Nákončí?

Na poli kopl kamarád tento předmět. Jak je to staré a co to je? Děkuju za tip

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Nákončí a zápony (25 názorů) Kutlak.pepa: Nákončí a zápony, petroff: Nákončí a zápony, : Nákončí a zápony, Mildes: Nákončí a zápony, Wladyslav: Nákončí a zápony, Gorgo: Nákončí a zápony, Karinn: Nákončí a zápony, nastezce: Nákončí a zápony, Hehous: Nákončí a zápony, KNAKER: Nákončí a zápony, Harryll: Nákončí a zápony, MaistroProfi: Nákončí a zápony, GATTO: Nákončí a zápony, Zubr121: Nákončí a zápony, navzdysminolovkou: Nákončí a zápony, odysseus: Nákončí a zápony, petr-pppp: Nákončí a zápony, Erika: Nákončí a zápony, Rozik83: Nákončí a zápony, Tvrdikja: Nákončí a zápony, Lagertha2: Nákončí a zápony, Makoves: Nákončí a zápony, quo_vadis: Nákončí a zápony, kovboj78: Nákončí a zápony, PetrK: Nákončí a zápony

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Nákončí?
Nákončí?
Nákončí?

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
Hloubka nálezu:7 cm
Použitý detektor:Garrett 250
16 hlasů
16 hlasů
zobrazeno:
1206x,
komentářů:
11,
nálezce:
Pov Pov
vyfotografováno:
27. května 2022,
vloženo:
27. května 2022

Komentáře

Velikost 5 cm

Opasková garnitura. Ozdobný konec opasku, zřejmě s iniciálou odkazující na majitele nebo výrobce. I to písmeno Dé je stylizované jako opasek a jeho zapínání. Obecně tento typ řadíme do středověku a já nejsem proti tomuto označení, neboť jak píše výše Pepa Kutlák, středověk nekončí.. Ale kdybych měl tu garnituru datovat přesněji, řekl bych 15.století.
Je sobota, trochu se rozepíšu. Opasek se vyvíjel už od archaických dob. Prvním, kdo ho do našich končin dovlek byli skýtové. Přejali ho lidé keltové a nejvíce se v ranné formě rozvinul v laténu v 2 st. B.C. Nejdříve byl kožený, pak začali být kousky řemene spojovány kroužky až byl celokroužkový. Nebyla to levný záležitost a začal mít ozdobnou funkci. Dávali se na něj různé ozdoby a fragmenty, závěsky. A to antropomorfní či zoomorfní. Nejdůležitější ale byla vždy koncová část, zápona, ze které se vyvinulo nákončí. Opasek, kromě toho, že byl honosnou ozdobou, tak měl a to zejména v období ranného středověku mocenskou roli. Používal se třeba při pasování na rytíře. Krásné opaskové nákončí jsou například velkomoravské. Opasky a jejich garnitury jsou velká věda, a to jednak proto, že jsou chronologicky citlivé ale také kvůli ozdobám a jejich sociokulturní roly. Takže tak. Plno odkazů na nákončí ze všech dob najdete na netu a na Lovcích jich v katalogu je plno krásných.

Odysseus pěkně napsáno 👍

Ještě dodatek. To Dé je ozdobná iniciálka. Bylo to i zaměstnástnání. Když jste chtěli mít nějakou důležitou listinu pěkně graficky vyvedenou, zaplatil jste si člověka co se výrobou iniciálek živil. Je to vlastně druh umění, asi. Tohle bude něco podobného. Není to vrchol kaligrafie to Dé ale je to z doby kdy se ty iniciálky dělali a zdobené písmenka se dávali i na řemeslné výrobky. Tedy to 15.století.

Gratulace :-)

Odysseus moc pěkný počtení máš palec nahoru 👍 ;-)

Já ještě dodám, že je to snad i méně častý typ, a pokud bys chtěl přispět do katalogu, který buduje archeolog Jan Musil, tak mu pošli nálezové okolnosti a hezkou fotku na bílém pozadí s měřítkem na mail: musil@muzeumcr.cz


A já se připojuji k Durrutimovi a předem děkujeme. Odmočit v destilované vodě a jemným kartáčkem odstranit hlínu. Přidávám malé pojednání o nákončích od pana Musila a měřítko od MaLeeho.

Jen malá změna emailové a pracovní adresy:
PhDr. Jan Musil
Archeolog
Archeologické oddělení
Východočeské muzeum v Pardubicích
Zámek č.p. 2, 530 02 Pardubice
tel.: 722 985 535
email: musil@vcm.cz

https://www.academia.edu/43672852

www.lovecpokladu.cz/home/meritko-do-kima-a-nalezove-okolnosti-od-tacuda-6627

Bandita: je to stejné období. Dokonce tam máš taky vyryté gotické litery - první je R, druhou úplně nedokážu rozklíčovat (možná RT?). Chce to archeologa zaměřeného na středověk.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru