PM MariaZell a Pieta Taferl

PM MariaZell (Rakousko – Štýrsko) a Pieta Taferl (Dolní Rakousko) 18.stol.

Podle pramenů bylo poutní místo Mariazell založeno 21. prosince 1157, v této době byla donesena socha Panny Marie mnichem Magnusem z benediktinského kláštera Svatého Lambrechta. Někdy kolem roku 1200 vybudoval kníže Vladislav Jindřich první kostel Mater Gentium Slavorum, kterým chtěl poděkovat za své uzdravení z nemoci. V roce 1370 daroval král Ludvík Veliký jako poděkování za vítězství nad náboženskými odpůrci města Mariazell z východu Kapli milosti (Gnadenkapelle). Období baroka znamená pro Mariazell nový rozkvět. Město se stává hlavním poutním místem Podunajské monarchie. Gotický chrám, který do té doby sloužil věřícím, již nestačil přívalu poutníků, a tak opat Benedikt Pierin provedl v letech (1644–1683) velkou a honosnou barokní přestavbu. Z této doby pochází dnešní podoba poutní baziliky. Mariazell byla v minulosti cílem mnoha českých a moravských poutníků, např. z Mariánské Hory u Horního Třešňovce ve východních Čechách.
Milostnou sochu, navrhl Joseph Emanuel Fischer, Madonu, jež trůní s Ježíškem posazeným na klíně. Pravděpodobný vznik sochy je odhadován ještě před rokem 1300.
Popis Znázorněn je milostný obraz Piety se sv. Marií Taferl, reliéf je původně gotický a replikovaný od r. 1756. Líc: PM Zell s Ježíšem v náručí, obě postavy korunovány, po obou stranách Marie andělé, lemováno ratolestí. Opis: S:MA.CEL. Rub: reliéf Piety značně vystupující se stromem (Dub) v pozadí. Marie korunována, nad hlavou koruna stromu, lemováno ratolestí. Opis: MAR TAFERL.
Svátostka zhotovena z nepuncovaného stříbra, spojením dvou reliéfních výlisků (ražby). Oba výlisky spojeny tvarovanou objímkou ze stříbrného kovu s průřezem ve tvaru U.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Panna Maria Zellská (Rakousko) (1 názor) cobra: Panna Maria Zellská (Rakousko)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

PM MariaZell a Pieta Taferl
PM MariaZell a Pieta Taferl
PM MariaZell a Pieta Taferl

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
1140x,
komentářů:
1,
nálezce:
cobra cobra Facebook
vloženo:
1. dubna 2020

Komentáře

Krásná svátostka, perfektní fotky i popis. Ukázková prezentace za čtyři palce. No nic, dávám pátý a jdu se zamyslet prečo sú veci tak jak sú? o:-) ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru