PM Staroboleslavská - Palladium země české

Několik desítek dřevěných schodů z boční kaple baziliky Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi vede k malé trezorové místnosti. Za mohutnými pancéřovými dveřmi je ukryt jeden z nejcennějších národních pokladů.
Palladium země české, mariánský reliéf, jemuž je připisována ochranná moc na českých zemích, měla dostat při křtu kněžna Ludmila od svatého Metoděje. Jde o vyobrazení Panny Marie s Ježíškem, v roce 2014 dostala plastika korunky s diamanty.
Legend o původu je několik, plastika je významem přirovnávána ke korunovačním klenotům. Reliéf o rozměru 19krát 13,5 centimetru není původní, podle odborníků se jedná o rozpětí vzniku od 80. let 14. století do roku 1500.
Materiálem je „korintská“ měď, směs kovů, z doby, kdy Římané dobyli bohatý Korint a zapálili jej. Roztavené zlato, stříbro a další kovy stekly do moře, kde ztuhly. Slitiny si pak vážili víc než zlata a vybírali ji z moře.
Ludmila prý palladium věnovala vnukovi Václavovi, ten ho nosil jako ochranný amulet na hrudi. Při Václavově smrti ho sejmul knížeti jeho sluha Podiven a zahrabal při útěku do země. Později ho našel sedlák.
Při vzniku mariánského kultu se stala Stará Boleslav poutním místem, nejstarším u nás. Původní reliéf měl být zničen při husitských válkách. Poté znovu obnoven podle zachovaného popisu.
Mariánský obraz se stal symbolem katolicismu. Po vydání Rudolfova Majestátu byl panovníkem roku 1609 prohlášen za Palladium, tedy záštitný předmět českých zemí, k němuž se katolíci modlili za záchranu své víry před protestantismem. Tehdy putovali věřící ve velkých procesích z Prahy do Staré Boleslavi, později tu byl vystavěn monumentální barokní chrám. Při bojích třicetileté války Palladium Sasové v Boleslavi roku 1632 ukradli, na Staroměstském náměstí obraz probil hřebem jeden z důstojníků. Po čtyřech letech byl vykoupen za obrovskou sumu 100 tisíc zlatých. Bylo ale umístěno ve Vídni, nakonec se do Boleslavi vrátilo. „Uklizeno“ bylo před pohromami ještě několikrát, reliéfu se připisuje zázračná moc.
Po zrušení jezuitského řádu pečovala o palladium staroboleslavská kapitula. Nový kult začal po obnovení českého státu. Koncem 30. let panovala obava z nacistického Německa, pouti měly manifestační charakter. Aby se ho nezmocnili okupanti, bylo ukryto a nahradila ho kopie. Němci po obrazu usilovně pátrali, uvažovali prý o zbourání Staré Boleslavi. Z úkrytu ho vyňali v roce 1945, to se pak konaly velké mše. Po Akci K namířené proti církvi v roce 1950 bylo uschováno v bankovním depozitáři. Do Boleslavi se vrátilo v roce 1968, od 8. července 2015 je usnesením vlády na seznamu národních kulturních památek. Od prosince 2019 ho lze v doprovodu průvodce vidět v trezorové místnosti spolu s dalšími církevními poklady. Později reliéf zarámovali. Chystá se pro něj kaplička v katedrále.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Panna Maria Boleslavská - Palladium země české (1 názor) cobra: Panna Maria Boleslavská - Palladium země české

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

PM Staroboleslavská - Palladium země české
PM Staroboleslavská - Palladium země české
PM Staroboleslavská - Palladium země české
PM Staroboleslavská - Palladium země české
PM Staroboleslavská - Palladium země české
PM Staroboleslavská - Palladium země české
PM Staroboleslavská - Palladium země české
PM Staroboleslavská - Palladium země české

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
13 hlasů
13 hlasů
zobrazeno:
2915x,
komentářů:
3,
nálezce:
cobra cobra Facebook
vloženo:
9. dubna 2020

Komentáře

Moc pěkně krásně!! :-O :-)

Perfektní! :-O ;-)

Parádní příspěvek ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru