Olověný rovnoramenný křížek

Ahoj všem,
i když mě osobně nebyl dán dar víry a podle mých zkušeností by někteří věřící měli spíše v Boha žít, než v něj věřit, ale nálezy v podobě křížků, svátostek či medailí s náboženskou tématikou se mi líbí a i u nich se snažím v rámci možností něco dohledat.

Když jsem nalezl tento rovnoramenný křížek, říkal jsem si, že tohle bude jistě středověká záležitost. Než jsem se pustil do malého bádání, poprosil jsem pana Milana Černého alias Cobru, s kterým jsem byl již dříve v kontaktu, o jeho názor a názor odborníků na dané téma s kterými spolupracuje. Výsledek. Snad raně novověká záležitost i mladší, nějaké domácí výroby. Bez analogie. Stejného názoru je i muzeum.

Materiálem je s největší pravděpodobností olovo. Pokud je legované cínem či antimonem, tak vzhledem k patině to bude ve velmi malém množství. Jedním ramenem je veden drát, který na jedné straně končí na spodní straně rozšířeného konce a na druhé uprostřed. Zde byl dle mého úsudku drátek delší a stočen do očka pro uchycení. Možná byl prodloužen z obou stran a sloužil k uchycení křížku omotáním. To by však podle mého zanechalo stopu v podobě deformované spodní části. I když pokud by utahovali s citem ženy tak třeba ne.

Rovnoramenný kříž – řecký kříž v křesťanském světě značí šíření křesťanství do všech světových stran. Tak jako se u latinského kříže setkáváme s různě tvarově ukončenými rameny, je tomu i u rovnoramenného kříže. Objevuje se například ukončení kulové, liliové, jetelové, kotvicové, berličkové, křížové, patkové a pisánské, které má i můj nález. Pisánské ukončení je odvozeno od kříže ve znaku Pisánské republiky s centrem v italském městě Pisa založené kolem roku 1000 A.D.. Jak byl dlouho tento vzor rovnoramenného kříže stár, než si ho zakladatelé Pisánské republiky zvolili za svůj symbol, vám nepovím. Ne že bych nechtěl, ale já to nevím. Můžete ho však porovnat s nálezem křížku v Mikulčicích z devátého století, a chrudimským nálezem datovaným do desátého století. Nevykazují tam perly na konci ramen jistou shodu?

Každopádně základem je onen řecký kříž, který k nám na naše území přichází koncem osmého století. Zde se ale stále diskutuje, zda byl tento kříž používán jako deko či symbolika. S určitostí můžeme používání onoho kříže jako symbolu považovat obdobím příchodu cyrilometodějské mise na Moravu v počátku druhé poloviny devátého století.

Po pátrání na academie.edu mi zaslali odkaz na vyhodnocení archeologického průzkumu u Chlumce nad Cidlinou. Zde byl nalezen také olověný křížek, ale datace je nejistá. Pokud bychom si odmysleli prodlouženou část svislého ramene, která měla sloužit pro zhotovení otvoru pro provlečení šňůrky, jednalo by se o řecký kříž. Pokud ne, jedná se o svatopeterský kříž. A jestli byl můj nález zhotoven ala samo doma, ten z Chlumce nad Cidlinou vyrobili při jízdě na koni popřípadě po bujaré noci plné hříchů s úmyslem poprosit o odpuštění.

Za případné názory, odkazy, upozornění či jiné nasměrování kde ještě zapátrat předem děkuji.

S pozdravem Martin

Dodatek:
Při procházení nálezů zaevidovaných v systému PAS jsem objevil tento křížek nalezeným u Kutné Hory, který koresponduje s mým nálezem. Dělí je vzdálenost 70 km.

https://digiarchiv.aiscr.cz/id/C-202111632-N00072?lang=cs

Literatura a obrazová příloha:

Chrudim v pravěku a středověku_Jan Frolík, Jiří Sigl
České země od příchodu Slovanů po Velkou Moravu II._Zdeněk Měřínský
Ilustrovaná encyklopedie české, moravské a slezské numismatiky – Zdeněk Petráň

https://www.academia.edu/37756331/Po%C4%8D%C3%A1tky_m%C4%9Bsta_Chlumce_nad_Cidlinou_ve_sv%C4%9Btle_archeologick%C3%BDch_n%C3%A1lez%C5%AF
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pisa
https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99%C3%AD%C5%BE
https://www.reviewdetector.ru/lofiversion/index.php?t1783281.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pis%C3%A1nsk%C3%A1_republika

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Olověný rovnoramenný křížek
Olověný rovnoramenný křížek
Olověný rovnoramenný křížek
Olověný rovnoramenný křížek
Olověný rovnoramenný křížek
Olověný rovnoramenný křížek
Olověný rovnoramenný křížek
Olověný rovnoramenný křížek
Olověný rovnoramenný křížek
Olověný rovnoramenný křížek
Olověný rovnoramenný křížek
Olověný rovnoramenný křížek
Olověný rovnoramenný křížek

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:8 cm
10 hlasů
10 hlasů
zobrazeno:
2279x,
komentářů:
4,
nálezce:
quo_vadis quo_vadis
vyfotografováno:
17. ledna 2021,
vloženo:
23. ledna 2021

Komentáře

Parádní práce. 🙂👍
Ty jsi se do toho tedy ponořil.
Jo a neříkej, že ti nebyl dán dar víry, Tomáši. 😉

Pro ty co mají zvoneček. Při procházení nálezů uveřejněných v systému PAS jsem nalezl křížek, který koresponduje s mým nálezem. Je od Kutné Hory a dělí je vzdálenost 70 km. Přidal jsem foto i odkaz.

Nevím o tom nic, ale narazil jsem na informaci, že olověné křížky se dávaly novorozencům při křtu.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru