Obsidián?

Černý skleněný nerost ..
Ostrý lasturnatý lom ..
Mohl by to být obsidián?

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Přírodniny a fosílie (1 názor), Minerály (1 názor), Novodobý odpad (1 názor) ufo: Přírodniny a fosílie, Kapsa: Minerály, vcelka: Novodobý odpad

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Obsidián?
Obsidián?
Obsidián?
Obsidián?
Obsidián?

Okolnosti nálezu

Lokalita:Ústecký kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:0 cm
2 hlasy
2 hlasy
zobrazeno:
3047x,
komentářů:
19,
nálezce:
sylvestr1 sylvestr1
vyfotografováno:
27. srpna 2020,
vloženo:
27. srpna 2020

Komentáře

;-)spíš se bude jednat o hutní sklo.

Lasturický lom má taky asfalt. :-D

Jenže u nás žádná huť široko daleko nikdy nebyla a za dlouhá léta, co běhám po okolí, jsem našel všeho všudy třetí kousek ..

...a sopka tam někde byla?

;-)většinou to vzniká při tavbě železa,není to po sklárně. :-)

Sopky tady byly podvodní (České středohoří), ale o obsidiánu jsem četl, že nejbližší naleziště je tuším východ Slovenska a sem se tato hornina dostávala jako polotovar výroby ve starověku .. Ale dík za vaše názory ..

Taky se přikláním ke sklu..... :-) Obsidiány jsme sbíraly na ostrově Stromboli - Liparské Ostrovy.....Omleté valouny o velikosti až lidské hlavy přímo v moři. Když si do nich křápnul palicí, tak se rozpadly na podobné štěpinky jako tady prezentuješ.....ale podoba je čistě náhodná... ;-)

Čím víc koukám na ty lomy, na to roztrhání materiálu na na čtvrté fotce a na to vrstvení na třetí fotce a propady materiálu okolo bublinek , tak tím víc si myslím, že je to asfalt. ;-)

Koukněte se na fotky....https://en.wikipedia.org/wiki/Asphalt#Composition

Tvrdost....váha ?? Za mě sklo :-)

Zjistí se lehce. Kousek sádla a pomudlat prstem, jestli to bude barvit - je to asfalt. Jinak je to sklo ale ne obsidián.

Nějak se přeci asfalt od skla dá rozeznat...

Změř hustotu a nebo zkus to sádlo.

Pak je to sklo. ;-)

Taky mám kus z lesa :-)

Za mě to Obsidián být může, pokud byla vyloučena možnost skla a asfaltu. Ač se uvádí ,že na úzsmí ČR se nevyskytuje, nebo jen vzácně, my objevili docela pěkné naleziště v okolí Kopřivnice. Nalezeno mnoho kusů od 100g až po 14kg. Menší kusy na povrchu, velký bylo nutné vyhrabat- trčely jen vrcholky. A rozhodně to není sklo- nese vsechny znaky obsidiánu. Barva,lesk,štípe se podobně jako sklo a ostrý je tak jak se píše- lepší než skalpel. Má póry po bublinkách, je částečně průhledný. Nešpiní . Velký kus není krasně hladký, ale obalený jinou horninou a jen někde jde vidět, že je to Obsidián. Celá jeho krása by se ukázala při lozlomení na 2 kusy. Menší kusy okolo 300-2000g máme čisté lesklé.

Jestě bych doplnil, že naleziště je v lese na úpatí hory, kde nikdy nybyla, žádná těžba, ani místo nebylo osídleno lidmi- to vylučuje podezření, že by to mohlo být sklo. Asfalt už vůbec ne, i když uznávám, že na fotkách pokud to člověk nedrží v ruce, může asfalt na oko působit velmi podobně.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru