Pomůžete s určením?

Zřejmě měděná placička s kotvou nalezená ale uprostřed pole, širokodaleko žádná řeka. Zajímalo by mě, zda se nejedná o vojenský artefakt a hlavně proč je tam obrácené písmeno P. Děkuji za názory.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Občanská pečetidla (3 názory) Wladyslav: Občanská pečetidla, mustang: Občanská pečetidla, kacuro: Občanská pečetidla

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Pomůžete s určením?
Pomůžete s určením?
Pomůžete s určením?
Pomůžete s určením?
Pomůžete s určením?
Pomůžete s určením?

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:5 cm
Použitý detektor:NOX800
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
1088x,
komentářů:
17,
nálezce:
joumana joumana
vloženo:
29. prosince 2021

Komentáře

ploška z pečetítka proto je P obráceně

a z jaké doby a země by to mohlo být?





No už je tu minimálně 3x to samý. :-OTo bude oříšek pro badatele a přítele pana MALÉHO

Taky si myslím. :-D Už se divil tomu druhému. ;-)

Paráda. Dik moc za určení. Jste teda rychlý. Tak pokud je to již třetí nález tohoto druhu,nepujde spíše o pečetidlo nějakého úřadu než o osobní? Je to zajímavé ta kotva. Já už viděl v duchu výložky u límečku nějakého námořníka😅. Jen to obrbrácené P mi tam nesedělo😀

áno, přátelé, je jich tu ještě víc, už jsem se s tím potýkal, no zatím nic......pokud by se to našlo v jednom okrese, pak snad nějaká "firma", spolek, nevěřím, že se tohle prodávalo v různých částech země na jarmarku
- proto by bylo docela přínosem u nálezů psáti - když už né město, pak aspoň okres, kraj a i místo nálezu - pole, lesy, louka, půda, bouda, .....

www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/artefakt-181051/

www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/prosim-poradte-106277/

www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/prosim-o-urceni-34093/

To je nějaký cukrovar. ...

Je to vyobrazení ochranné známky firmy - Akciová továrna na vyrábění umělých hnojiv a lučebnin v Kolíně. Známka vytlačí se na klíh, vytiskne se na obalech aneb se jako vigneta připojuje.

Známka byla registrována pod číslem 10.074 dne 29. ledna 1918 dopoledne v 9 hodin 40 minut. Před tímto datem byla známka registrována již 30. ledna 1908 dopoledne v 9 hodin 55 minut pod číslem 3.625. K roku 1908 se u registrace uvádí, že firma je právní nástupkyní firmy "Akciové tovarny na umělá hnojiva, lučebniny a spodium v Pečkách" (viz známka č. 1018). Známka č. 1018 v tzv. rejstříkových knihách schází (asi vytržené stránky ?).

Obnovena byla znovu opětně pod číslem 33.760, a to dne 24. ledna 1928 ve 12 hodin. K tomu se poznamenává: 7. prosince 1937 poznamenává se změna znění firmy: "Akciové továrny na vyrábění lučebnin Kolín". Známka byla opětně obnovena pod č. 61597.

Písmena ATP dle mě značí původní firmu v Pečkách a značka se používala hlavně na klíh.

https://www.lucebni.cz/img/cms/pdf/Historie%20firmy%20Lucebni%20zavody%20a-s-%20Kolin.pdf

https://www.bejvavalo.cz/clanek/tajemstvi-vyroby-dokonaleho-klihu-uzivaneho-kdysi-napriklad-k-lepeni-knih/

příteli badateli, vážený kolego Cobe,
co k tomu dodat??!! neskutečný přehled, píle a horlivost dotáhnout všechno do zdárného konce, tu opět smekám a klaním se hluboce, příteli!!!
- takže příště, až mi tu někdo bude podsouvati, že danou věc určí nejdříve Cobasico a pak až po týdnu a hodině a půl lukegoss, tak to budu bráti jako poctu!!!! ;-)

- takže tu máme firemní logo, není to vlastně klasické pečetidlo na listiny

https://www.yoom.cz/img/57tabkpp.jpg

a tu ještě něco málo z historie

http://securityprinting.org/akcie/obory/260/12600_012-akciova-tovarna-na-vyrabeni-umelych-hnojiv-a-lucebnin.htm

- takže ještě jednou poděkování příteli Cobovi za příkladnou badatelskou činnost ;-)

/ta krásná čtenářka mi v mžiku rozjasnila den/ ;-)

Super Cobe. ;-) Diky :-)

tu ještě ceník firemní -

https://aukro.cz/reklama-kolin-cenik-hnojiv-1872-c-728-6987030541

áno, Cob zabíjí, měli bychom mu svěřit i ta olova sudová - mělo by se to uspíšit, ať nevyjde v národní frontě další díl vysoce nakažlivého fakenews, vakcína na toto mozkové selhání a celkové otupění mysli i ducha, zatím neeeexistuje!!!!!

Díky chlapi, od vás si toho cením. Ono to bylo zase o náhodě. Přiznám se, že se mi to hledat vůbec nechtělo, protože vím, že ochranných známek je fakt "milion milionů". Projel jsem jen 5 rejstříkových knih z doby, kdy jsem si asi tak pamatoval, že jsem to tam kdysi viděl. No a ono to v tý páty bylo. Pak už se info nabalovaly. ... Podle mě ale ta ochranná známka na webu nikde jinde není. ...

áno, p. badateli, ocenění je namístě, máte oficiální ocenění "Badatel roku" - na Bílého lva, ani na černou kočku a bílého kocoura to zatím není, to by jste musel mluvit a myslet jak křemílek s vochomůrkou dokupy!!!!!
- nikde jsem to logo nenašel, ani zmínku o něm, ani tedy přesný význam těch písmen, no ale to zase až tak neva, hlavní věc je vyřešená našim vrchním vyšetřovatelem, nebojím se použíti oslovení - Panem Radou Cobasicem!!!! ;-) :-)

Panejo,cobasico,to je úžasná badatelská práce. Díky za to.👍

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru