Prsten

Lesní povrchový nález. Materiál se tváří jako Ag s patinou, ale punc nemá. Provedení mi přijde staršího data. Může se jednat o starší Ag z předpuncovního období, nebo je to novodobý šmuk? Dík za názory.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: 2. Prsteny stříbrné (6 názorů), 6. Prsteny ozdobné se sklem (3 názory) : 6. Prsteny ozdobné se sklem, bohus: 2. Prsteny stříbrné, ms7777: 6. Prsteny ozdobné se sklem, harymar: 2. Prsteny stříbrné, GATTO: 2. Prsteny stříbrné, Rychard: 6. Prsteny ozdobné se sklem, pitbull35: 2. Prsteny stříbrné, Ladik: 2. Prsteny stříbrné, Mac: 2. Prsteny stříbrné

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Prsten
Prsten
Prsten

Okolnosti nálezu

Lokalita:Zlínský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:0 cm
Použitý detektor:CS6
6 hlasů
6 hlasů
zobrazeno:
1472x,
komentářů:
8,
nálezce:
Tovarnik Tovarnik
vyfotografováno:
9. dubna 2016,
vloženo:
9. dubna 2016

Komentáře

Vypadá to na stříbro a vsadil bych se že taky je. I ve 20. století nebylo všechno stříbro puncované. Při výrobě na zakázku se za punc připlácelo a když se kouknu na mé nálezy Ag prstenů tak asi třetina není puncovaná a Ag jsou...

1824 - císařské rozhodnutí - ...dále upravuje puncovní poplatky, které se z dosavadních poplatků snížili na polovinu. Tedy u zlatého zboží 10 krejcarů za dukátovou váhu a u stříbrného 6 krejcarů za 1 lot váhy. U zlatého zboží byly nově zavedeny tři ryzosti 7,13, a 18 karátů odchylka není připuštěna. U stříbrného zboží zůstali ryzosti 13 a 15. Každý předmět z drahých kovů byl tedy vždy opatřen úředně schválenou výrobní značkou, puncovní značkou a u zlatého zboží vedle úřední značky číslicí běžného roku označení.
Roku 1866 je vyhlášen nový puncovní zákon, který nabývá působnosti dne 1.1.1867. tento zákon je platný v celé monarchii Rakouska- Uherska a tak jsou jím upraveny dosavadní nesrovnalosti mezi zeměmi monarchie.
Zlaté a stříbrné zboží ať už zhotovené v tuzemsku nebo v zahraničí, podléhá puncovní kontrole.
V roce 1943 byl puncovní úřad sloučen s úřadem cejchovní a jejich předpisy byly zrušeny. Poté dochází ke vzniku Cejchovního a puncovního ředitelství. V roce 1944 ukončena povinnost předkládat zboží k puncovní kontrole, výrobci zboží označují sami a tak ručí za jeho kvalitu. Zaměstnanci puncovního úřadu byly převeleni do válečného průmyslu.
Po osvobození je znovu zahájen provoz Puncovního úřadu, dne 24.5.1945 a to především díky bývalým zaměstnancům, kteří se do úřadu vrátili.
- Po vyhlášení manifestu Františka II. z 20.8.1806, byl v Praze ustanoven puncovní úřad, který je znám pod názvem C.K. Filiální úřad Praha.
Z toho vyplývá, že z každého puncu šlo něco do "státní kasy", takže byl zájem, aby se zboží značilo a označování výrobků bylo povinné.
Za nedodržení stanovené ryzosti byly vysoké pokuty. A jestli není nějaký výrobek označen, tak se může jednat o - nestříbro, postříbření, zboží pod hmotnostní "nepuncovací" hranicí, některé dovezené zboží, výrobu v 1944-45, nebo nějakou "černotu".
To, že se při výrobě na zakázku za punc připlácelo, to slyším prvně.
Označit cenné zboží - při jakékoliv výrobě - byla výrobcova povinnost, jejím nedodržením se vystavoval postihu.
Jestli někdo vlastní cenné zboží bez označení, nesmí ho prodat. Puncovní úřad na základě zkoušky takové zboží označí příslušným puncem - ale to je za poplatek.

a teď k tomu prstenu - krasavec!!!
- ale dle těch fotek těžko říct - mi to třeba připadne i jako ošoupany zlacení
;-)

Dík za info. ;-)To muselo dát práce toto všechno napsat. :-D
Není tam žádné postříbření, ani pozlacení. Na kovu jsou rýpance, tak je vidět, že je to homogenní kov.

nemáš zač!!! - puncovnictví funguje dlouho - snad někdy od 13stol. Rozepsal jsem to, aby bylo vidět, že puncování se i v dřívější době docela "prožívalo" a hlídalo. Neboj, to psaní je většina stáhnuty :-D

- Prsten - no, jestli je to do hloubky, tak to Ag může být, ale i např. Aplaka, ta se taky tak tváří ;-)
- tu příklad alpaky - od Ag bych řekl k nerozeznání -

http://img.flercdn.net/products/3/8/389335/5/9/6/6839695/giacginpkdlnau-b.jpg

https://static.kupindoslike.com/ALPAKA-PRSTEN_slika_O_40505993.jpg

- samosebou přeji ti to Ag, ale nejjistější na určení je vždy zlatník ;-) /zkoušel's jestli píše?? - na papíře se Ag chová jako tužka/
- nebo jak tu nedávno nějakej umělec zkoušel u svého nálezu materiál pilníkem :-D :-D :-D

Lukegossi, to s tím psaním jsem nevěděl. Román bych s tím asi nenapsal, ale píše to. :-D
Dík tobě neumřu úplně blbý. ;-)
Haničko, sklíčko to bude určo. Ď za koment. ;-)

kámo, s tím zkoušením Ag na papír - to je taková "nouzovka" - u této "zkoušky" všeobecně platí, že ti bude psát i postříbření, ale jak's psal, máš to do hloubky, tak by to mělo být Ag
-takže ještě jednou gratuluji k nálezu náááádherného stříbrného prstenu ;-)

Jak píše Hanna: otec nechal mámě dělat ze snubáků prsten a žádný punc. Nač připlácet když oba věděli z čeho byl. A co se týče povinnosti puncovat, taxikář má taky povinnost zapnout taxametr a vietnamec dát paragon... ;-)

tak to jo - z donesenýho materiálu to je jiná, ten se neeviduje :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru