Sekera 13-14 sto. Očista

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Sekery - bojové (3 názory), sekery-řemeslnické účely (1 názor) kovboj78: sekery-řemeslnické účely, ondrasecek: Sekery - bojové, jarkan: Sekery - bojové, soma: Sekery - bojové

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Sekera 13-14 sto. Očista
Sekera 13-14 sto. Očista
Sekera 13-14 sto. Očista
Sekera 13-14 sto. Očista
Sekera 13-14 sto. Očista
Sekera 13-14 sto. Očista
Sekera 13-14 sto. Očista
11 hlasů
11 hlasů
zobrazeno:
1953x,
komentářů:
19,
nálezce:
biba biba
vyfotografováno:
19. září 2017,
vloženo:
26. září 2017

Komentáře

Krásnej kousek.A dobrá práce. ;-)

zajímavej způsob "závěsu..:D to mě nenapadlo......já jí ode dneška máčím v chelatonu III. ....jsem zvědavej jak to dopadne.....jak konzervuješ? lakem, nebo voskem?

Lak 8-)

A kolik střiků?

Je parádni. ;-)

Doprá očista :-)

S tím 13-14 stoletím jsi hodně odvážný. Také jsem zkoušel elektrolýzu, Na menší artefakty to šlo, ale na větších kouscích shořelo trafo a málem mě to přetočilo hodiny. Pár litrů octa udělá také dobrou práci, až na to že to déle trvá. Sice se to musí potom dobře konzervovat, ale to není problém. :-)

Ocet je kyselina a to je ptoblém-neutralizace a dostat to z pórů.
Lýza je v tomto případě lepší.

Kosa to je otázka názoru, čistím tak rez už roky a to co jsem zakonzervoval je pořád v pohodě. Pokud tě to bude zajímat, tak potom to po oplachu vařím v mýdlové vodě, další fáze vaření v dubové kůře, oplach a usušení, po dubové kůře to má i zajímavou barvu. Potom natření včelím voskem po zaschnutí, zapečení v troubě nebo na plotýnce, vosk se dostane do pórů, ale nesmíš si při tom zapálit troubu. Konečná fáze natření zaponovým lakem na kov. Je to trochu pracné, ale sedí to. To vaření tak půl hodiny a zapékání také. Ale je to každého vlastní rozhodnutí jak to bude čistit.:-)

Když už tak....potom by jsi měl po tom vyvaření sekyru znovu důkladně vysušit, nejlépe několik hodin v troubě. Jinak tu vlhkost uzavřeš a projevit se to může až za několik let ;-)

To sušení je jasné souhlasím. Některé artefakty co mám takto ošetřené, mám i 10 let a jsou v pořádku. Je fakt, že je to potřeba udělat pořádně. Ale pokud vidím, že je na artefaktu pod rzí málo materiálu a artefakt by se rozpadl tak to ošetřím bez odrezování akorát tu rez rozumně obrousím a zakonzervuji artefakt i se rzí. To se stává třeba u středověkých srpů, ale vždy záleží na půdě. Každý má nějakou metodu kterou preferuje a má odzkoušenou. Stejně většina artefaktů jde do muzea a oni si poradí. Co nechtějí s tím si poradíme sami.:-)

Středověk to bude, podle uložení topůrka možná gotika, ta u nás končila sto let po pozdním středověku, já by jsem to posunul tak k patnáctému století. Ale je to pouze názor. :-)

na lýzu používám starý zdroj z PC, drží bez problémů
www.lovecpokladu.cz/klub/a/elektrolyza-z-pc-16503
po vyčištění nechám pořádně proschnout na sluníčku, v troubě na kamnech... a pak ošetřím nátěrem odrezovače s taninem.
Natřu, nechám vyschnout a přejedu drátěným kartáčem, a takto dle potřeby opakuji 2x až 3x

Lukes je to docela možné, ale zase dlouhé artefakty třeba do metru , dělám na zahradě kde nemám elektřinu a hlavně si nedělám nepořádek v bytě. Každý to děláme nějak, aspoň jsme si tady popovídali a třeba si z toho někdo něco vezme co se mu bude hodit a to je přece účel ne? :-D

Na závěrečné sušení používám horkovzdušku, vlhkost v pórech nemá šanci. Ohřívám to až vidím na lesklé plošce železa, že začíná chytat barvu, tj. nad 300st C. Ještě horké to přejedu včelím voskem. Až předmět zchladne, že ho udržím v ruce, otřu a doleštím hadrem.


poustevnik48 : ty jsi takovej chytrej :-D tak nám pověz, proč to podle tebe není třináctý, ale je to patnáctý. Asi si hodil kostkou rozhodovačkou, co? OMG. :-P

Zdenda69 tak mě skus dokázat, že to není patnácté století, ale třinácté. nemusíš si házet ani kostkou. Já jsem napsal, že to je můj názor. Já by jsem tuto debatu ukončil jednoduše, podobné druhy seker se nacházejí opravdu od třináctého století až do začátku gotiky. Možná to ví nejlépe nálezce já to uznávám, tem má totiž proti nám výhodu, že ví lokalitu kde nález udělal a to je někdy podstatné. Nemyslím že jsem chytrej, ale snažím se aspoň nějak pomoct stačí, nebo ještě něco?

;-)


poustevnik48 :Jak to tak pozoruju, bez urážky, ale ty radši nepomáhej. Uděláš tím nejméně škody... :-D Sekera je určena správně, patnácté století lze spolehlivě vyloučit, a to především díky stavbě oka. Tento typ lze doložit spolehlivě už ve 12. stol. , na začátku 14. stol mizí.Vyjadřuj se příště prosím jen k tomu, čemu opravdu rozumíš. Děkuji za pochopení. ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru