Přezka.

Polní nález, nevím kam ji zařadit. Bojiště 19 století.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Přezky (3 názory)
Mac: Přezky, ondrasecek: Přezky, tutovka: Přezky, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Přezka.
Přezka.

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:12 cm
1 hlas
1 hlas
zobrazeno:
1565x,
komentářů:
8,
nálezce:
poustevnik48 poustevnik48
vyfotografováno:
2. prosince 2017,
vloženo:
2. prosince 2017

Komentáře

Ta je,gratuluji ;-)

Sice to má tvar stěhováka, ale patina odpovídá stáří tak 200 let. Kolem toho zůžení na jazýček, je to od rzi, a stěhováci na přezky používali bronz. Takže ač bych ti to přál, na stěhováka to nevypadá. Ale jak píšu už po několikáté, pro přesné určení je to dobré mít v ruce. No ale ty už máš docela zkušenosti se starými věcmi, tak už bys tu patinu měl mít nakoukanou.

Chytrej já to fotím pod špatným světlem, strašně to zkresluje barvy. Snažím se to potom opravit na počítači, moc se to nedaří. Budu to muset fotit ve dne venku. Teď jsem se na to díval je to bronz, ve skutečnosti je ta patina do zelena. To je jako ten můj nález kroužek a keramika, až jsem vložil další snímek focený venku tak se ukázala ta zelená patina. :-)

Schválně to nafoť na denním světle, já tam vidím jen zoxidovaný kov bez patiny.
Giovanni - to jako chceš naznačit, že tutovka je archeolog, takhle jsem se už dlouho nezasmál :-D .

Chytrej otázka také je, jestli na té lokalitě se takový nález může vůbec nacházet, to je pro určení také důležité. Původně jsem to odhadoval na 19 století ohledem na bojiště které tam je dolů datací jsem se neodvažoval jít. Ale také , tam jsou lokality doby římské druhá polovina druhého století, desátá legie. Také doba železná, na tuto dobu je tam hodně bohatá archeologická lokalita. Podle nálezů keramiky a kamenné industrie i doba aneolitu . Na víc, jsou tam také dost významné nálezy ze začátku stěhování národů 500 let po Kristu konkrétně Langobardů. Jsou tam také nálezy z 8-9 století po Slovanech. Také nemůžu zapomenout na dobu bronzovou. Když to všechno zhodnotíš tak tam takový nález může být. Problém je v tom, že ta přezka byla ve volném prostoru mimo jmenované lokality, to zdůrazňuji !, tak se tam musela dostat náhodně. Ohledem na skutečnosti které jsem výše napsal tak jsem uznal, že to zařazení může být správné protože ta možnost tam existuje. :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru