Prosba o určení

Poradil by někdo s tímhle "keramickým květináčkem" ? Nález v potoce před X lety, dnes jsem ho "znovuobjevil" v krabici z dávného stěhování. Výška 40 mm, průměr vršku 39 mm a 35 mm (hrdlo je spíše oválné), dno také (32 mm a 31 mm). Dalo by se to nějak zařadit, datovat? Díky.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Keramika (4 názory) BALTAZAR: Keramika, mlynar33: Keramika, : Keramika, petersonnn: Keramika

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Prosba o určení
Prosba o určení
Prosba o určení
Prosba o určení
Prosba o určení
Prosba o určení
3 hlasy
3 hlasy
zobrazeno:
1563x,
komentářů:
14,
nálezce:
GM4PRO GM4PRO Facebook
vloženo:
22. dubna 2015

Komentáře

Novověký dům - výbava > Keramika ??

No což to asi jo,ale na tohle se zrovna GM4asi neptal,není hloupej.,co to ale je a jak je to staré? o:-)

Přesně tak, zajímá mě účel (opravdu květináček?), přibližné stáří (rozptyl posledních 400 - 500 mě moc neuspokojí :-) ). Pokusím se ještě popsat lokalitu: Jde o místo u potoka, který jsme před lety čistili a při jehož toku se založila lánová ves v druhé pol. 13. století. Nález byl v podstatě na místě původní tvrze té doby, z níž dnes v krajině nezůstalo nic (novodobá zástavba). Nález byl učiněn v jednom ze starých a dnes prakticky suchých meandrů potoka - voda prostě dnes teče o pár metrů vedle.O keramice bohužel nevím zhola nic. Ale vzhledem k rozměrům a ještě něčím, těžko definovat čím, mě tahle drobnůstka zaujala :-)

Nemyslím si, že by to mělo cokoli společného s bonsaji. Dokonce to ani nemusí být květináček, ten název jsem zvolil v uvozovkách jen jako "pracovní" označení :-) Mohl by to být kalíšek, napadá mě třeba na inkoust? A nebo cokoli jiného... :-)

Trochu se keramice venuju ale chtelo by to lepsi fotky :-(

Je to foceno mobilem, pravda, ale kvalita si myslím není nejhorší :-) V čem by se měly fotky zlepšit nebo jak to potřebuješ nafotit, abys to dovedl určit? Zkusím večer digitálem...

Podle fotky jde v podstatě o soudobou záležitost.
Nález v suchém meandru nic neznamená - povodeň to zvládne za chvíli.

Pravděpodobně lékárenská nádoba na nějaké mazání.Jako vršek sloužilo plátýnko a v té drážce pod hrdlem se to zavazovalo.A stáří to je problém.Klidně i 300 let.A nebo retro styl. ;-)

taky to vidím na lékovku ...

Ohledně povodní a meandru: Povodně na tomhle potoce byly jen jednou. A to v roce 2010. Našel jsem to v roce 2007. Meandr je zcela uzavřený, voda se tam těžko dostane, břeh současného koryta je zpevněn čedičovými sloupky, tam jedině skutečně při povodních.

Kvasak: To zní rozumně, nějaká malinká nádobka na něco, čeho bývalo málo. Zkoušel jsem se i jakoby napít, docela dobře to mohl být frťánek, okraj s "drážkou" nepřekážel. To stáří si myslím, že současnost to rozhodně nebude, zpracování není strojové, jde o ruční, nedokonalou výrobu s nepřesnostmi.

Podle toho dna soudim ze hmota ze ktere to je se delala nejakym primitivnejsim zpusobem , ale urcit jak az to muze byt si netroufam

na házení kostek?? :-D

na házení kostek?? :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru