Poldův Půlčík

Zdravím. Neděle 1. máje 2022 byla pro hledače docela příjemná. Od rána sedm stupňů nad nulou a postupně se oteplovalo. Vyrazil jsem brzy ráno a tentokrát sám na jeden z mých oblíbených pahorků. Plánoval jsem prozkoumat část co nejblíže k přilehlé vesnici, která touhle dobou ještě spala.

Klid tam sice byl, ale v místech , kde jsem se pohyboval nebylo možno nic kloudného najít. Po dvou hodinách bezvýsledného hledání jsem trochu začal klesat na mysli. Tu zaslechnu cosi jako dupot a přede mnou stojí nějaký člověk, nejspíš místní. „Tady nic nenadete.“ Spustil na mne. „Víte kolik už jsem tady viděl hledačů před vámi? Musíte támhle k těm Božím mukám!" „A proč zrovna tam?“ Opáčil jsem, protože to bylo dál a směrem od vsi k širokým polím. „No protože tam kdysi stával klášter který nechal zrušit Josef II. Našel jsem tam kdysi několik starých mincí které jen tak ležely na poli.“ „Díky, dám na Vás. Vy to tady znáte lépe než já.“ A vydávám se tím směrem.

Ujdu asi 400 metrů po polní cestě a zkouším hledat. A opravdu, detektor se tady docela rozpípal. Knoflík a pěkný zdobený, a pak ještě jeden. Kde jsou knoflíky, budou i mince. A taky že jo. Za chvíli mám v ruce zelený zachovalý krejcar Františka II. (I.). No fajn, ale těch už mám ve sbírce docela dost. Blíží se poledne a zbývá mi poslední půlhodinka. Mávnu pokolikáté už dnes detektorem a signál jde ze ztvrdlé hroudy hlíny na povrchu, která se ale odmítá rozdrolit. Bouchnu do ní několikrát natupo rýčkem a už to vidím. Malinká stříbrná mincička, vypadá jako grešlička. Ale zdá se, že bude jednostranná.

No konečně! Tak jsem se dnes přeci jen dočkal. Docela jsem se dnes nakopal a mám toho dost. Tak alespoň nepojedu domů s prázdnou. Až doma jsem z katalogu zjistil, že se jedná o půlkrejcar Leopolda I.

Ať to pípá:-)

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Leopold I. (1657–1705) – 1/2 Kreuzer (1/2 Krejcar-2 Fenik) jednostranný (č. 1231) Leopold I. (1657–1705) 1/2 Kreuzer (1/2 Krejcar-2 Fenik) jednostranný

Názory uživatelů

Průměr: 15,0 mm
Váha: 0,50 g
Území ražby:
Panovník: Leopold I. (1657–1705) (1 názor)
Rok ražby: 1674 (1 názor)
Nominál: 1/2 Kreuzer (1/2 Krejcar-2 Fenik) jednostranný (1 názor)
Materiál: Billon (Cu+Ag) (1 názor)
Č. mince: Leopold I. (1657–1705) – 1/2 Kreuzer (1/2 Krejcar-2 Fenik) jednostranný (č. 1231) (1 názor) Zlatokop777: 1231

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Poldův Půlčík
Poldův Půlčík
Poldův Půlčík
Poldův Půlčík
Poldův Půlčík
Poldův Půlčík
Poldův Půlčík
Poldův Půlčík

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:5 cm
Použitý detektor:xp orx
15 hlasů
15 hlasů
zobrazeno:
705x,
komentářů:
10,
nálezce:
Zlatokop777 Zlatokop777
vyfotografováno:
9. června 2015,
vloženo:
1. května 2022

Komentáře

:-O gratulace 👍!

Pěkná mincička! ;-)

Pěkný, to vidím poprvé.

Pánové díky všem :-)

pěkná, grt. ;-)

Hezká mince i počteníčko ;-)

Moc pěkný :O

Pánové majorzeman, prospektor, DonSilver díky :-)

Hezký 👍

Venda17: díky :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru