Narovnaná dýka

Už jsem sem jednou vkládal tuto bronzovou dýku. Byla krásná, ale pokroucená. Podařilo se mi sehnat uměleckého kováře, který dokázal dýku nahřát a opatrně narovnat. Hodina práce a je jako nová.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Dýky, nože, meče (1 názor) Sudetengau: Dýky, nože, meče

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Narovnaná dýka
Narovnaná dýka
Narovnaná dýka
Narovnaná dýka
Narovnaná dýka
Narovnaná dýka
8 hlasů
8 hlasů
zobrazeno:
2402x,
komentářů:
51,
nálezce:
Sudetengau Sudetengau Facebook
vyfotografováno:
26. ledna 2018,
vloženo:
26. ledna 2018

Komentáře

Tak to je nadhera!!! :-O :-O
Moc šikovný pán.
Krásný nález, gratuluji.

Pěkná, a dobrá práce. :-) :-)

Je pravda, že se bude líbit, ale muzejníci by toto nedělali. ;-)

to je na facku a ne na pochvalu... :,-(

prooooč? Irénko, řekni mi prooooč? větší íčovinu jsem dlouho neviděl...

přemýšlel jsi, že mohla být ohnutá záměrně? evidentně ne....ale co bych taky čekal

Kdyby někdo našel zohýbaný meč, tak ho dejte tomu šikovnému pánovi narovnat. ;-)

Sudetengau: Příště až něco takového najdete, vůbec nic s tím nedělejte a odneste to do muzea.

Tohle se nedělá,ještě se s tím chlub o:-)

Totální prasárna!!!!!

šikovný kovář...teraz je to kus do zbierky 8-)

Další argument pro zákaz hledání. :-(

Kolegové, já nejsem hledač. Já jsem tu dýku koupil do mého muzea. Ohnutá se mi nelíbila, tak jsem jí narovnal, aby vypadala jako původní. Někdo tvrdí, že starý bronz nejde rovnat. Ono to jde. Je to trochu diskutabilní, zda to poškození dýky bylo způsobené orbou nebo kořeny, nebo zda bylo způsobené lidskou rukou a záměrně ohnutá. To už se nedá zjistit, když není známa okolnost nálezu.

benedek1866: Podle zákona to myslím není ani teď legální

Sudetengau: Ok, nebudu se vyjadřovat ke kupčení s artefakty, to by nedopadlo dobře, ale jen k té věci tedy. Jestli chcete mít předměty, aby vypadaly jako původní, nechte si udělat repliku a neničte archeologický nález

Nejsem si jistý, ale narovnat zahnutou dýku, to žádný zákon nezakazuje.

To také neříkám :-) ...Ale i na to by se to dalo něco aplikovat: jedná se o archeologický nález, který je majetkem kraje, takže se může jednat o poškození cizí věci ;-)

každopádně, něco takového se s archeo. nálezy prostě nedělá

Tak jen tak pro pořádek, protože mi nedá se k tomu nevyjádřit. Nikdo z vás si nevšiml, že v místě deformací čepele je odprýskaná hladká vrstva patiny, která se tvořila tisíce let. To znamená, že čepel byla deformována RECENTNĚ! Patrně při orbě, takto vypadají bronzy, se kterými si pohrála radlice. Nevidím tedy důvod, proč čepel nerovnat. V muzejní praxi se bronzové předměty z pravěkého období restaurují poměrně často. Takže pánové, než někomu nasadíte psí hlavu, zkuste nejprve použít tu svojí. ;-)

Majetkem kraje by byl archeologický nález, pokud by byl nalezený po roce 1941. Jenže tato dýka patří do sbírky mého pradědečka Antona, který zemřel v roce 1936, takže před rokem 1941, kdy žádný takový zákon neexistoval. Takže dýka je moje.

Hogofogo: Popravdě, je mi fuk, že se jedná o recentní ohnutí, jde o to, že by něco takového laik neměl dělat

Sudetengau: To potom ano :-)

slukk: proč? A kdo je podle tebe ten, kdo by to měl dělat? :-D

Hogofogo: No, já jsem toho názoru, že archeo nález by se měl odevzdat archeologům, aniž by se do něj jakkoliv zasahovalo. Jinou otázkou je, jestli jsou potom oni způsobilí s tím něco udělat, ale to je věc jiná :-D

Tak zde se nepochybně jedná o předmět, který nepodléhá povinnosti ho odevzdat dle litery památkového zákona. Pokud by se tedy jeho majitel rozhodl, že ho kupříkladu rozemele na piliny, je to jeho svaté právo. Jiná by byla situlace, pokud by byl artefakt nalezen v době platnosti zákona, tam je to jasné. V takovém případě by sbírková instituce byla povinna zajistit jeho konzervaci, případně restaurování, a to osobou či pracovištěm s potřebnou certifikací. To je teorie. O praxi z kolegiality pomlčím, ale mohu tě ujistit, že v řadě případů je dávána přednost "laikům" bez potřebného oprávnění, neboť kvalita jejich práce bývá často mnohem vyšší a cena mnohem nižší, než u restaurátorů s potřebným kulatým razítkem. ;-)

Sudetengau: už jsme se tu dočetli, kolik máš pradědečků, každý týden vykupuješ bronz od "neznámého" pozůstalého...bohužel už jsi profláknutý, jak v laických kruzích, tak v těch odborných

To Sudetengau: Jedna vec mi nesedi: koupil si ji nebo byla majetkem pradedecka?

Hogofogo: Souhlasím, ale to že se nejedná o nový nález jsme se dozvěděli až později. :-) ...Ano, vím, jak to chodí :-) ...Myslel jsem to hlavně tak, že v případě nálezu je potřeba ho ohlásit a nijak do něj nezasahovat

slukk : Přesně tak, tak by to mělo být.


benedek1866: zákaz hledání říkáš? A nemůže k tomu přispět spíš luxování bojišť, amatérské ničení válečných hrobů a podobné lahůdky? Co si takhle zamést napřed před vlastním prahem, hm? Nebo si opravdu myslíš, že prusko-rakouská válka se pod archeo nepočítá? :-(

Co se týče narovnání té dýky, pak jsem to nedělal já, přestože jako automechanik jsem se v učení také učil kovařinu. Obrátil jsem se na specializovanou kovárnu, která restauruje starožitnosti. Jinak, já Vám nekritizuji Vaše nálezy a mince, které jistě okamžitě všechny odevzdáváte do nejbližších muzeí a nenecháváte si je. Tak nekritizujte mne, mecenáše, který investuje velké množství peněz do vzniku muzejních sbírek soukromého muzea. Soukromá muzea jsou všude a dokonce i Náprstkovo muzeum vzniklo na základě soukromých sbírek pana Náprstka.

Samozřejmě se archeo dotýká jen částečně. Jak by mohli archeologové prozkoumat mnoho desítek km čtverečných. Něco jiného je jistě vandalství. Bohužel se mu těžko brání. Viz krádeže kovových fragmentů z pomníků nebo i celých pomníků. A dopadení pachatelé, k smíchu. A luxování je široký pojem, mohl by se vztahovat na celé Čechy. ;-)

benedek1866: Částečně ne, ale úplně ;)

benedek1866: jako vím, že 1866 dělají i srdcaři, a to je mi na jednu stranu sympatický, na druhou by mě zajímalo, kdo každou kuli a prkotinu zaměřuje, ruku na srce, asi nikdo z vás. Ale to je právě tak důležitý pro zmapování skutečných postavení jednotek a pohybů po bojišti, bez toho se archeologie bojišť dělat nedá, a jednou zničená archeologická situlace se už nikdy neobnoví. S každou odnesenou kulí je zkáza větší. A to je tedy podle mě opravdu průser a potom se tady pranýřuje někdo třeba za to, že neodevzdal šipku, co našel v lese.. No já nevím, mě to nepřijde ani poměřitelný ani férový, když tedy odhlédneme od toho, co by se mělo a připustíme si, jak to obvykle bývá.

Zajímavé je, že tento příspěvek byl i na facebooku a velice rychle zmizel. Stejně zajimavé je i muzeum provozované spolkem a vykupující archeologické nálezy z celé ČR, čímž se nenávratně ničí nálezové okolnosti. To je myslím neobhajitelné.

Corax: nechci nikomu stranit, za jakých podmínek majitel své muzeum provozuje a co vykupuje a nevykupuje, nevím, to by ti asi nejlépe zodpověděl on. V ČR je mnoho legálních soukromých muzeí, pokud toto má povolení ministerstva kultury, žádný problém v tom být nemusí. Rozhodně bych se ale na tvém místě nepouštěl do spekulací, co ničí a neničí, pokud má vše v pořádku a postupuje v souladu se zákonem, nedivil bych se, pokud by tě zažaloval.

Dobrý den pánové , chtěl sem se zeptat ....takové nálezy měli původně dřevěnou rukověť? ...viděl jsem již několik bronzů ale vždy bez držátka..Děkuji J.D

Převážně dřevěné rukojeti, občas se vyskytují rukojeti lité z kovu, vzácně potom kost, rohovina, parohovina, kámen.

Hogofogo Děkuji :-)

Nzč. ;-)

Sluuk, nevíš o čem mluvíš a hogo, ono už je asi pozdě. Před možná čtyřiceti lety, kdy se tady začalo hledat nebyly žádné tech. prostředky, dělaly se jen poznámky a nebo se spoléhalo na paměť. A ty nájezdy hledačů odevšud i z ciziny udělaly své. Tomu se nedalo nijak zabránit. A upřímně řečeno, žádné archeo výzkumy se tady nikdy nedělaly, nebyl zájem a když čteš ty nesmysly, které píšou archeologové, kteří dělají záchr. výzkum před stavbou dálnice tak se musíš smát. :-)

Když myslíš...

benedek1866: no tak to máš asi taky pravdu, že je na leccos už pozdě. Ale právě proto je potřeba nic dalšího neničit. Vím, že je to ale jen zbožný přání. Na druhou stranu, tam, kde se povedla spolupráce s archeologem, můžou být výsledky parádní, hezký příklad je třeba bojiště u Rakovníka.

Hogo. Když ono to tady taky nikoho ani nezajímalo. Poslední opravdu odborník na rok 1866 byl pan Šramar a v Hradci není ani žádná trvalá expozice na tuto celoevropsky veledůležitou událost.

Sudetengau: ty to nazýváš "mecenáš" , my to nazýváme překupník...když ti došli "příbuzní a neznámí zesnulí", jejichž sbírky jsi milostivě vykoupil, tak se začalo prosakovat, že vykupuješ od hledačů...
a mluvit o Náprstkově muzeu a podobných? Srovnáváš 19 století a 21? Nezlob se, ale nemáš jak přesvědčit...prostě podporuješ prodej historických artefaktů do soukromé sbírky a mluvím o rabovaných zříceninách a archeologických nalezištích....

merlin , tož hlavně mít nabitej mobil

benedek1866: to je smutný, bohužel je spoustu míst, které než někdo docení, vzaly nebo vezmou za své.

Hogo, no ono to za své až zas tak nevzalo. Z nálezů, které se dostaly do správných rukou, jak se zde říká srdcařů, jsme se mnohé naučili, mnohé vyčetli.To muzejníci, mnohdy ověnčeni tituly, pro které je jejich práce přece jen zaměstnání, tedy při vší úctě nejsou nadšenci a to je jistě zásadní.

Merlingor: Překupník je pro mne ten, který něco koupí a pak to prodá dál. Je tedy překupník, ale to já opravdu nejsem. Co se týče údajného rabování zřícenin a archeologických nalezištích, pak jsi dost mimo mísu. Já nevlastním detektor a nikdy jsem nic nikde neraboval. Pokud se podívám na tyto stránky, pak jsou plné lidí, kteří detektory mají a historické exponáty nalézají. Takže ten kdo porušuje zákony o nálezech nejsem já, ale vy, kteří neodevzdají každou kuli a kolečko. Někteří z vás se na mne obrátili a nabídli mi odkoupení starého železa či bronzu. Vždy mi tvrdili, že se jedná o starý nález nebo koupeno v zahraničí. Je lepší, když ty nálezy zůstanou v Česku v muzeu, než aby byly prodány do zahraničí. Takže, pokud někdo porušuje zákony, je ten, kdo něco detektorem najde a nezavolá archeology a neodevzdá nález. Ne já, který se snaží staré exponáty shromáždit a vytvořit muzeum. Jinak s muzei a archeology spolupracuji také.

Muzeum ovšem ty artefakty/nálezy nejen shromažďuje, ale současně se snaží i o získání dalších informací v rámci nálezových okolností, dají se udělat třeba analýzy na pyly, materiálová analýza, zkoumá se uložení předmětu, nález se dá do souvislosti s dalšími, je zanesen do systému, odborně restaurován a konzervován, evidován a zpřístupněn badatelům (archeologům), kteří třeba zrovna na téma bronzových dýk píší nějakou práci či publikaci a u Vás v ,,muzeu,, ji budou hledat těžko, nemluvě o nálezových okolnostech. Předmět bez nálezových okolností je sice hezký na pohled, ale věděcká hodnota je minimální. Rozhodně nejsem první, kdo Vám to píše a bohužel nejspíše ani poslední.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru