SEKERA # DO # MUZEA

Možná to znáte, nadšenec si koupí detektor a hned vyrazí. Po půl hodině najde první zkorodovaný měďák. Obrovská radost, každému se chlubí. Až jich má doma tak 30, tak si říká, chtělo by to něco lepšího, jooo to kdybych našel stříbrňák, to by bylo. A ono to přijde a zase radost. Až jich má doma tak 5, začne přemýšlet, co dál? Zlaťák, depot, nebo něco bronzového?
Když jsem v prosinci sestavoval dopis Ježíškovi, připsal jsem tam ještě jedno přání. Ježíšku, moc bych si přál najít něco, co se dá odevzdat do muzea. Dopis jsem vhodil na náměstí do Ježíškovi schránky a těšil se na Vánoce. 24.12. večer rozbaluji dárky a bilancuji, co vše mi z mého dopisu nadělil. Skoro všechno, děkuji, jen to jedno tam nebylo.
25.12. večer volám kamarádovi. Mám super tajné místo, nechceš zítra ráno na chvilku vyrazit? Jo chcu a kde to je, to je složitý vysvětlit, sejdeme se za mostem na tom plácku a ukážu ti to.
Ráno přijíždím na smluvené místo a zdálky vidím někoho, jak se brodí na poli v blátě. Co je? Jedeme na to tajné místo. A co to je za tajné místo. Začal jsem mu vyprávět o staré rozorané cestě, a že tam určitě najdeme poklad. No co myslíte, smál se, nějakou dobu mě už zná, ale začal se odbahňovat, nasedl do auta a vyrazili jsme. Cca za 10 min jsme zaparkovali. A ukazuji mu, vidíš tam ten křížek u cesty? Tam bylo kdysi rozcestí. Tato cesta vede pod kopcem, ale kdysi vedla i přes kopec. Tam toho bude, ale musím být o půl dvanácté doma, jinak dostanu. Tak jsme se do toho pustili. No, můj odhad nebyl až zas tak přesný, pár měďáků, kulky, knoflík, falera, bordel a bordel. Už jsme byli skoro na kopci a koukám, že čas vypršel. No já už to otáčím, musím domů.
Po 5 minutách signál, další plechovka, rejpnu do hlíny a kouká na mě cosi zelenýho. Jo to znám, to jsem viděl v muzeu. Hledím jako puk, podívej se co mám, co, bronzovou sekeru. Oba na to koukáme. Já říkám, tak a konec, vypínám detektor a valíme k autu. Domů jsem to stihl taktak.
Naložil jsem rodinku a jeli na rodinnou Vánoční slezinu, no moc jsem si to neužil. V hlavě mě hučelo a myslel jsem jen na to jedno. Nebudu si hrát na Mirka Dušína, je několik způsobů, jak s takovým nálezem naložit a pečlivě jsem zvážil všechny. Můžu si to nechat, strčit do šuplíku a každý den se na to dívat. Taky to můžu střelit, taková sekerka se prodává za 3-5000 a komu by se pár korun nehodilo, ale možná je to můj životní nález a pokud bych měl dát někdy něco do muzea, tak to bude asi toto. Ač lakomý Hanák, nakonec jsem zvolil tu poslední možnost. Sekeru vyfotil a poslal mail místnímu archeologovi. Domluvili jsme se, že sekeru daruji muzeu a včera ji tam odnesl.
Pěkně jsme pokecali, vysvětlil mi jak je to s hledáním, nálezama, odevzdáním. Zvolil jsem variantu darovat muzeu, vypsání papírů trvá maximálně 10-15min. Samozřejmě, kdyby se řešilo nálezné, asi by to trvalo dýl, ale u takové drobnosti, to by bylo k smíchu. Každopádně mi vysvětlil, jak by se postupovalo i v takovém případě. Opravdu rozumnej člověk, hned jsem si uložil jeho číslo a doufám, že budu mít příležitost mu zase něco přinést. Přeji i Vám ostatním, aby se Vám splnil hledačský sen a také abyste se rozhodli správně, jak s ním naložit. (Samozřejmě, pro každého je správné něco jiného, jde o to být spokojen).

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Sekera s tulejí a ouškem (1 názor) Blazej: Sekera s tulejí a ouškem

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

SEKERA # DO # MUZEA
SEKERA # DO # MUZEA
SEKERA # DO # MUZEA
SEKERA # DO # MUZEA
SEKERA # DO # MUZEA
SEKERA # DO # MUZEA
SEKERA # DO # MUZEA
SEKERA # DO # MUZEA

Okolnosti nálezu

Lokalita:Olomoucký kraj
Stav půdy:Mokrá
Hloubka nálezu:7 cm
Použitý detektor:Equinox 600
Odevzdáno do: Vlastivědné muzeum v Olomouci
49 hlasů
49 hlasů
zobrazeno:
2595x,
komentářů:
32,
nálezce:
Blazej Blazej
vyfotografováno:
1. ledna 1980,
vloženo:
9. ledna 2020

Komentáře

Tak ta jeeeee, gratz

Ještě lépe foto na pokochání ;-)

Super kop. :-) :-) :-)

Luxus-gratulka ;-)

Paráda

Gratulace k nálezu, dobrý výběr lokality ;-) Pro mojí sekerku si přijela osobně archeoložka z Českého Krumlova až do Prahy. Nechtěla, abych ji posílal poštou a já neměl cestu na jih. Byla to moooc hezká archeoložka, pěkně jsme si pokecali o hledání a odevzdávání...odevzdal bych se rád :-D

Hezký nález, gratulace, :-)

hezké foto ,nalez i příběh ;-)

Super přístup, víc takových hledacu, ať se dari

Pěkné počteni 8-) jinak gratulka, super kop ;-)

Dobře ty 8-) 8-) určitě jsi zvolil správně. Gratuluju

Jsi přesně moje krevní skupina - mám to úplně stejně - a navíc to mám taky do Olomouce pár minut. Hledám už přes 2 roky, a to fakt hodně často - vlastně nedělám skoro nic jiného. Vyloženě se celou dobu těším, až najdu něco, co bych dal do muzea a navázal kontakt s p. Kalábkem, protože mi připadne škoda, se jen tak poflakovat bůhvíkde, když bych ty desítky hodin měsíčně mohl věnovat spolupráci s muzeem. V telefonu nosím jeho číslo už celé ty dva roky, ale pořád ne a ne najít něco zajímavějšího... :-( :-( Jinak velká gratulace k nálezu a hlavně přístupu. :-) :-)

Děkuji všem, je to fajn pocit. Jen až vykopu ten hrnec zlata, tak ten vnitřní boj bude asi větší, ale možná to za mě vyřeší paní ,,Mrtvice,,. :-) :-)

Jinak jestli se nemýlím, pan Kalábek není archeolog Vlastivědného muzea. Kdysi jsem byl na přednášce jeho manželky, myslím že říkala, že je z vlastivědné společnosti muzejní, sekce archeologické. Ale mohu se mýlit. Každopádně to je jedno, a určitě i oni by pomohli s předáním do muzea. Jinak není problém stát se členem této muzejní společnosti. Poplatek pár stovek ročně, spousta zajímavých přednášek a akcí. Já sám jsem členem, ale jiné sekce.

pěknej kop!

Blazej: Vůbec jsem netušil, že něco takového existuje. Moc děkuji za info, zjistím si podrobnosti. :-)

Gratulujem. Krasna sekerka.

Gratulace super kop nádherné luxusní ;-)

Je vlastivědné muzeum Olomouc a archeologické centrum Olomouc. Jsou to 2 různé instituce. ;-)

Vojtas83: Zrovna to s Blazejem řešíme po soukromých zprávách. :-)

Jo trochu jsme se do toho zamotali. Jeden o koze a druhý o voze.
Vojtas83, ano dvě instituce, a já do toho přimýchal ještě Vlastivědnou společnost, to je dobrovolné sdružení milovníků historie.
Každopádně, sekera je v muzeu a je jí tam dobře. To se o mě říct nedá, jdu si lehnout, za chvíli vstávám, jdu na noční. :-/

fešanda ;-)

Nerozumím té listině..... Neměl by to být spíše předávací protokol nebo tak něco..... jelikož když něco daruji znamená to že je to moje........... Ale archeologové tu mnohokrát psali že nálezy naše nejsou........ Jsem zmaten, mohl by někdo osvětlit? :-)

To JohnDeeere: Tak v tomhle s tebou souhlasím, taky tomu nějak moc nerozumím. Nevím, jak můžu jakožto nálezce, někomu něco darovat. Pokud nalezená věc není moje, tak ji musím buď vrátit majiteli, pokud ho znám, nebo odevzdat jinému státnímu úřadu, který se pokusí majitele najít, případně státu propadne do vlastnictví. To, co je v zemi, je dle jakéhosi ( důlního??? ) zákona, také majetkem státu. Tak fakt nevím. Ledaže by se nějaký státní fikaný úředník rozhodl věc ošetřit darovací listinou z toho důvodu, že i když nálezce uvádí, že předmět "nalezl", tak úředník nezná bližší okolnosti tohoto uváděného nálezu, ani osobu nálezce a jeho rozumové a intelektuální vlastnosti a schopnosti, a tudíž si nemůže být jistý, jestli nějakým omylem nálezce nenalezl předmět, jehož je sám majitelem a třeba jej ztratil, aniž o tom sám věděl. :-D :-D

Tady je taky dar:
www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/depot-952-minci-191338/
Mám z toho tak lepší pocit, že jsem to ,,DAROVAL,, než kdybych byl ,, DONUCEN,, to odevzdat. :-) :-)
Hlavně, že je teď nález v teploučku v muzeu, odborně ho nakonzervují a až bude muzeum dělat nějakou výstavu artefaktů z tohoto období určitě se půjdu podívat. ;-)

Jo mimochodem, ve volných chvílích se věnuji i ,,genealogii,, tj bádám po předcích a dělám rodokmeny a nejstarší písemné zmínky o mích předcích jsou právě z této obce. Takže dědictví :-) a tím je ten dar vysvětlen.

No má to ale drobnou vadu na kráse :-/
Kdysi jsem se v rámci svého bádání zůčastnil i průzkumu genetického původu zdejšího obyvatelstva a vyšlo mi, že po otcovské linii jsem Slovanského původu. Nooo tak nevím, v době kdy byla sekera ztracena tak tady asi moc Slovanů nebylo, že? o:-)

Jo jo je to věda se vyznat v těch listinách... Každopádně si ale myslím že je to taky trošku o vycuranosti toho kdo ty listiny píše, jelikož když odevzdám poklad, kastról mincí který samozřejmě vyrili divočáci, a podepíšu darovací listinu tak těžko můžu žádat nálezné............ Zajímalo by mne ale jestli by muzeum odvedlo daň z daru, když někdo daruje poklad v hodnotě pár Mega

Ale já nechtěl nálezné, jak jsem psal v úvodu. Je to bezúplatný dar Vlastivědnému muzeu. Vypsání papíru trvalo cca 15min. Podepisoval jsem ještě jeden papír o předání. Sekera potom půjde ke komisi která rozhodne, jak s ,,darem,, naloží. To samozřejmě chvílu trvá. O výsledku rozhodnutí komise budu též informován.
V případě žádosti o ,,nálezné,, by toho papírování bylo asi trochu víc. O nálezném rozhoduje krajský úřad. Ale to je na trochu delší povídání.
Ale mi to přece neděláme pro zbohatnutí, ale pro lásku k historii. Jsme uvědomělí občané, ne zločinci.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/hledac-pokladu-nasel-v-moravskem-krasu-50-stribrnych-minci-40309615?dop-ab-variant=0&seq-no=4&source=hp&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

:-) ;-)

Blažej to je jasnacka, píšeš správně... Nejde o dublony..... Mě to zaujalo spíše po teoretické rovině že je to takový začarovaný kruh, a taky asi trochu dvojí metr.... Ty nezaplatís daně a hned se po tobě stát veze a v případě daru muzeu, ticho po pěšině.... Ani já to nedělám pro peníze, ale až odevzdám milionovy poklad vyritý divočáky, tak o nalezné požádám.... Bude to příjemný bonus při cestě za historií :-) ;-) ;-)

Warrior55 : Hmm ono je to tak nějak napůl cesty a tak nějak všelijak je to slovíčkaření :-) ono když budeš vrtat studnu do 30 m tak to taky Baňský úřad nebude zajímat nad 30 už potřebuješ jejich razítko no a když jdeš zakopneš a ejhle poklad je to nalez ale když jdeš a máš detektor hmmm už je problém a přitom kolík se toho může ztratit při stavbě dálnice !Všechno bohužel archeolog nenajde a z bagru nevidíš. Hlavni je že když to chceš odevzdat tak to odevzdáš a jestli je to nalez nebo dar hlavní je že to dostane někdo do správných rukou a neztratí se to ;-) Je to jako to přísloví někdo vidí sklenici napůl prázdnou a někdo napůl plnou (oboje je pravda a nikomu neublíží ;-) :-D
JohnDeeere : znáš tohle : Najdeš hrnec zlata na tvojí zahradě a dle policie je tedy státu . najdeš na tvojí zahradě pytel heroinu a taky dle policie a je tvůj :-D :-D :-D

To Haidrich: Jasně, že to je v našem podání jen slovíčkaření - však se tu nad tím jen tak v pohodě zamýšlíme. :-) :-)

:-D :-D ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru