Podkova- jak může být stará? Středověk?

Rozměr V12cm Š11cm. Čištěno elektrolýzou, jemným ocelákem a dremlíkem. Nevým proč, ale lýza nevytáhla všechnu rez- hlavně prohlubně. Prohlubně vyčištěny dremlíkem s malým kulatým nástavcem. Připadal jsem si jako zubař :-D Zůstaly i dva hřeby. Zrezlé foto už po prvním čištění.
PS pro železáře: jak nejlíp zabránit reznutí po výjmutí z lýzy?

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Jezdecká (2 názory) Invictus: Jezdecká, Bhs: Jezdecká

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Podkova- jak může být stará? Středověk?
Podkova- jak může být stará? Středověk?
Podkova- jak může být stará? Středověk?
Podkova- jak může být stará? Středověk?

Okolnosti nálezu

Lokalita:Ústecký kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:40 cm
Použitý detektor:Vanquish 340
1 hlas
1 hlas
zobrazeno:
1579x,
komentářů:
7,
nálezce:
Invictus Invictus
vyfotografováno:
12. června 2020,
vloženo:
17. června 2020

Komentáře

Tak jak jsi určil, tak jest, po elektrolýze to dej do destilky, ta Ti tu rez vytáhne ;-)

Jenže když to potom vytáhneš z destilky a dáš znovu vysušit do trouby, zákonitě se ta povrchová rez opět objeví. To je normální reakce Fe se vzduchem, ale na to je jednoduché řešení. Odrbej to drátěným kartáčem, bude to trochu prášit a stejně tam něco zůstane, potom odmasti nejépe acetonem, a nakonec použij tanin. Návody jak tanátovat železo na netu najdeš. Tanin si s tou novou povrchovou rzí poradí. V té troubě to ale nech několik hodin, třeba i na 200°, ať se té hloubkové vlhkosti skutečně zbavíš. Jinak bude po letech zlobit.
Hodně štěstí :-)

pokud používám do lýzy sodu na praní, tak je železo po osušení bez koroze. na sluníčku nechám oschnout a pak natřu 2x-3x odrezovačem s taninem. před každým nátěrem odrbu kartáčem.

Ahoj všem. Díky za poznatky, u taninu jste se shodli dva takže to asi není vůbec od věci. Ještě mi poslal cybork hodně podrobný návod na elektrolýzu a konzervaci. Musím si udělat zásobu preparátů a znárodnit doma troubu :-D

Jestli můžu, taky přidat poznatek.Dlouho jsem bádal a tápal... tanatování jsem chtěl, taktéž provádět a přišlo mi to, jako nejlepší volba, ale nedalo mně to a zeptal jsem se restaurátora co má více jak 20 letou praxi s železem. Řekl že tanatování je dobrá věc pokud si dokážeš změřit chloridy v destilce, kde předmět máš několik týdnů, měsiců (samozřejmě destilku pravidelně měníš) a tento měřák asi z nás jen tak někdo nemá.Problém u tanatování je, že povrch předmětu uzavře a pokud se neodstraní všechny chloridy předmět bude nadále korodovat a my vizuálně nic nezjistíme. Doporučil mi jen předmět řádně zbavit koroze, odmastit (Aceton) nechat sušit nejlépe v horkovzdušné troubě pár hodin na teplotu 110 ke konci snížit na 60-80 a za tepla nanést včelí vosk, který se naředí tech. benzínem, aby nebyl tak hustý a dostal se do každé spáry. Potom stačí přeleštit hadříkem. Tento způsob je prý pro amatérské podmínky nejvhodnější. Pokud předmět nebudeme vystavovat extrémním teplotním a vlhkostním podmínkám vydrží bez problému..
Za mě ,musím říct že je tato metoda dostačující a jsem spokojen.

Doufam, že nedostanu nakládačku, neni to reklama. Ma krusta shopu mají všechny možný konzervační a čistící prostředky na všechny možný materiály včetně železa.
o:-)

Na rezavé železo je nejšetrnější a tedy i nejlepší elektrolýza. A za tím si stojím :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru