Pomůže mi někdo s identifikací předmětu?

Dnes jsem nalezl zajímavý předmět. Je to zřejmě zbytek nějaké krabičky z které je vyvedena tyčinka. Uvnitř byla zajištěna malou závlačkou, zřejmě proti vypadnutí. Uvnitř krabičky je jakoby stočen materiál, myslím si, že je to papír. Na čelní stěně je číslice 14. Zdá se mi, že kolem číslice byl též nějaký nápis, bohužel nečitelný. Protože jsem předmět našel v lese v místech, kde se pohybovaly armády války 1866, myslím si, že to nějak souvisí s touto válkou. Co jsem zatím zjistil, mohl by to být pozůstatek pruské vojenské psí známky. Prusové tyto známky poprvé použili pro své vojáky. odpovídá tomu i popis z knihy " Vzpomínky na válku 1866" z roku 1927 od pamětníka bitvy u Hradce Králové, Josefa Volfa z Máslojed. Ten v knize píše:
" Panským hajným na velkostatku Liebigově, jemuž 101 jitro lesa Svíbu tehdáž patřilo, byl jistý Řehák, pěkně urostlý muž, jenž nosil "cisařský vous". Kdekoliv byl přítomen při pohřbívání v lese, znamenal si, kolik rakouských neb pruských vojínů bylo ve hrobě pohřbeno. Podle záznamů Řehákových byly pak na tyto hroby postaveny pískovcové pyramidy s nápisy, kolik tam leží rakouských a pruských vojínů. Prusové měli u sebe již tehdáž legitimační lístky v plechovém pouzdru v kapsičce u kalhot. Řehák tyto lístky sbíral a schovával. Rakušané tehdáž ještě legitimačních lístků neměli."
Podle tohoto usuzuji, že by to mohlo být ono pouzdro. Bohužel jsem nikde nezjistil, jak tyto první pruské vojenské psí známky vypadali.
Máte někdo nějaké informace?

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Lefaucheux (4 názory), Prusko-Rakouská válka 1866 (1 názor) mboban: Prusko-Rakouská válka 1866, Master2: Lefaucheux, GATTO: Lefaucheux, kamenozrout: Lefaucheux, petroff: Lefaucheux

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Pomůže mi někdo s identifikací předmětu?
Pomůže mi někdo s identifikací předmětu?

Okolnosti nálezu

Lokalita:Královéhradecký kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:Nokta Simplex+
0 hlasů
0 hlasů
zobrazeno:
1471x,
komentářů:
9,
nálezce:
mboban mboban
vyfotografováno:
21. dubna 2020,
vloženo:
21. dubna 2020

Komentáře

:-D :-D :-D :-D :-D :-D
Lefoška.
Ale story dobrý! ;-)

Jako malé bezvýznamné + je to, ze to je vcelku neobvyklá vzácnější ráže. ;-) :-D

Díky za rychlé reakce. Nevím co je to Lefoška. Jak to fungovalo?
Ale ta story s tou psí známkou co mě napadla je taky dobrá. Alespoň jsem zjistil, že první "psí známky" začala používat pruská armáda už v polovině 19 stol. ;-)

Nevíš co je Lefoška? Nevadí. Trocha samostudia, strejda google rád poradi ;-)

JJ, strejda Google pomohl. Už vím co je to Lefoška :-D

Je to vlastně dno od nábojnice se zápalem typu Lefaucheux. Zápalka nebyla uprostřed dna, jak to je dneska obvyklé, ale kohout bil právě do té tyčinky co čouhá ven. Zadej slovo Lefaucheux do googlu a budou se dít divy ;-) :-D

Jak to může být staré? Používá se tento systém i dnes? Zřejmě na to musí být i pušky s jinými úderníky?

Je to zastaralý systém. Pokud někdo tu zbraň vlastní, pravděpodobně si náboje plní sám. Svého času to byl běžný způsob, ale středový systém ho vytlačil. Důvodem bylo to, že byl spolehlivější. Puška má jiný kohout, prohlédni si je na Googlu.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru