Nůž?

Zdravím všechny hledače. Hádám správně že se jedná o nůž z doby bronzové? Pokud by někdo věděl něco bližšího budu vděčný. Předem díky za odpovědi.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Dýky, nože, meče (1 názor) HG44: Dýky, nože, meče

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Nůž?
Nůž?
Nůž?
Nůž?

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:20 cm
19 hlasů
19 hlasů
zobrazeno:
2916x,
komentářů:
24,
nálezce:
HG44 HG44
vyfotografováno:
22. února 2021,
vloženo:
23. února 2021

Komentáře

A můžeme se laskavě dozvědět velikost předmětu??

Nádhera :-)

Netuším z jaké doby pochází, ale je to nádhera :-O :-O :-O

Hezké, jak je čištěno? :-)

Bože...zase mi spadla čelist :-O . Nádhera!!!! :-)

Tak pokud to není přívěšek na krk, tak je pěkná, moc pěkná věc... A proto by tvoje otázka, JendoJelene měla znít - proč je to čištěno???

Prosp.... Já nikoho nesoudím.. A ptám se na to co mne opravdu zajímá.... Je zbytečné dělat nějaké vlny :-)

Tak jo

Čištěno bylo pouze vodou od hlíny a zakonzervovano voskem, žádné drastické metody neproběhly :-)

To by měl ale vidět odborník. Nemyslím, že by vosk byl na bronz ideální konzervace.

Centurion, co je na bronz ideál?

Proč konzervovat bronz? To by mě také zajímalo.

Parádní kousek :-)

Díky za rozměr, je to krásný nález...bohužel se mi zdá, že to nebude mít to správné finále, kdy oči archeologa, slzama oroseny, spočinou na krásném kusu historie. V bílých rukavičkách, aby nic nepoškodil, si převezme nůž, který zažil jistě mnoho a také mnoho přežil... Hmmm, to jsem se nechal unést, pardon...

Samozřejmě nemám problém tento nález odevzdat na příslušné místo, jen mě nejprve zajímalo o co se jedná, jelikož jsem si nebyl úplně jistý ;-)

Ale tady jde o to, a to se ti tady snaží říct, že když najdeš takovouhle věc, ktera už na první pohled je stoprocentní nález do muzea, protože je to za a bronzova dyka a za b ne jen tak obyčejná, tak se takovéhle nalezy nikdy, ale opravdu nikdy nečistí ani vodou. Ba naopak je dobře to vytáhnout i s tou hlinou okolo, protože tam můžou být částečky jiného materiálu, které můžou k tomu předmětu prozradit víc. A už vůbec se na to nepoužívá žádná konzervce. Ale když to do toho muzea odneses a zeptáš se, tak ti rádi ukážou, jak se zachází s takovým předmětem a jak se scanuje a konzervuje.

To berret : Ladek to popsal dost přesně. V muzeu nenajdeš žádný bronz konzervovaný voskem.

Jj,ale mně by zajímalo,čím se konzrvuje?

To že to v muzeu udělají jak se má, je jasné

ahoj, pěkný nález, jsem jen amatérské ucho, ale domnívám se, že se jedná o bronzový nůž ,,nákolního typu ‘‘ s datováním do pozdní doby bronzové 1300 – 800 před n. l. – jestli s ním půjdeš do muzea, dej mi prosím echo, co ti řekli, ať vím na čem jsem
dík m

Ještě ohledně té konzervace. Vosk se použít dá, ale ne obyčejný jsou na to speciál vosky. Ale hlavně než se předmět začne konzervovat, musí nejdřív zbavil veškerých nečistot, ne omytim vodou je to trošku složitější. Pak se musí zbavit solí. To je v profi prostředí tak na 3-6 měsíců. Doma ti to spolkne tak 1000 litrů destilované vody ;-) . No pak se stabilizuje a až potom se začíná konzervovat. Nejsem profil, takže možná to není úplně přesně, ale zhruba takhle. Taková dyka vezme konzervatorovy tak 8 měsíců, než se udělají všechny procesy. A hlavně tím, že jsi ji omyl a navoskoval jsi ji vlastně napůl zničil. Proto když něco najdeš z bronzu a nejsi zloděj, který si to nechá doma nebo prodá, tak to neocistuj ani od hlíny, dej to do sáčku nebo krabice a hned to odvezu do muzea, kde se o to všechno postarají odborníci a ještě ti k tomu něco řeknou na co bys doma nikdy nepřišel. A pokud budeš chtít, tak tě klidně pozvou abys u toho všeho byl přítomen. A aspoň budeš vědět, jak se to dělá :-)

Ladek promluvil :-D ….I za mě ;-)
Howgh

Díky za rady, pro příště se polepším. Do muzea to určitě odevzdám, nemám zájem obohacovat se na naší historii. Dám pak vědět jak to dopadlo :-)

Díky za info,zajímavé ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru