad je na západ od našich hranic se to ještě dodržuje - srovnej ve filmu ,,Pretty Woman" z r.1990. Ve sceně v restauraci ( s létajícími šneky ), kdy i starý muž povstane při jejím příchodu a záhy, když si Pretty umane jít na toaletu, tak celá společnost mužů opět povstává.
😊🐕🐿️🐒😁

Sakra sakra zase jsem to schytal že zlehčuji problém Sudovo textilního plombozávaží. :-D zde třeba si vyobrazením dámského přirození.
Radárku strašně se za to stydím a omlouvám a jako omluvu posílám pár zvířátek 🐘🦕🐊🦊🦄

Jak říkají na západ od našich hranic a za Kanálem ( myšlen Lamanšský průliv ), tedy v Anglii :
,,Omluva se přijímá".
😄🙈🙈🙈😊

A už toho nechte, mám svoji práci - pracuji na onom zázračném katalogu tex. závaží, abych přijel, jako ten princ na bílém koni, co přinese hluchým a slepým ono prozření z nevědomosti ( i když už je to v podstatě všem jasné - mimo LP ).
😁😁😁

Já myslím že by jsi neměl házet všechny do jednoho pytle definoval bych to tak že jediný kdo tomu nevěří že každé olověné kolečko je to takzvané textilní závaží jsou medvědi od Kolína... Zbytek světa již procitl ;-)

áno, radárku, ty ses měl s tím tvým odhodláním narodit dříve, abys - jako i další mnozí horlivci, šířil víru, bo jen jedna je ta správná, občas i pár facek přidat, když je tá oslovená druhá strana na misionářovy argumenty hluchá.....
- áno, souhlas, že apatické ovečky motající se kolem výrobny koláčů mají jasno - a to mě ozaj nepřekvapuje.....

- a ještě k tomuto nálezu - žádné spekulace se nepřipouštějí, škoda času s řešením rébusu textilního, to už raději jít stavět sněhuláka.....tu je jasné akorát to, že je tam -

https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%AD%C4%8Da

Ale pánové, ach,ach - stálé místo pořádné argumentace používáte to zlehčování věci ( z posledního odkazu vypadl zase kosočtverec ), popř. řeči o gatích a trenclích.
Vždyť ty odkazy na DW znáte a čtěte je, tam je to vše pěkné popsáno ( a už je to tu zase - místo argumentu , tak nazvete tu zveřejněnou ,, koláž" - koláčem. Vzdyť ten Rossy ji dělá proto, aby obsáhla co nejvíce obrázků - to pro lepší pochopení věci ). Je tam i ten historický oděv s všitými olůvky, o kterém restaurátorky v muzeu údajně nic nevědí. Stačí ty odkazy otevřít a celé je pozorně přečíst.
😁🐒🐿️🐕😄

Oprava a omluva :
Uvozovky měly být u slova ,,koláčem", protože jsem citoval některého z přispěvatelů.
😁

Radarku možná jednou pochopíš že nějaký olověný nesmysl je ztráta času..třeba až budeš mít rodinu a děti tak zjistíš že jsou mnohem důležitější věci než nějaká olověná placka s píč... 8-)
Hlavně nechápu proč svůj názor furt někomu vnucuješ.Já myslím že už to má každý jasno kdo chce aby to bylo textilní závaží je to textilní závaží kdo chce aby to bylo sudová plomba je to sudová plomba do chce aby to byl že to pro vstup do bordelu......

opr..žeton pro vstup do bordelu

vyberam si cnostne zaradenie:)

áno, jak praví kolega vážený badatel p. Velký - radárku, proč se ty tak vehementně snažíš, když už je to všem jasné ?? - kvůli nám třem to fakt dělat nemusíš, my se s tím nějak srovnáme, že s ostatními neukusujeme z jednoho sladkého koláče

Velký omyl, já svůj názor nikomu nevnucuji, pouze jej pokládám do fóra, jako jedno z možných řešení, nic víc.
Např. u tohoto artefaktu měním názor ( jak jeho ctihodnost - Lukegoss - potvrdila mě sdělení v jiné kauze, že jen blbec nemění názor ).
Přispěvatel - Wyfol - doplnil až včera v 20.23 hod. další údaje o placce ( tloušťka cca1mm a váha 6,3g ) a s údajem už známým předem ( průměr 30mm ) pak jde vypočítat, že měrná hmotnost tohoto artefaktu je 8,92g/cm3. Tedy rozhodně nejde o Pb ( jak jsem se mylně domníval na základě neúplných údajů ), ale je to Cu ( m.hmotnost Cu - 8,96g/cm3 ), jak v úvodu příspěvku - Wyfol - avizoval. Tedy žádný knofl, žádné textilní závaží, žádná sudová plomba, ale zřejmě žertovný samodomo žeton na losování ve fotbalu (panna/orel ), jak určil velmi správně - Odysseus - 👍👍👍.
A to rytí bude spíše od úderu sekáče a kladívka při výrobě a pak i ta částečná měděnka sedí.
Jinak na mých úvahách o případné samodomo výrobě tex. závaží v jiných případech, či i jejich opakovaném používání a používání střihů s vyznačováním potřebných závaží při šití oděvů, tak na tom trvám.
Prostě zřejmě oba nálezy ( Košice i Ústecko ) mají zřejmě společný původ (ač ten Ústecký by mohl být z Pb ).
Takže změním hlasování, jen nevím, jak ten žeton ( nejde o minci ) správně nazvat.
Nikdo jste si toho při těch gatích a trenclích nevšimnul ( mluvím o té m.hmotnosti 8,92g/cm3 ) a tak Vám dobrovolně poskytuji možnost k úsměvu a haně.

Oprava a omluva :........ mé sdělení v jiné kauze......
😄😄😄

A ještě na doplnění, o Vás tři ( nevím, kdo je ten třetí ), tak mi vůbec nejde. Pouze mne mrzí, že kvůli Vašemu ,, házení do jednoho chlívku, až se to vyřeší", tak akorát matete nové návštěvníky fóra a ten blud o sudových plombách bude zde na LP trvat asi až do skonání věků.
😄🐕🐕🐕😁

A ještě na doplnění, o Vás tři ( nevím, kdo je ten třetí ), tak mi vůbec nejde. Pouze mne mrzí, že kvůli Vašemu ,, házení do jednoho chlívku, až se to vyřeší", tak akorát matete nové návštěvníky fóra a ten blud o sudových plombách bude zde na LP trvat asi až do skonání věků.
😄🐕🐕🐕😁

Omluva : server blbne - 2x

radárku, poslední věc, co ti kdy k sudovkám napíšu
- my mateme a ty nemateš - pochopil sem to správně
- je to jako u blbečků na dvorečku, ale napíšu to zase a už naposled
- až sem dáš obrázek - ale né nějaké rádoby odborné smyšlenky, prostě důkaz toho, že se ty naše sudovky dávaly do gatí a závěsů, tak pak máš moje požehnání a výsostné právo přeházet všechny sudovky do textilního
- napsal sem to dost jasně??

Ale proč to sem mám dávat já, vždyť je to jasně vidět na DW, jak jsem už psal. A Vy ty odkazy na DW na šaty znáte, vždyť to, jak sami přiznáváte, také čtete. Je to vidět i na těch Rossyho vysmívaných kolážích. Tak co je ještě potřeba ? Vy jste admini - tak Vy jednejte.
😄🙈😄

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru