Přezka

Nedávný nález u lesního potůčku.
Rozměr 45x35

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Oděvní spony (2 názory), Přezky (2 názory), Botní a oděvní (1 názor) Tom78: Přezky, : Přezky, nastezce: Botní a oděvní, Harryll: Oděvní spony, Sojka88: Oděvní spony

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Přezka
Přezka
Přezka
Přezka
Přezka
Přezka

Okolnosti nálezu

Hloubka nálezu:5 cm
Použitý detektor:Gm6
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
860x,
komentářů:
17,
nálezce:
Loukapa Loukapa
vyfotografováno:
7. května 2022,
vloženo:
10. června 2022

Komentáře

To vypadá jak přezka nákrčníku ale taková jiná 8-)

Už jsme to tady jednou řešili. Nejspíš to nákrčníková přezka bude. Až půjde okolo kolega Tom.Filip určitě dá bližší info ;-)

Krásná práce.... 8-)

Nákrčníková přezka je asi nejlogičtější vysvětlení. Typově i velikostí to sedí. Atypický způsob uchycení pomocí kotviček zřejmě až tak atypický není. Poslední dobou se takových objevilo víc.

Ten vnitřní díl co našel Kaparaso mi přijde mírně odlišný, jen v malých detailech, ale stejně by mne zajímalo jestli lokality obou nálezů spolu alespoň trochu korespondují.

Tom.Filip ja to našel na Děčínsku. Kde to našel Loukapa nám řekne taky a maš info komplet ;-)

Nalezeno v Pardubickém kraji tak souvislost asi žádná.. :-)

Myslím,že se jedná o výjimečný nález. Po letech bádání kam zařadit ten svůj fragment konečně vidím jak to vypadalo kompletní. Nikde na netu a v knihách podobná přezka není. Chtělo by to ukázat odborníkům aby to zařadili. Na to kolik přezek se denně nachází je těchto jen pár kusů. Jsou proto velmi cenné a vzácné. Rád bych tomu přišel na kloub kdo ji nosil a v jaké době 8-)........

jo, to je ta, co jsem tady už jednou řešili

Tak v našem kraji( Ústecký, Děčínský )Francouzi určitě operovali. Co vím alespoň jejich průzkumné jednotky se potulovali krajinou kde jsem fragment spony objevil. Je to tedy velká nápověda kam se dále zaměřit ;-)

Jestli operovali i v Pardubickém nevím. Máte nějaké info o této době v této krajině??

Nalezeno v okolí České Třebové, jestli se tu toulali vůbec netuším 😐

Pokud budeme uvažovat o rozmezí druhé půle 18. a první poloviny 19. století, kam se tahle přezka dá spolehlivě zařadit, tak ranění z velkých polních bitev se vozili i do špitálů i v poměrně vzdálených destinacích. Ti s relativně lehčími zraněními mohli klidně cestovat i dva dny, než je někde ošetřili. Takže v rámci našeho území se takové předměty můžou nacházet skoro kdekoli. Co se týče širšího okolí Č. Třebové, tak jeden docela velký špitál byl v roce 1813 například v Jevíčku. Vojenská přezka to být může i nemusí. Zatím jsem na žádnou, ani přibližnou, tvarovou shodu nenarazil. Oproti tomu rakouské nákrčníkové jsou všechny jako přes kopírák. Kdyby jsme uvažovali, že tyhle s kotvičkama by mohly být francouzské, tak skoro každá je nějakým způsobem odlišná. Ale třeba měli Frantíci jen decentralizovanou výrobu.

Zítra mám čas, zajdu tam. Třeba se zadaří ještě nějaká indicie.

Ok. Držím palce. Taky planuji navštívit misto nálezu. Nějak mě něco říká,že by tam mohlbbyt i zbytek přezky:-D :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru