Početní Groš Rudolf II. Habsburský

Stálo to dost námahy, než jsem tenhle totálne zničený mědák určil svépomocně. Byl zmuchlanej, špinavej od hlíny a zoxidovanej - a zelená patina z 90% pryč. Vzhledem k tomu, že měďáky nemívaj vnitřní lemování a k tomu, že jsem tam rozeznal část nápisu GROSS, jsem na to musel přijít. Moje první myšlenka byla, že by to mohlo být falzum např. bílýho groše, avšak nebylo tam vůbec stopy po stříbření a falza prostě vypadaj jinak.

Rozhodl jsem se, že minci vyrovnám po nahřátí. Odrolovanej kousek už stejne vypadal na odpis a vsadil jsem na to, že po srovnání trochu vynikne střed nebo se zjeví víc písmen. Měl jsem pravdu. Po rovnání jsem rozeznal na aversu Rko Rudolfa a první dvě číslice 16xx.

Následně jsem porovnal s fotkama z LP a bylo jasné, že je to počeťák. Nemám moc štěstí na dobré lokality se středověkem. Ale tahle lokalita už dala na vedlejší louce pražský groš Václava II., fragment nákončí a 4 další novověké Ag. Tahle druhá neprobádaná louka je 5x větší než ta první a pokračuje pak lesem. A vypadá, že má jěště co říct.

Pokusím se za denního světla rozeznat zbytek roku ražby, ale mince je na druhé straně Rka poměrně poškozená. Jestli někdo víte, že se třeba v 16xx razil jenom v omezeném období, tak klidně mě poučte. Pro spoustu lidí asi kus hodný šrotu, ale pro mě velká radost z toho, že mám první minci z onoho století a další důkaz o správné intuici o lokalitě.

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Rudolf II. Habsburský (1572–1611) – Početní mince (č. 3030) Rudolf II. Habsburský (1572–1611) Početní mince

Názory uživatelů

Území ražby:
Panovník: Rudolf II. Habsburský (1572–1611) (1 názor)
Rok ražby:
Nominál: Početní mince (1 názor)
Materiál: Měď (Cu) (1 názor)
Č. mince: Rudolf II. Habsburský (1572–1611) – Početní mince (č. 3030) (1 názor) : 3030

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Početní Groš Rudolf II. Habsburský
Početní Groš Rudolf II. Habsburský
Početní Groš Rudolf II. Habsburský
Početní Groš Rudolf II. Habsburský
Početní Groš Rudolf II. Habsburský
Početní Groš Rudolf II. Habsburský

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:Equinox 800
7 hlasů
7 hlasů
zobrazeno:
1611x,
komentářů:
4,
nálezce:
neznámý
vyfotografováno:
18. června 2018,
vloženo:
18. června 2018

Komentáře

Musím tá aspon ja pochváliť keď už asi ostatný spia :-DDal si si záležať na opise tejto minci a vskutku pekná prezentácia!Nech sa darí na nových lokalitách. ;-)

dal sis se zkoumáním práci a to se mi líbí... škoda, že fotky nesou moc čitelné, chce to denní světlo aby nebyla půlka mince ve stínu... ale ty si takto osvětloval asi úmyslně aby si viděl v lesku reliéf....

přidej fotky, má to vždy předanou hodnotu, až bude někdo řešit podobnou minci, tak bude mít dostatek informací... super....

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru