Příběh plný neštěstí

Hledačka začala nevinně. Týden zpátky jsem, jak již obvykle - bez velkého očekávání, brouzdal nezasetým políčkem, hned vedle pangejtu. Pár plíšků, plechovek, víček od destilátů a mastiček. Také jeden blíže neurčený knoflík. Pobroukal jsem si pod čumec: "Jo, tady už někdo chodil, je čas to zabalit." A najednou krásný, čistý signál (ID 24-25). "Hele další zavařovačka." Vyzkoušel jsem velikost zvedáním cívky od země. "A nebo snad ne?"

Setřel jsem rýčem prašnou zeminu. Prostor jsem zkontroloval detektorem a kde nic, tu nic. "To jsem to seškráb jo?" Chytil jsem shrnutou hlínu, ucítil kulatinu a začal se soustředit. "Tsi píšťalo, tak to mě pos.er. To si děláš fakt prde.l ne, ty vole asi mi mr.dne." Jásal jsem jak blázen, skákal jsem radostí. Řidič projíždějící kolem si klepal na čelo. "Ty vole hledačskej zlatej grál, já kopl grošák, já kterej poslední stříbro kopl před rokem, tsi pišťálo - to je fakt konec. Miluju tenhle koníček!"

Promnul jsem ho v rukavicích a oprášil o tepláky. "Ty vole hlavně ho nezlom a foť." Překvapil mě stavem, ale zarazil váhou. "Až tě očistím, budeš fešák."

Během focení se objevily první pochyby. V duchu jsem si říkal, jestli je stříbro takového rozměru pocitově tak lehké, jestli i po tak dlouhé době může být v takovém stavu a co je to vlastně za rytinu pod lvem. "Hele vyfoť to, třeba je to naposled, cos to kdy našel."

Přijel jsem domů a svěřil jsem se celé rodině, co jsem to našel. Pogratulovali mi. I proto jsem vzal starý kartáček na zuby, do kbelíku nalil teplou vodu a šel na to.

"Ty vole to je fakt divný, vůbec to stříbro nepřipomíná. A tohle není 1966? Že ne?" Nastalo zděšení. Z nádherného stříbrného groše se vyklubala jeho hliníková náhražka. Útěchou bylo snad jen vědomí , že vlastně taky pochází z Kutné Hory.

A takový byl příběh mého prvního groše... Neštěstí ve štěstí. Musím se přiznat, že tak zvláštní pocit vnitřní prázdnoty po uvědomění si skutečnosti, jsem dlouho neměl.

Tak ať to pípá, chlapi! :-)

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Kopie, padělky a nezařaditelná dobová falza (999 př. n. l.–současnost) – Novodobé kopie, repliky a padělky (č. 5036) Kopie, padělky a nezařaditelná dobová falza (999 př. n. l.–současnost) Novodobé kopie, repliky a padělky

Názory uživatelů

Území ražby:
Panovník:
Rok ražby:
Nominál:
Materiál:
Č. mince: Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Příběh plný neštěstí
Příběh plný neštěstí
Příběh plný neštěstí
Příběh plný neštěstí
Příběh plný neštěstí
Příběh plný neštěstí
Příběh plný neštěstí

Okolnosti nálezu

Lokalita:Ústecký kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:1 cm
Použitý detektor:EQ 600
7 hlasů
7 hlasů
zobrazeno:
1217x,
komentářů:
7,
nálezce:
Lukyno_ Lukyno_ Facebook
vyfotografováno:
3. dubna 2019,
vloženo:
7. dubna 2019

Komentáře

Pěknej, tak máš zase na dlouho vybráno :-D

Je pěknej a ber to jako přípravu na pravýho.Další už snad bude ze stříbra ;-)Terka2014-když ti začne signál slábnout a nebo se ztratí pár cm nad zemí bývá to něco menšího.Když to má stejnej signál i 20 cm a víc nad zemí bývá to větší.Není to pravidlo ale dělal jsem to u všech detíků.Lukyno na to má možná ale jinej fígl.

To Terka2014: Jak píše jiva, přesně takhle se pozná velikost zvedáním cívky od země. :-)

Šlo to napsat i bez těch sprosťáren :,-( :-/

No i to je pravda... Ale buď to mohlo být autentické, nebo neexpresivní. Tak jsem zvolil první možnost. :-)

Pěkné. ;-)

A tobě snad nebylo divný že by takhle starej peníz byl 1 cm na hoře??

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru