Prsten

Ahoj.
Chvíli jsem se rozmýšlel jestli ho sem dát, s tím že k němu i napíšu co si myslím že je zač. Nakonec jsem se ale rozhodl že jo. Je to přeci jen nález, a ať už má joukoukoliv minulost tak stojí za to se o něj podělit.

Byla mlha, poprchávalo, a já se rozhodl že zkusím vyrazit na tu naši známou, starou, prohledanou, a dříve štědrou ústupovku kousek od vysočiny. Zatáčky v lesíku, mostek, a všude kolem údolí. Bylo tu mraky věcí, ale to už je dávno pryč. Z toho důvodu jsem se místu taky hromadu let ne přímo vyhýbal, ale nějak se na něj ani nehrnul. Prostě takový to "tam už nic není".
No a tenkrát to taky nezačalo nijak extra pozitivně. Pole za vesnicí slabota, vybráno až na pár krejcar. Slezl jsem blíž k silnici a namířil si to směrem do úseku kde se zasekla kolona a Němci se začali plašit. Remízek nad škarpu na tom nebyl o moc líp než pole, ale pokračovalo se. Po dvou hodinkách jsem si říkal že bych byl rád i za knoflík abych aspoň věděl že je furt naděje, ale našel jsem maximálně pár patron. Sešel jsem úplně pod silniční násep, ale od cesty jsem se držel furt tak nějak do vzdálenosti co bys lugerem dohodil. Místo lugeru se ale vykutálel z pod listí puškovej granát. Nechtěná stopa, ale stopa. Jdu furt po trase rovně za nosem, a v ohybu potoka to najednou hezky píplo. Po jednom rejpnutí se na mě usmál tenhle krasavec. Doma jsem zjistil že je na něm přístav Mandraki na Rhodosu, konkrétně mlýny, mešita, a přístav samotný. Okolnosti, historie místa, ostatní nálezy z místa, silné útvary které tou lokalitou v květnu 45 šli a v neposlední řadě i patina v ploše prstenu mě pořád nutí hrát si s myšlenkou, že patří do kategorie nálezů z oněch smutných květnových dnů. Co myslíte vy? Může to tak být, nebo jen zafungovala náhoda a prsten se mezi ID známky, odznaky a osobní věci zakutálel až v pozdějším období?
Jak už jsem psal na začátku, ať je to tak či onak, je to nález který udělal obrovskou radost, a myslím si že sem patří.
A jelikož s jistotou nedokážu nález zařadit, nechám to na úsudku ostatních.
Ať se daří :-)

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: 2. Prsteny stříbrné (3 názory) Karinn: 2. Prsteny stříbrné, Franz1983: 2. Prsteny stříbrné, Singer: 2. Prsteny stříbrné

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Prsten
Prsten
Prsten
Prsten
Prsten
Prsten
Prsten

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Mokrá
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:Deus
24 hlasů
24 hlasů
zobrazeno:
2421x,
komentářů:
16,
nálezce:
Franz.Ios.I Franz.Ios.I
vyfotografováno:
8. listopadu 2020,
vloženo:
6. ledna 2021

Komentáře

Krásný 8-) 8-) Rhodos miluju ;-)

Bombastično erotično :-)

Ten se povedl. ;-)

a ten granát si měl celou dobu v torně??

Punc s datováním nepomůže?

Granát na mě poslušně počkal než si zahledám, a pak si ho přijel adoptovat pyrotechnik o:-)
S puncem je to na draka. Někdo tvrdí že 925 se začalo používat až po válce, někdo tvrdí že ho viděl i na prstenech z války. Vzhledově a stylem provedení připomíná válečné pamětní prsteny, ale zase na něm chybí rok nebo jakýkoliv text. Stejná pravděpodobnost jako že patřil nějakýmu Helmutovi je asi taková, jako že patřil někomu úplně jinýmu. Zatím nejde s jistotou prokázat ani jedno, i když ty věci okolo jsou možná vodítko

ryzost 925/1000 se u nás i v řecku a všude jinde používala i před válkou

Pěkný úlovek, kdyby mohl vyprávět... :-)

Třeba ho voják zakoupil aby z něj udělal patriotku

podívej se na jejich stránky, tenhle prsten nebyl jedinej - možná tam najdeš i dataci

Lukegoss
Jaké stránky myslíš ? Poprosím když tak o odkaz, třeba do zprávy :-) Mimochodem koukám že asi nebydlíme moc daleko od sebe :)
Hledal jsem ho na netu celkem dlouho, ale nenašel. Jediný jemu podobný jsem našel prsten Kréta, kde souhlasí obě boční strany, jen na přední straně nejsou mlýny ale palma a pod ní nápis Kreta.
Chápu to správně tak, že pokud připustíme variantu válečného prstenu - majitel si prsten zakoupil už hotový ? Nebo si mohl říct co na něj chce nechat vyrýt ? Pak bych asi i chápal že mohlo jít o člověka co netíhnul ke straně a válce, a proto si nechal zhotovit prsten jen jako upomínku na místo, bez čehokoliv co by připomínalo válku. Ale jsou to pořád jen moje domněnky, a fantazie. 8-)

no, ono podle toho zpracování to je prsten poválečnej - suvenýr pro turisty
- a ty stránky - to sem myslel na řeckých stránkách - všeobecně - a samosebou vyhledávat v řečtině ;-)

tu podobnej - moderní - rhodos 925/1000

https://1url.cz/TzPEI

Podoba tam je, to je fakt.. Ale oproti tomu co jsem kopnul já, je ten jejich teda dost bídácky udělanej.
:-D :-D
Díky za pomoc, ještě pohledám mezi moderníma. :-)

tojo, to zdobení na tom Tvým je starší - i je ten prsten propracovanější, než ta novodobá cetka

Tak ten je krasny super kop grt👍👍👍👍

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru