Prosím konzultaci

myslim, ze by to mohl byt knoflik a myslim, ze by mohl byt stribrnej..., vo myslite vy? A jak by mohl bejt starej? Dik moc za nápady

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Knoflíky (2 názory), Manžetové (1 názor), Stříbrné (1 názor), Knoflíky a spínadla (1 názor), knoflíky (1 názor) : Knoflíky a spínadla, Cel1n: Knoflíky, jarkan: Knoflíky, soma: Manžetové, Mac: Stříbrné, Verek: knoflíky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Prosím konzultaci
Prosím konzultaci
Prosím konzultaci
Prosím konzultaci
Prosím konzultaci
Prosím konzultaci
Prosím konzultaci
15 hlasů
15 hlasů
zobrazeno:
2294x,
komentářů:
35,
nálezce:
Settt Settt
vyfotografováno:
21. října 2017,
vloženo:
21. října 2017

Komentáře

a neni to nahodov rolnicka ?????

rolnička to není...

knoflík, tzv. gombík...
tu dvoukorunu jsi tam dal úmyslně? Je na ní zobrazen ;-)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%ADk?veaction=edit§ion=6

Díky

SirMaik : Jakej gombík? Gombík je v češtině terminus technicus pro ranně středověké spínadlo kulovitého tvaru - pokud tedy nejseš Slovák, ve slovenštině je to totéž, co pro Čechy knoflík. Tohle je pěknej, zdobenej foukanej knoflík, ale novověkej, max 200 let starej, tak nemel pitominy o gombíkách, ještě že ti ten tvůj určoval Bohoušek Jezero, ale koukám zbytečně, to by ses musel napřed naučit číst. Tady to jde do hajzlu.... samej odborník. :-/

zdendo, zrovna sem si říkal, jak je to vyrobený - sem myslel, že odlitý, něco jako rolničky a ty pravíš, že je to foukaný?? má to i ten půlící lem dokola - to foukání mě zajímá,jestli máš nějakej odkaz, pošli mi ho - prosím - do obálky - dík!!
;-)

lukegoss : tak tyhle opravdu litý, máš pravdu. Dohledal jsem skoro stejný z 16. stol.
https://cz.pinterest.com/pin/548454060842650473/

Kde jsou ty časy kdy každý mohl říci svůj názor ......Njn , časy se mění ....

Kerles: máš recht... ;-) :-D

Zdenda69: Jaký je to pocit, bezdůvodně si do někoho kopnout. Jen by mne to zajímalo. Děkuji.

Přeji hezký den

Je to klasický knoflík (gombík) uherského typu, tento dle provedení ze 17.století. Nosily se hlavně na dolomanu který byl těmito knoflíky pošit v několika řadách. Krásný kousek

Tady je na něj kontakt : Bohumir.Herman@seznam.cz
Je to největší odborník na knoflíky u nás!!! Navíc je sbírá a disponuje nepřebernou odbornou literaturou.Navíc ochotně poradí i u všeho ostatního jako jsou namátkou plomby,křesadla,ozdoby,pečetidla,šatlény apod. Škoda,že tu není!
Hlavně je slušný..a nenafoukaný.. :-)

Hlavně odborník na robotní známky ;-),robotní jsou všechny. :-D

:-D A která nejni tu robotit donutíme! :-D

Díky všem

16. a 17. století a trochu chudší majitel. ;-)

Už 16.st? :-O Proč zrovna chudší majitel?!
http://nd06.jxs.cz/482/214/aec5a3d23e_92344732_o2.jpg

Tohle jsou pánové knoflíky ze dvoru Jana III. Sobieského, polského krále, jenž nařezal Turkům u Vídně.
https://www.youtube.com/watch?v=axONT5Nc7iY :-)

Parádní odkaz,si fakt borec Eifelle!! :-) :-)

Lorne_Malvo: těžko říct, neznám ani ten pocit, kdy někdo řekne: díky, místo jalovejch keců jsi nám to tu určil. Ale to se mi tu stát nemůže, nemám pravdu? :-D


Eifell : Výborný odkaz, jseš jeden z nejlepších určovatelů tady, pefektní určení a komenty vždy k věci, na rozdíl od jiných. Škoda, že tu taky není Bohouš Jezero, ten opravdu umí, dobře ho znám osobně a spoustě lidí pomohl. Zato Nebria tu machruje, přišel s křížkem po funuse, machruje tu s gombíkama (nesprávný termín) a hází tu nesmyslný časový určení. Tak nám řekni, pane odborníku, proč by to mělo být 17. stol. a ne 16. stol? Nějaký důkaz? Odkaz? Asi nebude , že?

To zdenda69: Tak se zase uklidníme ano? Nebria a nejen on slušně a bez jakéhokoliv útoku napsal svůj názor a to je tu zcela v pořádku. Tenhle a nejen tvůj přístup je přesně to proč odsud lidé odcházejí nebo se nevyjadřují. My tu totiž argumentujeme, snažíme se dávat zdroje a hlavně se snažíme chovat jako lidi. Eifell dal odkaz na Jana Sobieského, což pokud by jsi jen použil google docela spadá do Nebriova určení. Čili určení je stejné, ale proč si nekopnout jak bylo napsáno výše, že?

My argumentujeme, my určujeme, my se snažíme, tedy hovoříš za oba? Když připočtu tu hysterickou reakci ve snaze obhajovat Nebriovy výplody, vychází mi z toho registrované partnerství. Tak to jsem kluci netušil, ale fandím všem vztahům, i těm duhovým. A jseš mamka, nebo taťka? :-D

Myslím nás všechny co sem rádi chodíme. To je přesně ono, urážet Ti jde, argumentovat už nikoliv. eifell dle Tebe určil správně, Nebria vzhledem k nějaké osobní antipatii už ne. Čili pokud ti jde o to urážet druhé, jsi tu špatně. Lovec je od jiných webů odlišný právě tím, že tu funguje (aspoň se o to snažíme) nějaká štábní kultura, pokud ti jde o urážení druhých, hledej si na to prostor jinde!

S Nebriou žádné spory nemám, pokud je mi známo. Chybná určení opravuji, viz. můj odkaz výše. Tak mi laskavě nic nepodsouvej. K diskusi si nijak konstruktivně nepřispěl. Pokud jde o očerňování a urážení druhých a šíření nenávisti jseš ovšem mistr. Vyštval jsi tu řadu lidí. BTW, ty to tady šéfuješ, že mě posíláš na jiný web? Mám jiné informace, prý děláš pučmidrátka ve Zlínském muzeu.
Tak se zklidni kámo, ju? ;-)

A znovu :-(. Jestli tu někdo někoho uráží a očerňuje jsi to ty, nikoliv já. Mně jen není jedno co se tu děje a podsouvat mi, že jsem někoho vyštval, to už je vyloženě komické. Já to tu rozhodně nešéfuju, od toho jsou tu admini a ohledně Zlínského muzea máš pravdu, k tomu se hrdě hlásím. Jestli by se někdo měl uklidnit jsi to ty a k tomu jsem se tě snažil, evidentně neúspěšně dovést.

Baví tě to? Mě ani ne. Jak na písku. Jako jestli jsem ti rozšlapal bábovičku, že jsem nesouhlasil s tvým guru fakt nechci řešit na dvaceti stránkách. :-/

Mně šlo o to, že bychom se k sobě mohli chovat slušně, o nic jiného.

Ovšem, v tom ti vyjdu rád vstříc.

Kluci to těch sr.ček nemáte všude jinde dost? Je opravdu potřeba se takto k sobě chovat. Kam se podívám, všude je každý na každého ostrý jako prase Všichni všechno znají, na všechno mají odpověď. To hledání je hobby, má tě to hodit do pohody a ne být příčinou mozkové mrtvice :)

Souhlas náčelníku, v tom máš absolutní pravdu. Myslel jsem že jsme to tady s Coraxem uzavřeli, bohužel, on to vytáhl do chatu a zdatně v tom pokračuje. Já toho osobně mám plné zuby.

Právě proto, že je těch sraček všude plno bychom se tady mohli k sobě chovat slušně a o to mi šlo. Pak už mě samozřejmě zajímalo koho jsem vyštval, jak ničím web nebo koho jsem tu urazil. Zakládám si na tom chovat se slušně, ale opravdu se nenechám urážet bez reakce.

V roce 1913 označil Lubor Niederle gombíky jako knoflíky s estetickou funkcí. V roce 1947 zavedl Jan Eisner poprvé termín „gombík“ do české archeologie. V roce 1948 Josef Poulík sjednotil termín „gombík“ pro tento druh velkomoravského šperku. V roce 1955 označil Vilém Hrubý gombík za specifickou variantu knoflíku jako spínadla oděvu nebo závěsku do náhrdelníku. V roce 1966 Bořivoj Dostál označil gombík za variantu knoflíku, spínadla oděvu. Gombíky se skládají z ouška, poutka, prstence a zpravidla horní a dolní polokoule, ojediněle z těla tvořeného dutou koulí s otvorem a límce doplňujícího tvar na kouli, výjimečně se uvnitř vyskytla kulička či více kuliček (určitá obdoba rolničky).

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru