Netuším

Zdravím pánové,dnes se mi podařil pro mě zvláštní nález. Malý medailonek s papírem uvnitř. Vypadá to na nějakou modlitbu v němčině,ještě jsem nezkoušel přeložit. Prosím zkušené borce o určení a radu,kde by jsem se o tom mohl dozvědět víc. Předem moc děkuji

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Církevní medailony (2 názory) 123Martin: Církevní medailony, Pasek: Církevní medailony

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Netuším
Netuším
Netuším
Netuším
Netuším
Netuším
Netuším
Netuším
Netuším
Netuším
Netuším
Netuším
Netuším
Netuším

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:Teknetics Eurotek
8 hlasů
8 hlasů
zobrazeno:
771x,
komentářů:
7,
nálezce:
Svatopluk Svatopluk
vyfotografováno:
6. ledna 2020,
vloženo:
6. ledna 2020

Komentáře

Předpokládám,že jde o pasáž z bible, zřejmě Jan 1,
ale musel bych to slovo od slovo přepsat, navíc to není"dnešní" Němčina,
a ten text není rovný.

Možná by se text-papír mohl srovnat a zatížit kouskem skla, třeba tenkým,nebo z knihovničky, a pak to znovu nafotit.

podobné vydání

DAS EVANGELIUM NACH JOHANNES (JOH 1,1-18)
Das Wort
11 Im Anfang war das Wort, und das Wort war bei Gott, und Gott war das Wort. 2 Dasselbe war im Anfang bei Gott. 3 Alle Dinge sind durch dasselbe gemacht, und ohne dasselbe ist nichts gemacht, was gemacht ist. 4 In ihm war das Leben, und das Leben war das Licht der Menschen. 5 Und das Licht scheint in der Finsternis, und die Finsternis hat's nicht ergriffen.
6 Es war ein Mensch, von Gott gesandt, der hieß Johannes. 7 Der kam zum Zeugnis, damit er von dem Licht zeuge, auf dass alle durch ihn glaubten. 8 Er war nicht das Licht, sondern er sollte zeugen von dem Licht.
9 Das war das wahre Licht, das alle Menschen erleuchtet, die in diese Welt kommen. 10 Es war in der Welt, und die Welt ist durch dasselbe gemacht; und die Welt erkannte es nicht. 11 Er kam in sein Eigentum; und die Seinen nahmen ihn nicht auf. 12 Wie viele ihn aber aufnahmen, denen gab er Macht, Gottes Kinder zu werden: denen, die an seinen Namen glauben, 13 die nicht aus menschlichem Geblüt noch aus dem Willen des Fleisches noch aus dem Willen eines Mannes, sondern aus Gott geboren sind.
14 Und das Wort ward Fleisch und wohnte unter uns, und wir sahen seine Herrlichkeit, eine Herrlichkeit als des eingeborenen Sohnes vom Vater, voller Gnade und Wahrheit.

chybí tam 15-18
https://www.die-bibel.de/bibelstelle/Joh%201,1-18/

volně česky
http://www.biblenet.cz/app/bible/passage?passagePath.path=Jan%201,1-18

1Na počátku bylo Slovo, to Slovo bylo u Boha, to Slovo bylo Bůh.
2To bylo na počátku u Boha.
3Všechno povstalo skrze ně a bez něho nepovstalo nic, co jest.
4V něm byl život a život byl světlo lidí.
5To světlo ve tmě svítí a tma je nepohltila.
6Od Boha byl poslán člověk, jménem Jan.
7Ten přišel proto, aby vydal svědectví o tom světle, aby všichni uvěřili skrze něho.
8Jan sám nebyl tím světlem, ale přišel, aby o tom světle vydal svědectví.
9Bylo tu pravé světlo, které osvěcuje každého člověka; to přicházelo do světa.
10Na světě byl, svět skrze něj povstal, ale svět ho nepoznal.
11Přišel do svého vlastního, ale jeho vlastní ho nepřijali.
12Těm pak, kteří ho přijali a věří v jeho jméno, dal moc stát se Božími dětmi.
13Ti se nenarodili, jen jako se rodí lidé, jako děti pozemských otců, nýbrž narodili se z Boha.
14A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn, plný milosti a pravdy.






Tady přepis od člověka, který se náboženstvím a religionistikou zabývá. ...

Jde o začátek (prolog) Evangelia svatého Jana Evangelisty: ,,Na počátku bylo Slovo ...", ale v němčině. Zobrazeno IHS (= Ihesus) a z druhé strany asi svatý Jan se svatozáří a bezvousý, neb bývá i pod Křížem zobrazován bez vousu, ale může jíti i o jiného světce.

6. Evangelium sv. Jana. Toto evangelium jest velmi mocné proti bouřce, duchům a všelikým nebezpečím, pakli se nábožiiě říká. »Na počátku bylo Slovo a Slovo' bylo u Boha...« atd. (Ive konci:) Polib evangelium, řka: Mocí tohoto evangelia nechť zničí se všecka bouře, strašidla a ďábelská stíhání. Amen.
http://www.nulk.cz/ek-obsah/ceskylid/html/knihy/ceskylid29/texty/0160-0319.htm

Jak se najde zloděj. Klíč s křížem (na zubu, jenž přijde do zámku) vloží se do evangelia na list, kde začíná evangelium sv. Jana (Na počátku bylo Slovo), kniha se zavře, aby jen oko klíče vykoukalo, a zaváže, aby klíč nevypadnul. Komu se věc ztratila, přibere ještě někoho z domácnosti a drží klíč každý na jednom prstu a myslíce na určitou osobu říkají z jiné knihy evangelium sv. Jana. Když přijdou na slova: »Aby svědectví vydal«, otočí se jim klíč na prstech a spadne i s evangeliem na zem, jestliže ukradla ztracenou věc osoba, na kterou myslili. Neukradla-li osoba, na kterou myslili, neotočí se a nespadne klíč a ti dva říkají evangelium znova myslíc na jiného a to tak dlouho, až přijdou na pravého zloděje. Také se může držeti na prstech klíč sám bez evangelia. U vrchnosti však neplatí udání zloděje, jehož takto našli. (Netolice.) V. Řepa.
http://www.nulk.cz/ek-obsah/ceskylid/html/knihy/ceskylid20/texty/0202-0404.htm

Kazatel Zámrský ve své postille (vyd. r. 1590) horlí proti těm, kteří »pověrečné škartičky a lístky, všude Jesus, Jesus, Jesus popsané na hrdle nosívají.« Obrací se zvláště proti těm, kteří evangeliu sv. Jana zázračnou moc připisují a na krku přivázané stále nosí. A Žalanský praví, že »pověry z nadchnutí ducha pokrytského mnohé se zlíhly, že kdo by to evangelium psané a na hrdle zavěšené nosil, že veliké št ěstí míti a před zimnicí i před bouřemi, hromem a jinými nebezpečenstvími ssebou bezpečen bude. Jako teh dáž, tak i posavad mnozí toho textu evangelia zle užívají, jej v stříbře, zlatě, aksamite zavřený na hrdle nosí.« Že tato důvěra k amuletům byla rozšířena jak mezi lidem prostým, tak také u urozených, vysvítá ze psaní Zuzany Černínové synu Humprechtu. »Posílám Ti teď grošíček zlatý s svého hrdla, který jsem od mnoha let nosila proti mornému nakažení. Mé nejmilejší dítě, jsi-li na mne tak laskav, nos ho na hrdle, dajíc ho na ňákou pentličku.«")
http://www.nulk.cz/ek-obsah/ceskylid/html/knihy/ceskylid22/texty/0203-0405.htm

A tak podobně!!!

Tak to skládám poklonu pánové a moc a moc děkuji.

123Martin - zítra nafotím s tím sklem :-)

Super, a když to dáš mezi dvě skla, tak to na to focení můžeš podsvítit zespodu, bude to pak skvěle čitelné.

Tak pánové,fotky z pod skla dodány. :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru