Revoluce v ondulaci

Hranka vykoukávala ven z hlíny... až jsem se lekl že velký stříbrňák :-)

Když si v roce 1926 pronajal karlovarský kadeřník Josef Mayer (1881 – 1952) jednu místnost v domě č.1120 a zřídil si v ní malou dílnu, nikdo ještě z daleka netušil, že tu právě vznikl podnik, jenž za několik let dosáhne světové proslulosti a jehož název bude znát každá žena v civilizovaném světě : Mayer – Realistic. Pan Josef Mayer tu totiž začal vyrábět zvláštní přístroj, jímž pomocí elektrického proudu podstatně změnil až dosud zaběhlé podmínky trvalé ondulace. Zatímco klasickou chemickou cestou trvalo kadeřníkovi až šest hodin, než na hlavě dámy vytvořil úhledné a trvalé lokny, zkrátil Mayerův přístroj celý proces na 1,5 hodiny a zároveň snížil cenu této služby natolik, že se během krátké doby moře trvalých vln rozlilo po ženských hlavách celého světa.

Podnik se rychle rozrůstal a o jeho výrobky byl stále větší zájem, tak veliký, že v roce 1927 musel pan Josef Mayer dokonce propustit veškerý personál, neboť se někdo – jistě z podnětu konkurence – snažil sabotovat výrobu. Nebylo divu, z odborných kadeřnických kruhů se ozývaly silné hlasy, aby byla ondulace prostřednictvím Mayerova přístroje buď zdražena na cenu ondulace klasické, anebo ještě lépe – přímo zakázána.

Nevyhladitelná touha každé ženy po kráse však Mayera nejen zachránila, nýbrž i vynesla na Olymp kadeřnického světa – již v lednu 1927 získal za svůj vynález 1. cenu na mezinárodní kadeřnické soutěži v New Yorku. Amerika mu vůbec vycházela vstříc, např. v Cincinnati (Ohio) – byla jedna ulice nazvána po jeho podniku Realistic Avenue.

Ani nucený odsun z Československa v roce 1946 pana Josefa Mayera nezlomil, objevil se mezi špičkami kadeřnického světa až do své smrti v roce 1952.

Ještě dnes stojí v Karlových Varech – Staré Roli budova REALISTIC, v níž Josef Mayer začal svou hvězdnou kariéru. Ale to už je jiná historie . . . . .

Produkty a výrobky z období 1927 – 1945

Společnost produkovala výrobky pro trvalé ondulace dle nově vyvinuté technologie trvalé ondulace podle patentu pana Josefa Mayera.

Zařízení pracovala na principu teplovzdušných foukacích hlav a ohřívacích patron, které se natáčeli na upravované kadeře.


Vyráběné produkty od roku 1946 až po současnost

Po zrušení předcházejícího programu byla od roku 1946 zavedena výroba elektrických pecí a první výrobky byly určeny pro porcelánky v okolí Karlových Varů. V 50. a 60. létech byly úspěšně realizovány dodávky elektrických pecí pro strojírenství, keramický a sklářský průmysl v Československu a následně i v zahraničí. Výrobky závodu Realistic začaly odebírat všechny přední československé průmyslové podniky.

Roku 1982 se Realistic, v té době jeden ze závodů OPMH Strojoprav Stará Role, stal součástí koncernového podniku ZEZ Praha. Společnost v té době expandovala na zajímavé trhy po celém světě. Za zmínku stojí například výroby žíhací linky na hliník do Alžírska nebo výroba komorové pece do Švýcarska a s jmenováním bychom mohli pokračovat dál.


Po proběhlé privatizaci roku 1996 navazuje společnost Realistic s.r.o. na vlastní výrobu zařízení, která jsou určená do všech průmyslových odvětví. Týká se to například kovárenského a slévárenského oboru, ale také je nezbytnou součástí automobilového a leteckého průmyslu. Firma se od roku 2001 dynamicky rozvíjela. A bylo potřeba změnit i její organizační strukturu. Od roku 2001 je firma Realistic akciovou společností.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Žetony reklamní (1 názor) SirMaik: Žetony reklamní

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Revoluce v ondulaci
Revoluce v ondulaci
Revoluce v ondulaci
Revoluce v ondulaci
Revoluce v ondulaci
Revoluce v ondulaci
Revoluce v ondulaci

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:0 cm
Použitý detektor:Nox 600
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
753x,
komentářů:
2,
nálezce:
SirMaik SirMaik
vyfotografováno:
6. října 2018,
vloženo:
8. října 2018

Komentáře

;-)Pěkný kousek i z historií. :-)

Pěknej kousek historie a velmi zajímavé čtení až jsem dostal chuť si také nechat udělat trvalou ondulaci a úplně jsem při tom zapomněl, že kde nic není ani Mayer - Realistic nic nesvede :-D.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru