Operace ,,slepenec-římani

Nečekal jsem takovou krásu
Když to vezmu od začátku, tak prvně jsem ani nevěděl, že to jsou mince a že z toho budou antoniniani už vůbec ne..
Operace/čištění...to bylo na tom to nejlepší! A taky nejtěžší a zdlouhavý..
Mince předtím vážily 10.5 g a teď 7.4, neuvěřitelné 3 gramy měděnky a hlíny jsem odstranil..
Toto by měl být Filip I. Arabský vážící 2.8g
Ta druhá mince na tom už byla špatně. Zpočátku jsem myslel, že je bronzová. Velká vrstva měděnky a koroze zasáhla hluboko do mince a tak se jí nepodařilo zachránit.. V příštím příspěvku ji snad někdo určí..
Díky
Tady ještě odkaz na minulý příspěvek
https://www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/slepenec-rimani-290461/

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Philippus Arabs (244–249) – Antoninianus (č. 2915) Philippus Arabs (244–249) Antoninianus

Názory uživatelů

Průměr: 22,0 mm
Váha: 2,80 g
Území ražby: Řím (2 názory)
Panovník: Philippus Arabs (244–249) (2 názory)
Rok ražby:
Nominál: Antoninianus (2 názory)
Materiál: Stříbro (Ag) (2 názory)
Č. mince: Philippus Arabs (244–249) – Antoninianus (č. 2915) (2 názory)
123Martin: 2915, Kapsa: 2915, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Operace ,,slepenec-římani
Operace ,,slepenec-římani
Operace ,,slepenec-římani
Operace ,,slepenec-římani
Operace ,,slepenec-římani
Operace ,,slepenec-římani
Operace ,,slepenec-římani
Operace ,,slepenec-římani
Operace ,,slepenec-římani
Operace ,,slepenec-římani
Operace ,,slepenec-římani
Operace ,,slepenec-římani
Operace ,,slepenec-římani

Okolnosti nálezu

Odevzdáno do: Muzeum východních Čech v Hradci Králové
31 hlasů
31 hlasů
zobrazeno:
1994x,
komentářů:
32,
nálezce:
zahaj.da zahaj.da
vyfotografováno:
2. května 2022,
vloženo:
2. května 2022

Komentáře

Gratulace k nálezu
je pěkně čitelná
o chlup menší a hubenější

https://en.numista.com/catalogue/pieces282146.html

Parádní fotky a gratulace k nálezu. ;-)

ach jo.... klasický příklad toho, co se nemá s archeologickými nálezy dělat. Škoda, že jsem první příspěvek nezachytil, vymlouval bych čištění za každou cenu. Všechno, co mělo nějakou informační hodnotu je v hajzlu - jo mince samotné jdou teď určit, ale všechno ostatní už je někde v odpadu. Asi jsi to neměl v plánu dávat zdokumentovat archeology, že? BYL to zajímavý nález. Za mě je to hodně smutný, nic krásného ani důležitého na tom nálezu teď nevidím. Sorry, palec dolů. :-(

A je i celkem alarmující, že v minulém příspěvku nikdo ani nenapsal, že bys to neměl dělat. To je věc druhá....

Díky díky je to můj druhý Říman a hned dvojitý, ten první ani nestal za to. Pochopitelně jsem z nich hotovej. Snad mi je nechají :-D

Pěkný :-)

Já bych to nabídla i s fotodokumentací, struktura látky a podoba slepence je na nich dobře vidět. Máte i lokalitu, skoro bych věřila, že při svolení s publikací nálezci ty mince nechají. Co víc by se s tím dělalo? Na nějaké analýzy nemají archeologové peníze ani čas, tady si naopak myslím, že dokumentace i nálezového stavu proběhla výborně. A že je velmi slušně zdokumentovaný i proces oddělování od sebe. Jako archeolog proti tomuto vůbec nic nemám! Naopak kolikrát ještě i za průběhu výzkumu se mince nafotí a rovnou odnese ke kenzervaci. Já v tom problém nevidím!

A ano, je to Philip I (Arabs) AR Antoninianus, RIC 69
A: IMP C M IVL PHILIPPVS P F AVG P M
R: PAX FVND_ATA CVM PERSIS
https://www.wildwinds.com/coins/ric/philip_I/RIC_0069.jpg

Ale jinak naprostý souhlas a hlavně u bronzových mincí - POKUD TO NĚKDO NEUMÍ, AŤ TO PROBOHA NEDĚLÁ. ;-)

Jo to bych bral....paráda :-)

Parádní kousky,gratulace a palec.Ještě že to nebyl pětislepenec ;-) :-D :-D

Pěkný penízek 👍 gratulace ✌️

Stejně precizni práce,jako když se odděluji Siamska dvojčata srostlé pánví..😁👍👍

Maso ty jsi fakt satani mládě.🤣🤣🤣👍💪

Omlouvam se...🤣🤣🤣

Pěknýýý :-) :-) :-)

parádní ;-)

Děkuju všem
I pro Zdenal mám pochopení
Ale vážně.. Co by z toho archeolog/konzervator jakýmkoliv způsobem mohl vyčíst víc než to, že to bylo v látce zabalené a možná i součástí většího celku/depotu. Jak píše archeoložka Máca všechno je zdokumentované a tak to bude předané..

Zdenal007 - to je poprvé, co v tomto duchu reagujete na nález římské mince.
Těch „římanů“ je tu každý měsíc poměrně dost a nikdy se žádný archeolog nad tím nepozastavil.
Očekávám pro příště tedy trochu osvěty, minimálně krátký tématický článek na hlavní stránce. U nás na jihu se tyto mince nenacházejí ale rád se přiučím.

Zahaj.do, hezký kousek. Gratulace.

Zahaj.da - o tom, co může z nálezu vyčíst archeolog/konzervátor, to tu nemusíme vůbec rozebírat. Už jen snímky pořádným mikroskopem a rozbor případné organiky by vydaly samostatnou kapitolu. A co když je to z žárového hrobu a na minci zůstaly ještě jiné zbytky? Žádný laik se přece nemůže stavět do role specialisty, který se těmito věcmi zabývá. Nevím, kde bereš ten suverénní postoj. Už mám za sebou prospekce na nějakém tom germánském sídlišti a možná i pohřebišti, spelenec jsem za nějakých 12/13 let našel jen jeden, tří mincí, a s velkým respektem šel s archeologům tak jak byl. Protože ti ví nejlíp, co s takovým nálezem. Čímž se trošku podivuji uživateli Macamica, která se označuje za archeoložku, ale zajímalo by mě, která instituce by se postavila za její tvrzení, že tento postup s domácí preparací je v pořádku. Docela by mě zajímalo, z jakého postu tvrdí to co tvrdí.
Namor - za ty roky už jsem nad nějakou větou "dostane se říman k archeologům" a "to je přečištěné" zanevřel. A jsem akorát rád za každý nález, který má u sebe symbol, že byl odevzdán.... V drtivé většině jde tady stejně jen o jednotlivé mince a takovýto zásah do nálezu, jako teď, vidím opravdu po dlouhé době. Čím to bude pokračovat? Budou detektoráři sami rozebírat depoty (ať už třeba bronzové z pravěku nebo mincovní ze středověku)? Neříká se, že k nálezu depotu má být pokud jen trochu možno přivolán na vyzvednutí archeolog? Nevím, proč si stále mnozí myslí, že archeolog a muzeum je jen sbírání krásných kuriozit. Pro archeologii má stejný význam celá spona jako polovina. To stejné platí u mincí. Dvě krásné oddělené mince jsou diametrálně informačně míň, než ještě kompaktní neporušený nálezový stav. To nemůže popřít žádný "opravdový" archeolog. Každý nález má největší informační hodnotu, pokud je zachován v pokud možno nezměněném stavu po vyzvednutí! A toto zní i ze slov Macamici, což je to pravdivé "Naopak kolikrát ještě i za průběhu výzkumu se mince nafotí a rovnou odnese ke konzervaci. "

Já bych to tu uklidnila ano? A nevím, proč by za mnou měla stát nějaká instituce. Archeologii jsem úspěšně vystudovala a následně jako archeolog pracovala (dnes už dělám něco jiného, což je ale jiná kapitola). Pracovala jsem dost dlouho v praxi, abych věděla, na co jsou peníze při výzkumu a jak to s nálezy také může dopadnout. Ale to už jsou stinné stránky archeologie v podmínkách naší republiky. Pokud se chceme držet ustálených postupů:
- pokud něco najdu v terénu, co už na místě vypadá na stříbro, bronz, sekerky, srpy, keramická nádoba..... udělám foto, zahrnu (pokud to lze) a zavolám archeology, tady na webu kontakty na dané regiony jsou
- pokud najdu něco, co nevím, co je, ale hází to ID jako barva a ne železo a odnesu si to domů a tam zjistím, že by to mohlo být zajímavé = odnesu to na nejbližší regionální pracoviště a dám jim k tomu veškeré informace, co mám.
- pokud najdu jednotlivou minci, třeba římskou, tak i tady už jsem viděla propagovaný přístup takový (a já podobný také propaguji), že pokud bych si nejradši nález ponechal (nechme stranou zákon), dá se s odborníky domluvit, ale už jen kvůli povědomí o tom, co se kde našlo, zapůjčit nález, ať už v jakémkoli stavu, k dokumentaci, nebo předat veškeré informace a nechat pořídit kvalitní fotodokumentaci.
- když budeme trvat na liteře zákona, tak odevzdávat by se mělo vše, že...
- nechodím hledat tam, kde se archeologické naleziště nacházejí.

Ale nepouště bych se tu do konstatování typu "Čím to bude pokračovat? Budou detektoráři sami rozebírat depoty (ať už třeba bronzové z pravěku nebo mincovní ze středověku)?" Stále je potřeba u tohoto konkrétního příspěvku jasně číst to, že nálezce nevěděl, co našel. Na místě nic nerozebíral. Howg.

Moc mě mrzí a omlouvám se za nepříjemnosti Máce..
Je pravda, že jsem se svého archeologa neptal zda můžu čistit ač jsem se vždy předem ptal a vždy mi bylo zděleno, že můžu..třeba bronzové sekery apod.
No uvidím co mi na tohle řekne a kdyby náhodou řekl, dobrý.. děkujeme.. myslím si, že Zdenal bude stejně proti..

Zahajdo, kdyby jsi hned napsal, že jsi to konzultoval s archeologem a on ti přímo řekl, že můžeš mince vyčistit a nebude mu to vadit, bylo by to aspoň trochu OK...

Snad poučení pro příště i pro ostatní, je lepší se nejdřív zeptat a pak něco dělat...

Sám jsem zažil, že při nálezu depotu římských mincí tam bylo pár slepených, mince jsme nechali tak, jak se našli a jen díky tomu se podařilo z jednoho takového slepence přímo při čištění v muzeu vytáhnout jedinou minci z více než 100 ks, která celý soubor datovala... pokud by jsme je rozdělili před předáním, nikdo by nevěděl jestli ta jediná mince byla součástí depotu nebo jen ztrátovka ze sídliště, na kterém se to našlo...

zahaj.da - ale o tom to celé je přeci. Pokud by to čištění proběhlo až po předešlé konzultaci s archeologem, tak je to asi v pořádku. Ale o tom právě pochybuji, že by to odsouhlasil, nebo aspoň mě by to překvapilo.

Už jsem myslel Marku, že se tě nedočkám. Vyhlížím tě od oběda ;-)

Jasný :-)

Marky též jsem tě vyhlížel.✌️👍☝️🤫💪

namor - máš to tu o:-) :-D
www.lovecpokladu.cz/klub/a/proc-necistit-nalezy-za-kazdou-cenu-21787

Výborně, parádně jsi se do toho zakousl ;-) Díky

Samostatný mince obvykle nejsou moc důležitý a nechat je zdokumentovat a dostat zpátky jde a úplně stačí.
Slepenec je dost jiná věc, než samotná mince. Uvnitř slepence může být zakonzervovaný ledacos a je to vzácný. A otisk látky je velmi vzácná věc a prohlídnout to pod mikroskopem by bylo super. Šlo by z toho pravděpodobně vykoukat nejenom strukturu tý tkaniny, ale i jakym způsobem byly spřádaný ty vlákna a jestli jsou rostlinný, nebo živočišný.
Jestli vědět, v jaký přesně to bylo látce, je k čemukoliv užitečná informace, je zas jiná otázka. Ale pokud předpokládáme, že nás takový věci zajímaj, tak zrovna tenhle slepenec měl obrovskou hodnotu.

Tak tedy potvrzuju, že měl Zdenal a někteří pravdu..dostal jsem mírný pojeb, příště se prý nejdříve ptát a potom čistit. Ano pod pořádným microskopem se mohlo zjistit víc ale také nemuselo..nadruhou stranu řekl, že nejspíš z žádného velkého depotu to nebylo, tak mám být v klidu a spojit se s archeology pro danou lokalitu, protože je to mimo jeho oblast působení.
Tak mě určitě čeká,, pochvala " ještě jednou..
Díky za názory všem ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru