Sekera

Nalezena v totálně prochozeným políčku. Velká radost .Odevzdána

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Eneolit - měděné sekerky (1 názor) Smik: Eneolit - měděné sekerky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Sekera
Sekera
Sekera
Sekera
Sekera
Sekera

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:20 cm
Použitý detektor:Tesoro Euroshabre
Odevzdáno do: AUAV Kutná Hora
16 hlasů
16 hlasů
zobrazeno:
2339x,
komentářů:
14,
nálezce:
Smik Smik
vyfotografováno:
18. listopadu 2017,
vloženo:
22. října 2020

Komentáře

Super kop. :-) :-)

Sekera je za tři zlatý. Super že je odevzdaná, těch eneolitických zase tolik není :)

Jak může být pole úplně prochozené, když se tam válí takovej kus mědi? :-D :-O Kolik klacků jí asi minulo??? ;-) Gratulace.

Ve své době představovala celé jmění. Nádherná, gratulace! ;-)

To Argil: ono se to dříve tvrdilo. O těch kamenných, vrtaných pak dokonce jak si to předávali z generace na generaci. Nálezy a také experimenty se ale došlo k tomu, že to zase taková pecka nebyla. Teď vařím trochu z vody, jelikož se mi to nechce hledat, ale třeba ta vrtaná se dala pomocí luku udělat za cca 14 dní. Pak ještě nějaké to leštění. Prostě nebyla to práce na jednu generaci.

Přesto je pravda, že těch čistě měděných je u nás málo. Je řada míst kde se dá klidně mluvit o době měděné. Ale u nás asi ne. :-)

Jj a ani jako sekera se nepoužívala (postavení, módní doplněk) ;-)
Gratulace

Elmara: V tomto případě bylo jmění v surovině. Měděná ruda se dovážela (tedy spíš donášela) až z východního Poalpí. Na našem území se pak dále zpracovávala a slévala, viz např. tyglík a martinská pec z Makotřas.

Slovensko není na konci světa a cín od nás putoval po celé Evropě. Ano, nebylo to na tuny, ale že by to byla úplná vzácnost? Já nevím, myslím že to už neplatí.

Veliká gratulace . Také jsem měl tu čest 2 kopnout na Jindřichohradecku a odevzdat muzeu . Tyto měděné jsou nejstarší kovové předměty , které člověk uměl zpracovat , nic staršího se detektorem najít nedá . V muzeu zakonzervovali a udělali testy ... a ač se čekalo , že budou pocházet z Alp , nakonec vyšlo najevo , že jde o pravěký důl v Srbsku . Už se asi nedozvíme , zda se sem dostaly v podobě rudy , nebo již hotové ??? V každém případě vychází najevo , že již v pravěku kvetl obchod ve velkém a napříč kontinentem . ;-)

Taky nevím, nehlídám každý eneolitický objev, takže je možný, že už dávno nemám aktuální informace. Já jen, že zrovna čtu Hádanky naší minulosti od Jiřího Bílka, kde se o dovozu měděné rudy zmiňuje. A jak čtu o importu 3000 let před n.l., tak v tom vidím něco extra ;-)

Prostě paráda, gratulace :-O ;-)

Taky se přidám krásný kousek gratuluji :-)

To Argill: ono to extra je. Lidí bylo málo, cesty stály za prd :) Jenom to nebyla taková vzácnost jak se původně myslelo. :-)

Měl jsem tu možnost navštívit přednášku pana PhDr. Miroslava Dobešem, Ph.D. s názvem Počátky zpracování kovů ve Starém světě a jejich odraz v českých nálezech. Takový přísun informací jsem dlouho nezažil. Všem doporučuji. První výroby z mědi - 9 tis. před n. l., ve čtvrtém tisíciletí před n. l. již slévali v Čechách. Taková sekera jako sem vložil Rossi, byla nalezena u Proseče (okres Chrudim)asi deset kilometrů od nás. Tak tu je šance 1: 10 000 000 kopů, že bych ji mohl také najít. :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru