Privesek?

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Jezuité (1 názor) Wladyslav: Jezuité

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Privesek?
Privesek?
Privesek?
Privesek?
Privesek?
Privesek?
Privesek?
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
1028x,
komentářů:
20,
nálezce:
JardaSu JardaSu
vyfotografováno:
27. prosince 2017,
vloženo:
1. ledna 2018

Komentáře

zajímavá věcička.Na jedné straně IHS což je asi jasné ale ta druhá louko´tové kolo?Počkej co na to kolega Fíha.Material zřejmně Pb?

Je možné že o kolo nejde ale mohly by to být tři hřeby.

Materiál mi hustotou přijde na litinu (6950kg/m3), olovo to každopádně není.

Určitě se jedná o svátostku pravděpodobně jezuitskou a řekl bych že je cca ze 17.stol. Ale chtělo by to lepší foto - materiál bude slitina olova a cínu - což je pro starší typy svátostek dost typické.

Hezký a zajímavý kousek. Určitě nejde o nějakou "větší sériovku". Zda jde přímo o Jezuity si v tomto případě nejsem na 100% jistý(ten "znak" nebo "zkratka" IHS je dost ošidný...byť je v době 17-18 stol. spojován povětšinou s Jezuity, ale pravidlem to není). S datací se připojuji ke Cobrovi - 17 stol., byť podobný materiál se používal na svátostky i v 18 stol. Tady jde především o samotné "výtvarné" provedení,tvar a hlavně méně častý výskyt podobných kousků(často složených ze dvou dílů). Jestli dobře vidím, i zde je to "loukoťové kolo"(jak nazval kolega Wladyslaw :-D ) vloženo do větší části a "přiháčkováno". IHS symbol je jasný - navíc 3 hřeby(což by mělo nebo mohlo směřovat ke zmíněným Jezuitům) jsou pod nápisem. No a ta "loukoť" mi přijde, jako trošku odfláknutý Kristův monogram XP...?!? Každopádně bych to moc nečistil...když se do podobné kousku "vrtá", často se rozpadá a drolí.

Taky si myslím že litina to není.Jezuité to je asi daný ale zajímal by mě ten symbol na druhé straně.3 hřeby chudoba čistota poslušnost?

:-D jo tak když XP tak to je potom v pořádku.Je vidět že už tenkrát měli vkus na dobré značky....

Já mepsal o "litině" ale o Slitině - je to odlévané to je vidět na první pohled. ;-)

litinu psal nálezce ;-)

Je zajímavý že výrobce si s tou stranou kde je IHS tak vyhrál do detailů a druhou s kristovým monogramem takhle odflákl.

Pravda Chí Ró : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7b/Simple_Labarum2.svg/1200px-Simple_Labarum2.svg.png

No vypadá to na nějakou slitinu zinku, a jestli je to tak, hrozně špatně se to čistí. Jak psal Fíha, moc bych do toho nevrtal.
Jináč zdravím Patrika, nevšiml jsem si, že se tu také vyskytuješ ;-) .

Ja si ten material pouze tipoval na zaklade hustoty a predpokladal jsem chybu, protoze jsem ho urcoval pred ocistenim. Prikladam foto po lepsim cisteni a ted se take priklanim k zinkove slitine :-)

Ne zinek - slitina Olova s Cínem....

Cobra - tak snad pozná materiál, z kterýho se odlívali cínový vojáčci. A i ta krusta by měla jinou barvu.
Všimni si toho popraskání na té straně XP, to by olovo s cínem neudělalo. Zato zinek křehne a praská.

No nevím - nechci se hádat ale nechával jsem si měřit jeden křížek o století mladší tedy 2.pol.18.stol a expertýza složení kovu vyzněla naprosto jasně : Pb 7,7%, Sn 91,2%, Cu 0,5%, Zn 0% a Fe 0,6% povrchovou strukturu má téměř stejnou - tedy taky je křehký a popraskaný .... Jen si tedy dovolím vznést svůj názor - netvrdím že složení materiálu této svátostky je stejné....

Jen ještě myslím že zinek to tak dlouhé době v zemi by na tom byl podstatně hůř..... ;-)

No je pravdou, že spektrální analýzu jsem nikdy nenechal dělat.
A překvapilo mne, že u té tvé je železo, to by ovšem mohlo vysvětlovat ty praskliny a tu krustu.
Já vycházím z toho že zinek byl znám už ve starověku, má nízký bod tání, a při nálezu je křehký. A hodně takovýchto věcí po vyschnutí ještě více popraská a drolí se.

Samozřejmě jsem měl na mysli slitinu zinku s cínem nebo olovem, né samotný zinek, ten by nevydržel, normálně by se rozpadl.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru