Rarášek za uchem - pomoc s určením

Dneska mi rarášek za uchem sliboval úžasný nález, ale znáte to. Sliby, chyby. Pro jistotu jsem byl ve 4 hodiny vzhůru a srkal horký kafe a rozhodoval se, jestli na ryby nebo se nachystat do plné polní. No nechal jsem se jím přemluvit. Takže od 4:30 návštěva prvního pole. Dlouho předlouho nic, jen víčka a vakcíny a odpad. Pak se štěstí usmálo a povedl se 1 heller 1912. Říkám si, pěkně, kdyby už nic mám kolečko a splněno. Jenže ten prevít začal zase našeptávat, co takhle zkusit tamhle to pole, vzdušnou čarou kolem 5km. Přejíždím a jdu k poli. Jenže ouha, k poli se jde cestou, která je zarostlá trávou vysokou až do pasu. No to by ani tak nevadilo, jenže ta rosa jo. No co vám budu povídat, když jsem se tam asi po půl kilometru chůze dostal, kalhoty a boty by se daly ždímat. Rarachu tebe už víckrát neposlechnu. Mrzutě jsem začal lovit signály a odhánět na mně snídající komáry. Dal jsem tomu hodinu a půl a nacházel jen odpad. Došel jsem na konec pole, ve stínu si sedl a zapálil si. To byla chvíle pro toho čerchmanta. Jak se tak rozhlížím, všimnu si že tak 300 metrů ode mě je další políčko. Takový schovaný, prve nebylo vidět. Tak jo, když už, tak už a šel jsem tam. Zase mokrej od rosy a smířenej s jedním kolečkem. Políčko začalo vydávat svoje poklady ve formě drátku a vakcín. Pak padla malá přezka. Pak druhá a velká. Přestával jsem na toho diblíka mít pivku. Potom se ozval takovej nesmělej signál a ejhle stříbrňáček, začal se mi loudit úsměv ve tváři a já byl spokojenej. Mincička je teď v destilce, přidám ji později. Žaludek už kňoural a sluníčko pálilo a já se rozhodl pro návrat k autu, tentokrát oklikou. S myšlenkama na čistění a představou, co by ten malej prcek mohl být si to šinu k silnici. Ani jsem si neuvědomil, ze nejsou signály. V tom se ozval, takovej ten foliovej. Říkám si, tak jo ještě to kopnu a sbalím fidlátka. Pánové a dámy. To co jsem pak držel v ruce mi div nevyrazilo dech. Na vlastní oči jsem je nikdy neviděl, ale já věděl ze je to ŘÍÍMMÁÁNN. Dlouhý ticho a pak následoval řev, že všichni rejsci vystrčili hlavy z děr a ptáci málem spadli z nebe. Jááá mááám řííímana. Ještě že tam nikdo nebyl, asi by na mě volal chocholouška. Takže co vám budu povídat. Mějte i vy svého raráška za uchem a mějte ho rádi a občas ho poslechněte. Mincičkou se chci pár dní kochat a pak ho odevzdám do muzea. Jen prosím Vás zkušené o určení. Nevyznám se v nich, ale myslím si, že by to mohl být Hadrianus. Díky!

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Hadrianus (117–138) – Denarius (Denár) (č. 3193) Hadrianus (117–138) Denarius (Denár)

Názory uživatelů

Průměr: 16,0 mm
Území ražby: Řím (3 názory)
Panovník: Hadrianus (117–138) (4 názory)
Rok ražby:
Nominál: Denarius (Denár) (3 názory)
Materiál: Stříbro (Ag) (3 názory), Bronz (Cu+Sn) (1 názor)
Č. mince: Hadrianus (117–138) – Denarius (Denár) (č. 3193) (3 názory) : 3193, Kapsa: 3193, Sacco16: 3193

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Rarášek za uchem - pomoc s určením
Rarášek za uchem - pomoc s určením
Rarášek za uchem - pomoc s určením

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:Xp Deus
20 hlasů
20 hlasů
zobrazeno:
2477x,
komentářů:
14,
nálezce:
Heresh Heresh
vyfotografováno:
2. srpna 2020,
vloženo:
2. srpna 2020

Komentáře

Gratulka ;-) krásná mince :-)

Díky. jen mi vrtá hlavou, proč je ta postava z druhé strany vůči hlavě císaře hlavou dolů. To tak má být? :-O

Krásný kousek i pocteni, velká gratulatze ;-). Mají to tak i některé novodobé mince, my obracime mincí v prstech od západu k východu, a, někteří národové ze severu na jih. Alespoň to tady někdo tvrdil. Ale možná je to pohádka, nevim :-D

Krásná je a raráškům zdar 😉👍🏻🍾

Nádherný kousek, paráda! ;-)

Grats, kolego ! No, můj rarášek je spiš poťouchlá sfině, já bych tam na konci hledačky měl zřejmě zátku od Gambrinusu ;-) :-P ...

Paráda a velká gratulace každý ŘÍÍMMÁÁNN za to stojí si zařvat :-O :-D ;-)

Heresh:jak mu padla raznice do ruky,tak to bouchl,má to tak většina ručně ražených mincí.

Díky všem. Kyl76 to jsem vůbec netušil. Jsem zvyklej na krejcarky a hellery :-D

MOžná Hadriánus, nebo někdo takový :-)

denar: velké díky! To je ona, když jsem hledal, tak jsem ji na to tipoval, ale jistej na 100% jsem si nebyl. Dobrá práce. ;-)

Kyl76. Je to trochu jinak. Když budeme u římanů (schválně malé ř), tak jak říkáš to platí zhruba u mincí Římské republiky. Později, za císařství již byly razidla upevňována do "kleští", která zaručovala jejich polohu přesně tak, nebo "vzhůru nohama". Při popisování mincí se jako znak používají dvě šipky, které označují polohu razidel. Buď souběžně, nebo proti sobě.

benedek1866:tak to jo,z víc jak stovky římanů co jsem našel jich nějak přesně moc nesedí.

Kyl a u koloniálních mincí to je taky nesouměrně.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru