Oko bere XXI.

Je tomu přesně 20 dní kdy jsem poprvé vstoupil do lesa, který jsem si vyhlídl na starých mapách. Trochu jsem prostudoval jeho historii a očkem mrknul na současný satelitní pohled. Hned při první výpravě do něj mi vydal spousty zajímavostí které dokládali jeho bohatou historii třeba moc zajímavý byl masivní pečetní prsten se sedláckými symboly, botové přezky a zdobené arzen-bronzové knoflíky. Asi trochu předbehnu když prozradím že do dnešního dne vydal už 7 stříber od pražského groše přes 3jku Josefa I. až po 10tku f.j.1. Takže už od začátku bylo jasné ,že nějakou dobu budu jezdit sem ikdyž je to už skoro 20 km od domova. Paralelně v tomto období jsem byl v kontaktu s hledači z Plzně s kluky kteří točí videa na youtube. Moc se zajímali o tom jakým způsobem hledat v lese a že by rádi nějaké informace. Osobně pár hledačů z youtube sleduji, hlavně Polský detectoring kanál Ivan Rex (bomba), tak jsem neměl problém a kolegy z Plzně jsem pozval do svého lesa. Vše proběhlo na výbornou našli jsme dvě stříbra a kdo bude mít chuť ať mrkne na kanál metal detecting PETERSON PP.
A to byl začátek příběhu o mém stříbrného rozsypu. Už s plzeňáky jsme narazili na úvoz který lemovaly cestářské kameny s vytesaným letopočtem 1746, co k tomu říct než to, že si lepší indícii hledač nemůže přát. Tam jim padla velká stříbrná mince ze 17 století, jaká? Kdo chce ať se podívá.
Já jsem potom sám pokračoval úvozem dál a dál, trvalo mi to asi 4 dny, nepospíchal občas jsem odskakoval na kraj lesa nebo mě sem tam zlákali nějaké jiné terénní nerovnosti. Až jsem dorazil na konec lesa kde úvoz rozťala moderní silnice. Bylo mi však jasné, že se v těch místech muselo nacházet rozcestí sice z části již zaasfaltované , ale okolí bylo přístupné a odpadů z kraje lesa nebylo zase tak moc. Nejprve mi padl zajímavý rozsyp měďáků na jednom metru čtverečném byly mince od Marie Terezie až po F.J.I. 1851, takže si myslím že nějaký domovní odpad asi prababiččin hrníček s drobnými. A za pár minut to však přišlo, zaslechl jsem slabý povrchový signál id 42 rozhodně to nebylo hluboko , takže jsem na něj zase vlítnul jak na kozu pěkně dloubákem ať už je ta polorozpadlá patka z brokovnice venku. A ejhle mince "prdek brokovka" tohle musí být stříbro na 100% a bylo Karel VI. 3 krejcar. Tak a po opadnutí prvotní eufórie jsem trochu vychladl a rozhodl se ohledat okolí a krve by se ve mě nedořezal když o 20 cm vedle signál s id 84 a jako víno, v tu chvíli mi bylo jasné, že tohle by mohlo být další stříbro a trojka tohle nebude. Tak šup šup teď tedy už opatrně a netrvalo to dlouho a byl venku Leopold1675, 15 krejcar a za chvíli ještě jednou signál id 64 ještě jeden druhorozený synáček. Tak asi takhle kolegáčkové co vám mám vyprávět , ten pocit když jsem si je vezl na mopedu domů s nosem nahoru ten si budu dlouho pamatovat. Hodně štěstí i vám. Gangdalf1975.

Myslím že Janek se mě tady jednou ptal zdali umím hledat mince i jednotlivě, popravdě se musím přiznat, že mi to moc nejde.😉

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Hromadné nálezy - Tolarové období (1530–1891) – Hromadné mincovní nálezy (č. 5485) Hromadné nálezy - Tolarové období (1530–1891) Hromadné mincovní nálezy

Názory uživatelů

Průměr: 20,0 mm
Území ražby:
Panovník:
Rok ražby:
Nominál: Hromadné mincovní nálezy (1 názor)
Materiál:
Č. mince: Hromadné nálezy - Tolarové období (1530–1891) – Hromadné mincovní nálezy (č. 5485) (1 názor) Gandalf75: 5485

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Oko bere   XXI.
Oko bere   XXI.
Oko bere   XXI.
Oko bere   XXI.
Oko bere   XXI.
Oko bere   XXI.
Oko bere   XXI.
Oko bere   XXI.
Oko bere   XXI.
60 hlasů
60 hlasů
zobrazeno:
2236x,
komentářů:
22,
nálezce:
Gandalf75 Gandalf75
vyfotografováno:
9. listopadu 2021,
vloženo:
10. listopadu 2021

Komentáře

Dyk sem to říkal, neumí to po jednom, paštika :-D :-D
Je to pecka Davide, gratuluju ;-)

No panečku, hezké místečko jsi vysledoval, palec nahoru a kolečka nádherný, gratulace ;-)

Super. :-) :-) :-)

Krasavci všichni

Mooc pěkné kousky :-) :-) Ten hraniční kámen je parádní :-O :-D

Zase čaruješ? ;-) :-D
Krása pohledět. To musela být radost. ;-)
Fotky jsou tedy libový. :-)
Gratulace čaroději.

To je velká nádhera 👍 :-)

Nádherná

to je moc pěkné pokoukání, grt.grt. :-O ;-)

Krásný kousky 👍😃 gratulace 👍

Parádní kop, fotky i vyprávění gratulka :-)

Ty pysky mu krásný mince opravdu ;-)

Pecka
:-O

Luxus! Gratulace! :-)

Velká paráda 👍👍👍

Nádherný nález a klobouk dolů před Tvou prací v terénu. Jsi fakt čaroděj. ;-) Gratuluju. :-)

Dívím se Gandalfe, že se s takovou skřetí pakáží vůbec zahazuješ. Chovají se jako gnomové viz. jejich fake pražák :-D v odkazu https://www.youtube.com/watch?v=tx14BBi9FQM.

To Vrky - jsou to fajn hobiti ,potřebují nasbírat co nejvíce zkušeností, ten pražák byl spíše důkazem jejich nevinné neznalosti o PG. Pražáka předtím ještě nikdy nedrželi v ruce, já v počátcích taky dlouho ne, ale když jsem ho našel v lese 30 čísel hluboko, nemusel jsem o ničem přemýšlet. Ale na poli tam se může válet cokoli. Podle mě to byl domovní odpad, prostě vyhozená mince co si někdo koupil na zámku v suvenýrech a pak ji vyhodil.

Obrovská gratulace 👍

Máš to moc pěkný Čaroději, jak nálezy, fotky a omáčku. Palec nahoru. :-)

Já ti rozumím Gandalfe. Ona touha být s člověkem na hledačce a podělit se o své zkušenosti je někdy větší, než si chránit pracně nalezenou lokalitu před rychlokvaškami, které si svůj zážitek ještě natočí. Měj se a ať se ti daří. Myslím si, že jsi půlčíky určitě něco naučil.

Super,jak Ag,tak i fotky 👍😉

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru