1866

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Rakousko - knofliky (2 názory), Knoflíky (1 názor), Prusko - Knofliky (1 názor), Číslované - zeměbranecké pluky, četnictvo, polni (1 názor) soma: Knoflíky, Palmik: Číslované - zeměbranecké pluky, četnictvo, polni, : Rakousko - knofliky, Druid9: Prusko - Knofliky , nadlacan: Rakousko - knofliky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

1866
1866

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
0 hlasů
0 hlasů
zobrazeno:
807x,
komentářů:
2,
nálezce:
Druid9 Druid9
vyfotografováno:
24. května 2017,
vloženo:
25. května 2017

Komentáře

Díky za stručné info o knoflíku :-)

Jak již poznamenal junkrat,31.prapor polních mylivců bojoval i v bitvě u Skalice,jsem původem Skaličák a za celá léta se mi ho nepodařilo najít,gratuluju k nálezu ;-) ...

Bitva u České Skalice

Po prohrané bitvě u Náchoda se VI. armádní sbor stáhl 27. června 1866 k České Skalici a obsadil výšiny nad městem mezi nádražím a obcí Zlíč. V časných ranních hodinách 28. června 1866 byl tento sbor vystřídán VIII. armádním sborem arcivévody Leopolda. I přes rozkaz vrchního velitele rakouské Severní armády polního zbrojmistra Ludwiga von Benedeka, aby se VIII. sbor stáhl z nevýhodného postavení nad řekou Úpou, zaútočil okolo 10. hodiny arcivévoda Leopold, aniž by o tom informoval své brigádní velitele, jedním praporem 75. pěšího pluku proti nastupujícím formacím pruského V. armádního sboru generála pěchoty Karla von Steinmetze. Ani podpora brigády generálmajora Gustava Fragnerna (pěší pluk č. 15 a 77 a prapor polních myslivců č. 5), který vyslal 5. myslivecký prapor přímo proti bažantnici Dubno a železničnímu náspu, vedoucímu z České Skalice na Starkoč, nezabránila katastrofě. Generál Fragnern následně vyslal na podporu myslivců 15. a 77. pěší pluk a brigádní dělostřeleckou zálohu. Při neúspěšném útoku ve směru na bažantnici byla celá brigáda rozprášena a padl také její velitel.

Zbytky rakouských jednotek začaly ustupovat. Okolo 12. hodiny se vydala do protiútoku brigáda plukovníka Kreysserna (pěší pluk č. 21 a 32 a prapor polních myslivců č. 24). Nejprve postupoval 21. pěší pluk a za ním 32. pěší pluk. V ohybu trati se oba pluky dostaly do křížové palby a byly rozdrceny. Zde zemřel velitel brigády plukovník Kreyssern.

Ve 14 hodin dorazily na bojiště od Náchoda hlavní síly pruského V. armádního sboru. Arcivévoda Leopold vydal rozkaz k ústupu. První odešla brigáda generálmajora Schulze (pěší pluk č. 8 a 74 a prapor polních myslivců č. 31), za ní zbytky obou zbývajících brigád. Ústup kryl v prostoru nádraží prapor polních myslivců č. 31 společně s praporem 36. pěšího pluku a praporem 75. pěšího pluku, vyslanými z Josefovské pevnosti. Na výšině Na hradě pak prapory polních myslivců č. 5 a 24. Nádraží padlo okolo 15. hodiny, pouliční boje však pokračovaly do večera.

Ústup přes město a přes rozvodněnou Úpu probíhal ve zmatku. Přesto se podařilo všechny brigády zformovat v prostoru Velkého Třebešova a Zaloňova. Záložní IV. armádní sbor postoupil od Dolan ke Svinišťanům.

Během dvouhodinové bitvy ztratil rakouský VIII. armádní sbor 205 důstojníků, 5 372 mužů a 197 koní. Ztráty Prusů činily 62 důstojníků, 1 300 mužů a 26 koní.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru