Nevim

nasel jsem tohle je to z asi z Cu vaha je 24g je to ciste a z jedne strany je kolem krouzek a uprostred ornamen a cislo 4myslim.Poradi nekdo co by to tak mohlo byt?

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Textilní závaží (3 názory), Olověné artefakty mylně za sudové plomby (3 názory) petrha: Olověné artefakty mylně za sudové plomby, Sun: Olověné artefakty mylně za sudové plomby, ondrasecek: Olověné artefakty mylně za sudové plomby, Radarek: Textilní závaží, hrobarr: Textilní závaží, Diblice: Textilní závaží

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Nevim
Nevim

Okolnosti nálezu

Lokalita:Plzeňský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:25 cm
Použitý detektor:x terra 305
2 hlasy
2 hlasy
zobrazeno:
1271x,
komentářů:
35,
nálezce:
mira.klicov mira.klicov
vyfotografováno:
3. prosince 2019,
vloženo:
3. prosince 2019

Komentáře

to bude ta sudovka nebo něco úplně jiného :-D

to bude né CU ale Pb

no nevim?bylo to ohnute a narovnal jsem to v ruce

No právě :-D čoveče Míro nepoznáš olovo ?

a jak muze byt stara?

To je ta věc. o které se nesmí mluvit a její jméno se nesmí vyslovit, jinak tě čeká prokletí a budeš sedm let kopat jen bolševické hliníkové desetníky. :-D :-D :-D :-D

Míro ...podívej se ...klikni si na plomby,co jsem ti posal odkaz projeď si je ...počti si v diskusi a tam vše pochopíš i jak je stará ;-)

olovo poznam :-)ja to ukazoval kamaradovi a ten rikal ze to je neco z CU ale jinak to je material jak male plomby.a jak muze byt stara?

horste, to sou dneska lidi, volovo nepoznajúúúúúú :-O :-O
- věk - 2.pol.19. stol.

Poznal stréca Horsta :-D :-D ....hold už je to stará puška ten Luke

ale pssst...já tu nejsem 8-)

áno, horst měl na obchodce - jako jedinej za semestru - opravdovýho obchodního ducha :-D

:-)tak uz jsem zas o neco moudrejsi :-)

jj tady se dozvíš vše :-D,třeba,že se známkují kapři atd,,,,

:-)koukam tady se dozvim vse :-) :-)

Kde je Horst bývá i Gábi :-D

přátelé, kdyby bylo uže po 22h, dozvěděli by jste se ještě víc :-O

:-D :-D :-D - áno, gábi.... hokynář horst měl náročné povolání, které žádalo znalosti řečí, bo provozovny měl zřízeny po celém světě širém.....

https://www.youtube.com/watch?v=qHilZrAFJRU

koukal jsem že se tu dnes mihl kolega Martasek.Co ho požádat o pomo?.Třeba by se mohl optati entit, zemrelych lidi, kteri mohou spolupracovat.Jak jsem kdysi zaznamenal on to s nimi umí.Aby bylo konečně jasno.Zeptat se třeba ducha nějaké švadleny nebo tak něco.

Wlady.....jsem pro, obrať se na něj.... Ať máme jednou provždy jasno :-)

áno, duch by mohl vědět.....anebo se optat horsta, ten nabízel snad vše....

Luke, blíží se 22 hodina.... Tak snad nám řekneš potom to tajemství :-D

Dr.Attila Németh z Budy tiež špekuluje,že to služobný odznak revízora z reťazového mosta v meste Pest.

Jde o textilní závaží (nikoliv šatní), používaná jako galanterní zátěž textilií ( záclony ).
www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/poradi-nekdo-o-co-jde-212033/
www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/asi-ta-sudova-plomba-187732/
Zde ještě dva další typy těchto ,,plomb" - terčové (kruhy s terčem uprostřed) a závaží s písmeny / monogramem/. Všechny tyto tři typy se vyskytují v rozměrech - průměry většinou 20- 40 mm, tloušťky zpravidla 2 mm, mater. vždy Pb.
To tvé patří do skupiny tzv. řetízkových ( 6+1 článek) a s číslicí, vztahující se k průměru závaží.
Závaží MSS WIEN patří nepochybně k produkci přadlácké a textilní firmy M.Salcher a synové. Počátky této firmy sahají do 30.let 19.stol., kdy M.Salcher st. zakládá přadláckou firmu a později i výrobu knoflíku a jiného galanterního zboží. V r. 1859 přibírá do firmy i své syny a pak nese název MSS (M.Salcher a synové) a ve vídeňské centrále s ním působí jeho syn Rudolf. V r. 1852, resp. 1863 zakládá fy MASSAG ( M.Salcher a synové a.g. ) a stěhuje jí do Bílovce ( Wagstadt ) v Čechach, pod vedením dalšího syna Rudolfa. Po povinné nostrifikaci v r.1921 sem převádí i vedení fy z Vídně. Po znárodnění v r. 1945 je tato firma začleněna pod skupinu Koh-i-noor Waldes Praha ( nezaměňovat s Koh-i-noor Hardmuth - výroba tužek ). Další z jejích textilních firem je založena v r. 1859 v St. Polten Harlandu, je pod vedením syna Josefa a později se spojuje s angl. firmou J.& P. Coats a nese název Harlander - Coats ( a.g. ).
Firma Coats ( v Anglii ) má ve svém oficiálním logu modrý kruhový znak se 6ti článkovým řetízkem, avšak na výrobcích ( špulky s tzv. ocelovou nití řetízky jak 7+1, tak i 8+1 článkové, vždy však nezamenitelně shodného typu jako i u nás nalézané 6+1 článkové ). Panuje názor ( Rossy DW a jiní badatelé v Německu ), že právě tyto 6+1článkové byly určeny pro české, resp. R-U území.
Je tedy jasné, že závaží MSS WIEN a řetízková patří do stejného okruhu textilních firem Salcher a Coats.
Jen na okraj, samozřejmě, že se sudařskou produkcí nemají tato závaží ( sudové plomby ) naprosto nic společného.
😊🐕🦅🦔😊🙋‍♂️🙋‍♂️🙋‍♂️

Radárek :-O
https://www.youtube.com/watch?v=pzbTYhOvbpA

:-D :-D :-D - jako kafemlejnek s flašinetem dokupy.....

Nj ouplná dizertačka,v Plzni by měli radost :-D :-D

A sakra,člověk si na chvílku jukne na Růžovku a má snad milion čevenejch zvonečků :-O :-D .....jak píšu je to prokazatelně Volvo ...v tom jezdím teď,to znám a jinak,co bylo to bylo,teď už v žádné reklamě nejedu,sekám totiž latinu...sem tam si určím ministra ..teda mincmistra :-O já jsem čistej....my tenkrát mooc falšovali,teda pracovali :-D ....Já,Gábi,Kelemen a Bielski ...všechno a všude Buda-Budapešť,Buenos Aires,Vídeň nach Prág 8-)

no, pán umelec emeřitný, čítal som uže toho veľa, no i rózné kontinenty som uzrel, raz som na svojich cestách stretol starú cigánku, pýtal som trocha vody, no s čímsi si tá krásná žena podazovala, dačo mala v ruke, no pri manilulácii so džberom jej ono záhadné padlo do prachu u studni - zdvihol som to a bolo to placaté, ťažké s dajakým magickým znakom .....pýtal so sa ženy, čo to je a ona tajnosti robila a vyhovárala sa, no nakonec som ju prehovoril a isto zapósobil aj mój šarm, ktorého mám na rozdavanie - povedala mi, že ide o žeton na retiazkový kolotoč, že za mlada /povedal som jej, že stále vypadá dobre/ robila u kolotočárov
- ak mi neveríte, móžem tú ženu zkontaktovať
- no to bolo rýchle, meil odpísala -

- ahoy, som džesyka, a točotu napýsal oný je pravdy, robyla som ukolotočarof a henten bazmeg bol na jazdy po kolotočy, aké číslo tam bolo, toľkokrate si sa zvézol - nič zložita

Som pred chvílou pozeral,byl si vypnutý pánko, nesvietil si :-O a naraz toto :-D :-D :-D

Povedz Pepko- koľkokrát ty si vlastne spadol z rietazkáča priamo na hlavu?

...to keby som si pametal....

...ale asi pred týždnom som stúpl na hrable - esli to pomóže

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru