První patnáctka

Chvíli jsem se rozmýšlel, zda sem mám dát tuto minci (vzhledem k okolnosti četnosti zastoupení), ale jelikož je moje první a nadlouho asi i poslední tak si to holka zaslouží. Když na mě poprvé vykoukla, říkal jsem si - hele další Cu 3 krejcar 1800 - ale pak jsem si všiml typického řetízkového ornamentu a věděl jsem, že jsou pouze dvě možnosti, ale jelikož mám pocit, že hledám na velmi chudé lokalitě, kde lidé měli hluboko do kapsy tak mi bylo jasné, že 30tka to zřejmě nebude. Ale i tak mě to dost udivilo. Buď je z doby po roce 1811, kdy byla její hodnota snížena na 3 krejcary nebo jak jsem se někde dočetl (lovecpokladu, youtube) byla přibita někde na viditelném místě v obci, aby se lidé seznámili s faktem, že mince je již neplatná (kdyžtak mě někdo opravte). To usuzuji dle zjevné dírky, která je na minci viditelná. Stav sice bídný, ale zajímavý tím, že je dobře viditelný obvodový opis (alespoň na jedné straně). Nalezeno na konci dovolené 19.03.2022. Fota z následujícího dne, místo nálezu nefoceno kvůli faktu, že je měděná.

Údaje o minci

Identifikovaná mince: František II (I.) (1792–1835) – 15 Kreuzer (15 Krejcar) (č. 606) František II (I.) (1792–1835) 15 Kreuzer (15 Krejcar)

Názory uživatelů

Průměr: 35,0 mm
Váha: 13,00 g
Území ražby: České území (1 názor)
Panovník: František II (I.) (1792–1835) (1 názor)
Rok ražby: 1807 (1 názor)
Nominál:
Materiál:
Č. mince: František II (I.) (1792–1835) – 15 Kreuzer (15 Krejcar) (č. 606) (1 názor) 20Krejcar: 606

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

První patnáctka
První patnáctka

Okolnosti nálezu

Lokalita:Vysočina
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:Equinox 800
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
480x,
komentářů:
13,
nálezce:
20Krejcar 20Krejcar
vyfotografováno:
20. března 2022,
vloženo:
24. března 2022

Komentáře

A helemesekoukejmese..., tobě se nějak daří ;-)
Gratulace.

Pěknejch patnáct 👍,jestli dobře vidím s dírkou. Nevím jestli musí být kroužek nebo dírka aby to byl výrobek🙂🐱

Gratululace👍. Mám rád tyhle měďáky.Je to tím že nic jiného u nás neni ;-).O víkendu jsem našel už svůj třetí 30krejcar ale stav není na vložení.Ať se ti daří..

Hele Ty nas tady lakuješ...Na to že zacinas,tak vkladaš sami libůvky Ti povim...😁😁😁A jses nejakej sečtělej co?!Patnacka je super nalez,gratulace!!!👍👍

Zdravím Vás kolegové, je pravda, že nynější dovolená se nakonec velice vydařila, aby ne, když jsem si kopl své první stříbro a ještě k tomu hned nekorunovaného krále mincí PG, ale jinak musím říct, že jsem ještě před dovolenou patřil k chudým nálezcům. Můj největší koláč do té doby byl 3 krejcar 1800. O této dovolené jsem si ještě poprvé kopnul svůj první 3 krejcar 1812, ale v tak špatném stavu, že skoro nešlo poznat o co jde. Musím však přiznat, že závidím Vám, kteří bydlíte někde v menších městech nebo zkrátka tam, odkud to máte blízko na hledačku a můžete chodit denně. Já takovou možnost bohužel nemám a po čase mívám již docela velkej absťák, a tak sleduji kolegy na youtubu, díky kterým mám takovou hledačku alespoň zprostředkovaně.

Jen pekne zustan v Praze a koukej na youtube,z takovou bys tam tu moravu tady za chvilu vysbiral....😂

Maso - ty jsi vtipálek - za palec. :-D

Patnáctka už je slušný koláč ;-)
Ještě bych dočistil, asi jen zubní kartáček ve vodě, vypadá to že bude mít dobrou patinu
Pak možná zavoskovat....

SirMaik - no docela mě překvapila tloušťka. Na to čištění zatím nezbývá čas. Co jsem zkoušel v minulosti tak nic moc - asi nemám tu trpělivost - nejraději bych se už kochal s výsledkem, jaké jsou vidět právě zde na lovci.

Blahopřeju 👍 ale bacha voda a měďáky, mě se to párkrát vymstilo...

Maso - 👍🤣🤣🤣

Jestli tě překvapila tloušťka, tak počkej třeba na 4 krejcar...to je macek ;-)

Čtyřky jsou megatlusty,ale maj vetsinou v čudu ražbu.Mam jich asi deset a ani jedna pekna....😬

Venda17 - díky! i za radu
SirMaik - ten mi padl minulý rok v září - jestli myslíš 1860 - ale stav jak říká Pavel Ritnošík - plytká ražba - takže fuč - tak, tak, že jsem poznal dle obrysů - ale přesto udělal radost.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru