...

...tyto fotografie nálezu jsou vlastnictvím uživatele somira, který je sem v dobré víře vložil.
Již tu není přítomen a nesouhlasí s jejich další prezentací zde na těchto stránkách...

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Pečetidla - typáře (7 názorů), Cechy a řemesla (2 názory), Úřední a obecní (1 názor) lesapan10: Cechy a řemesla, Mac: Pečetidla - typáře, Ladik: Pečetidla - typáře, nikamov: Úřední a obecní, Stewensin: Pečetidla - typáře, kovboj78: Pečetidla - typáře, ajkabaris: Pečetidla - typáře, ondrasecek: Cechy a řemesla, mesr: Pečetidla - typáře, simir: Pečetidla - typáře

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Okolnosti nálezu

Lokalita:Karlovarský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:Makro Racer
Odevzdáno do: Národní památkový ústav
34 hlasů
34 hlasů
zobrazeno:
2831x,
komentářů:
16,
nálezce:
somira somira
vyfotografováno:
26. února 2017,
vloženo:
26. února 2017

Komentáře

krasne pečetítko možna typař,ale taky to nepřečtu,gratulka ;-)

To bude středověk.Sigilium unter...Dolní něco ;-)

LUXUS!!! :-O

Paráda :-O

Dost dobrý. ;-)

pěkné :-)já bych řekl ,že to bude patřit nějaké obci....

Super. :-) :-)

Typář!!!! :-) :-)

Sigilium (V)oitslau ?

Nádhera! Gratulace! Luxusní kousek. ;-) :-)

Parádní kousek. Gratulace :-)

čau Mirku, tak to je velká paráda, jěště tak zjistit co to je

5 - 16 století, nápis v gotické minuskule, latibsky, zkusím to přeložit, ale neručím za výsledek.

to by bylo super.....

Vážený pane,
bohužel Vám v tomto směru nebudu zřejmě příliš užitečný, jelikož se specializuji na osobní resp. šlechtické erby a zde se zjevně jedná o obecní pečeť.

Mohu k tomu říct dvě věci:
a) je to muzeální kousek
b) někdo musel mít obrovské problémy, že ji ztratil

Jde o klasickou obecní pečeť (nemá to přilbici ani korunku atd.), typ písma odpovídá cca 15. století (gotická minuskula - písmo ještě nemusí znamenat, že jde o věc z té doby), což bohužel nepřečtu - ale začátek je jasný "S" (a "nula") za tím je zkratka pro slovo "Sigillum" čili "pečeť".
Legendy nebo také nápisy byly psány latinsky, německy nebo česky a označovaly majitele pečeti. Podle jazyka můžeme poznávat, jaké byly ve vesnici národnostní poměry. Nejdříve byly psány gotickou minuskulou a později byly nahrazeny humanistickou majuskulou. V češtině se nejčastěji objevovaly ve znění „ Pečeť dědiny X“, „Pečeť obecní dědiny X“, „Pečeť obce X“, „Obec X“, atd. Co se týče němčiny a latiny, znění legendy nebylo tak rozmanité.

Pokud se dívám na obsah znaku - jde o ratolest se třemi žaludy (dubová ratolest?) a s růží. Taky se může jednat o tzv. ostrve, což je de facto osekaná větev (břevno). Pokud by se jednalo o kombinaci růže a břevna, pak takové znaky používají např. Benediktíni v Břevnově, viz
http://www.waymarking.com/waymarks/WMJJ3J_Benedictine_Archabbey_at_Basilica_of_St_Margaret_Benediktinsk_arciopatstv_na_bazilice_Sv_Markty_Brevnov_Prague

Dlouze jsem přemýšlel, kam bych Vám doporučil se obrátit - znalec sfragistiky pan Miroslav Milec bohužel před 1,5 rokem zemřel, nicméně jsem si docela jist, že Váš nález je unikátní a měl by jej nějaký sfragistik probádat.
Doporučuji proto zkusit např. ČGHSP - viz http://www.genealogie.cz/ - snad se tam najde nějaký schopný sfragistik, který Vám více pomůže, je to sice "jen" obecní pečeť, ale mám dojem, že dost možná nějakému městečku chybí... Název je uveden v oné legendě - nápisu kolem znaku, ale žel nepřečtu... Zkusil jsem ještě požádat kolegu, podívá se na to zítra, ale nic neslibuje.

S pozdravem
JUDr. Tomáš Tyl, Ph.D.

tak další získané info za které jsem vděčný...

Vážený pane,
obdržel jsem Váš dotaz s fotografiemi nalezeného pečetidla, včetně Vaší korespondence s Dr. Tylem. Na rozdíl od něj jsem přesvědčen, že nejde o pečeť obce. Kdyby úvaha byla vedena tímto směrem, pak by bylo možné se dohadovat spíše o pečeti rychtáře. Stejně tak představa, byť relativizovaná, o možné spojitosti s břevnovským klášterem je obtížně přijatelná.
Je skutečností, že gotická fraktura se čte velice nesnadno, ale je zřejmé, že první slovo po začátku . S . (Sigillum) je jméno „Johann“ , resp. „Iohanni“ (s možnou kontrakcí „ha“. Další část opisu začíná písmenem „C“, dál už mi chybí jistota přesnosti čtení. Jakoby to ryl někdo, kdo nebyl moc zručný. Pokusím se oslovit znalce středověkého písma. Snad budeme mít možnost znát přesnější znění opisu. Zdá se, že i z toho mála lze sdělit, že jde o pečeť jednotlivce jménem „Jan“, který velice pravděpodobně byl měšťanem a mohl v rámci dobových zvyklostí používat osobní znamení (nikoliv tedy erb v heraldickém smyslu). Možná dokonce pocházel z města Loket (lat. Cubito). Pokud se dopracuji k lepšímu výsledku, dám Vám vědět.
Zdravím Vás.
Stanislav Kasík

Česká genealogická a heraldická společnost v Praze
Fantova 1784/28, 155 00 Praha 13 - Stodůlky

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru