Seitengewehr 42

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: bodáky (2 názory), Seitengewehr 42 (1 názor), Chladne (1 názor)
: bodáky, Kaparaso: Chladne, poustevnik48: bodáky, Slovan: Seitengewehr 42, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Seitengewehr 42
Seitengewehr 42
Seitengewehr 42
Seitengewehr 42
Seitengewehr 42
Seitengewehr 42
Seitengewehr 42
Seitengewehr 42
11 hlasů
11 hlasů
zobrazeno:
3105x,
komentářů:
28,
nálezce:
Cartman Cartman
vyfotografováno:
10. ledna 2019,
vloženo:
11. ledna 2019

Komentáře

kam na ty věci chodíte...... :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

Dneska už moc nikam :-D

Tak tohle je obrovská prda. To je hodně vzácná kudla. Velká škoda toho stavu, ale i tak je to pecka. :-O :-O :-O

Byla by škoda, kdyby zmizel mezi obyčejnýma bodlama na k98. Zažádal jsem o kategorii WWII > Německo > Zbraně > Chladne > Seitengewehr 42

taky nechodím ale vždycky před spaním říká ze pudu :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-)

Německý bodák (útočný nůž) Seitengewehr 42.
Zrození dnes již legendárního útočného nože SG-42 souviselo s bezprostřední snahou velení německé armády vyzbrojit mužstvo univerzálnější zbraní, než byl standartní, ale jednostranně použitelný bodák vzor 84/98. Požadavkem bylo jak bojové, tak i praktické uplatnění v každodenním životě vojáka, s podmínkou zachování možnosti jeho nasazení na pušku. Tohoto úkolu se ujal tým v čele s inženýrem Carlem Barnitzkem se Suhlu, který 18. října 1942 obdržel na nový vojenský nůž patent č. 766198. Hlavnímu zbrojnímu úřadu (Heereswaffenamt) bylo pak předloženo několik jeho různých prototypů, načež bylo rozhodnuto, že specifikacím nejvíce vyhovuje víceúčelový nůž známý dnes pod označením Seitengewehr 42, předpisem zavedený jako Sonderseitengewehr zum Karabiner 98k. SG-42 však mohl být nasazen i na další typy zbraní, stejně jako standardní bodák vzor 1884/98.

Výrobou nulté série o 500 kusech, která byla určena pro testování na východní frontě, byla pověřena firma Carl Eickhorn Solingen. Zakázka byla dokončena 18. října 1943 a zbraně byly následně odeslány jednotkám určeným pro jejich testování (17. Infanteriedivision, 2. Gebirgsdivision, 78. Sturmdivision, 28. Jägerdivision). Každá z vybraných jednotek obdržela 100 kusů a měla za úkol podávat podrobné zprávy a případné návrhy na vylepšení zbraně. SG-42 byl vojáky přijat velice kladně a ceněna byla zejména univerzálnost jeho užití. K hromadnému zavedení do výzbroje mělo však dojít až po vítězné válce, neboť v roce 1943 nebylo možné změnit zavedenou masovou výrobu. Přesto firma Carl Eickhorn obdržela objednávku na 1100 kusů, které měly být spolu s 500 kusy nulté série předány speciálním jednotkám Brandenburg, výsadkářům a zvláštním jednotkám SS. Vydání SG-42 mělo být pouze dočasné a po ukončení bojového nasazení se měly jednotlivé kusy vždy vrátit zpět do skladů. Vedle toho získala v roce 1944 firma Eickhorn zakázku na dalších 10000 kusů, jejichž výroba sice začala okamžitě, ale kolik jich z této série bylo skutečně vyrobeno, není dnes známo.

Nožová čepel s falešným ostřím je na vnitřní straně značena „cof“ (Carl Eickhorn, Solingen) a „WaA 519“. Rukojeť střenková, střenky z bakelitu jsou připevněny dvěma železnými nýty. V horní části jílce je výřez pro záchyt a stiskátko se západkou. Zadní tvarovaná strana jílce je proříznuta tak, že tvoří prostor pro uložení příslušenství – kombinovaného nástroje (nožík, šroubovák, otevírač konzerv, šídlo, vývrtka, vytahovač nábojnic). Pochva z fenolových pryskyřic je na vnitřní straně opatřena plechovým klipsem, jenž umožňoval variabilní nošení bodáku.

Celková délka 303 mm, délka čepele 177 mm, šířka čepele 27 mm, délka pochvy 190 mm.

tak to fakt číst nebudu :-D :-D :-D :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-D :-D :-D :-D

Pěknej
Na kolik Tě vyšel?
:-D :-D

Podobný nůž, vzor 1959 měly ve výzbroji i vojenské jednotky v Sůdánu. ;-)

Tohle je nůž z pokusný série. Bylo to kvalitnější zpracování - vyrobeno jen několik stovek kusů, který byly nasazený na frontu k testování. Po boji se musely SG-42 vracet do skladů. Na přání vojáků pak bodla SG-42 dostaly jiný stiskátko. Ty se už občas na rozdíl od tady těch někde ukážou :-)

Gringo: Tohle je můj starej nález, takže mě nevyšel vůbec na nic :-)

Prosím, proč je to v němčině?

Cartman - moc by mne zajímalo, jak jsi k němu přišel. Nějaké info o jeho historii. ;-)

nj dyk já vím ;-)

Gringo: Nemrkej - je to můj nález.. Fakt nemám potřebu se chlubit cizím peřím. Proč bych to dělal? ;-)

Slovan: Je to nález z ústupovky. Byl na kraji lesní cesty.

Šak jsem si dělal prdel :-D

Pecka veliká. Kamarád ho koupil v top stavu za šílenou raketu. Tohle najít tak z toho dlouho nespím.

Gringo: Já jsem za těch pár dní tady začal pomalu ztrácet smysl pro humor.. Tady se z divizáků stávaj ocílky a z kopaček půdovky :-D

Díky. Docela Ti ho závidím. :,-(

waffen: Kdyby byla možnost fotky, byl bych Ti velice vděčnej - jen pro soukromý účely. Jestli má teda první typ s kulatým krytým stiskátkem. Těch sériových (s hranatým stiskátkem) mám stažených hodně. Tyhle je problém najít i na obrázku :-D

Právě proto jsem napsal co jsem napsal :-D
Hlavně klid :-)

Slovan: Tohle je jeden z nálezů u kterých mě mrzí, že nemám nálezovku. Samozřejmě jsem ji udělal, protože tohle se nekope často, ale přišel jsem o většinu starých fotek kvůli poruše počítače :-) Něco ještě mám co bylo na exteráku, ale tohle zrovna samozřejmě ne.. :D Zítra pošlu další hezký kousky. Dneska už se mi nechce :-)

Gringo: Jsem klidnej ;-) :-D

Cartman - ještě taková drobnost. Kdyby jsi mi ho chtěl poslat, tak poštovné zaplatím. ;-) :-)

Slovan: Beru na vědomí :-)

Cartman budu s ním příští týden tak se s ním domluvím na cvaknutí. Tohle je prostě topka WW2.

waffen: Moc rád se mrknu. Kdyby mu to náhodou vadilo, tak se nic neděje. Ale když to dopadne, budu radši.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru