Sekerka od Hatoriho Hanzu

V neděli se mi povedlo v lese kopnout tuhle krásnou sekerku .
Nebyla by to žádná velká vzácnost , ale během čištění na mě začala vykukovat tahle zvláštní kovářova značka . Né že by byla nějak podivná tvarem, ale je ze žlutého kovu .
Vždycky sem vyděl značku vyraženou , ale tady je vyražená jen díra pro značku a značka vložená z jiného kovu .
Setkal se s tímhle u seker už někdo ?
Sekerku ještě máčím v líze .

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Sekery - bojové (1 názor) joeblack: Sekery - bojové

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Sekerka od Hatoriho Hanzu
Sekerka od Hatoriho Hanzu
Sekerka od Hatoriho Hanzu
Sekerka od Hatoriho Hanzu
Sekerka od Hatoriho Hanzu
Sekerka od Hatoriho Hanzu
Sekerka od Hatoriho Hanzu
Sekerka od Hatoriho Hanzu

Okolnosti nálezu

Lokalita:Olomoucký kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:30 cm
Použitý detektor:Nokta fors relic + nokta pointer new
Odevzdáno do: Vlastivědné muzeum v Šumperku
52 hlasů
52 hlasů
zobrazeno:
4557x,
komentářů:
43,
nálezce:
joeblack joeblack Facebook
vyfotografováno:
9. července 2017,
vloženo:
10. července 2017

Komentáře

Pěkná ;-)

Super, gratuluji. :-O :-) :-)

:-O :-OTak ta je hodně dobrá!! :-O :-) :-) ;-)

Moc pěkná :-)

Hergot, to je zajímavý. Značka je evidentně asijská, dej si jí přeložit a uvidíme. Nejspíš sem přijela v 45. s vojsky přesunutými na západní frontu z dálného východu. ;-)

Parádní sekera, dokáže to někdo určit, datovat? Gratulace!!!

steelfalco: To nemyslíš vážně ne? :-D :-D :-D :-D

Tipologicky je těchhle plno ve středověkých sekerách , ale ta značka mě právě mate a dává váhy na stranu novověku. Jenže zase místo a hloubka nahrávají na ten středověk 8-)

Nádhera a já usnu v autě ;-)značka je super ;-)

Když to otočíš o 90 stupňů doleva, tak mi to připomíná figuru, která se napřahuje.

Počkáme na Kvasáka jaké si dělá značky o:-)

Jen můj názor . Typuju 15-16 st. a možná i bojová .

Kovboj - tipuje asi nejpřesněji ;-)

Starý páky už jsou v čudu a mladý to neuměj. :-D
Když se tady tipuje a občas něco i trefí ,jako z tý nebohý kuše, co je tam ve značce,tak je to dobrý. Moc dobrý,poučný i zábavný,jak ty vybájený čínský znaky tam a ten neznámej člověk,jak se pootočenej napřahuje. :-D Asi hrozí,ale komu a proč? :-O :-D

Moc zajímavá, gratulace ;-)

Jestli je to postava tak bych rekl kovar co zrovna busi do kovadliny

Ono samo řazení kolonek je tak trochu nesmysl v tomto případě : Středověk - Militaria ( vojenské ) Meče, nože , sekery řemeslnické účely.
Vysvětluji si to tedy že se může jednat o vojenského tesaře a v tom případě je to obrovskej guláš proto že se může jednat i o sekeru vojenského řezníka který sekeru používá nejen k porcování vepřového...
V boji též používanou na rozrážení lebek nepřátel...

Grt, pěkná

to Saladin-ka : super a ten čas bude asi jak přibližně dlouhej? :-D A rostou,rostou? To teda pak budou nosit fakt krutý kalhoty a ještě s fest vytahanejma kapsama ,že je ani svět Středozemě neviděl. Zatím je maj asi tak,jak krteček u kalhot. Hlavně ať si je furt nešijou tam,kde si císař nechal šít ty svý nový šaty.
to Joe Black: máš tam v určení i tipu opravdu docela rozpor. Tak je to spíš bojovka než nějaká štípačka? Nebo se to nedá poznat? A víš její stáří bezpečně,nebo taky jen tipuješ? Tady jeden totiž fakt neví,co je vlastně pravda .A když neví,tak se logicky ptá. A kdo ví, ten zase mlčí. Slušná schíza.
to nadlacan : souhlasím , trochu se to tluče. Jasno v tom někdy nemaj ani sami áčka,tak asi čekaj ,co jako na to ty hledači. Jestli jim to vlastně rozseknou. Budou rádi a doufaj. A hledači jim pak ukážou fintu, jak ta Horákyně,jak se s tim po svym vypořádali. A oni to uznaj,protože se tady taky skrytě a nenápadně dovzdělávaj,že vlastně ten lidovej mrcas je i přínosem. A povolej ho. Jasná věc. A bude,no.
To mikeB : jedno repete: není to postava,je to KUŠE. Na tuty,boty i ty obří kalhoty.
:-D

ano - kovboj to tipnul nejpřesněji z odhadovaných tipů . Sekera je už určená odborníkem a stejně jak to napsal kovboj - může být i bojová .
Můj osobní názor je takovej , že v té době bylo vše použitelné k boji , tedy i řemeslné nástroje :-P
Osobně jsem se zmýlil v tom řemesle, protože opravdu by měla být bojová ( i když to je vlastně v té době taky řemeslo ;-) )
A ano je to opravdu stilizovaná kuše . 8-)
Stáří je 15-16 stol i když už se podobné našli i ze čtrnáctého stol. v Polsku .
Jak jsem napsal - dnes už ji mám určenou odborníky , takže vím ,co jsem včera ještě jen tušil . 8-)

Vím že to tak je , ale nejsem žádnej supr odborník , jen obyčejnej samouk , tak tady nebudu machrovat a napíšu co si myslím . Určení ponechám na profíkách jako je Husita.Človĕk se musí pořád učit a zdokonalovat a nĕkdy může bohužel udĕlat chybu . Tak to tady prosím nehaňte a radši se zapojte . Vždyť přeci zjistit to co jsme naši je na tom to nejzajímavĕjší. Díky . Ať to pípá. o:-)

to joeblack : tahle slova dávají už chaosu směr. Dík za odpověď,gratulace ke slušnému nálezu se zajímavou nádivkou a jsem rád za potvrzení,že ještě vidím. Sice jenom občasný výjevy,ale v těch vizionářských kamnech hoří přece jen mokrý dřevo.
Ps: a jestli to není přímo Tajemství ocelového města,jak ten holomráz,tak je určeno ze zdejších zdrojů nebo archeologem?

No vy ste mi zase naložili.Takhle sem početl naposled za Jiráska. :-D

Joe gratuluji.Nádhernej kousek.Ale jedna fotka a důležitá chybí :-Dsvisle přes oko.Ale odhaduji že síla listu nebude víc jak cenťák.A pokud by se jednalo Polskou práci tak je to co by kamenem dohodil.K nám se mohla dostat jakkoliv.Jako kořistní nebo z armádou.Primárně je to jasná bojovka.Značka nemusí být kováře ale majitele sekery.Bacha při další líze by mohla odpadnout pokud by byla podkorodovaná.Původně asi značka lícovala z povrchem.A může to být klidně zlato.Jinak bych se klonil k tomu staešímu datu. ;-) :-)Kurňa ještě jednou je nádherná. ;-)

Sarumajko - je to určeno ze zdejších zdrojů i archeology - ne jedním. Nechával si to ověřit kolegy přes středověk ;-)
Kvasaku síla je v nejmasívnějším místě půl cm ;-) Jo ten goldík by to klidně mohl být, protože po primárním oplachu šla ven rovnou žlutá bez oxidace. Líza už dokončena . víc jí nedám , aby zůstalo co nejvíc původního tvaru a značka taky neutrpěla ;-)
No jsem z ní osobně taky nadšenej . nenapadlo by mě , že takovouhle potfůrku nádhernou kopnu a ještě v tomhle stavu ;-)
V Šumperku budou koukat , esi je to aj gold . No hlavně to nesmí zjistit Peggy , bo mě hned nasadí kazajku :-D ;-)

:-D :-D :-DTakže bojovka.A toho 14 století bych se vůbec nebál. ;-)

Hmmm , že bych jí nasadil toporo a zasekl to doma do stropu ? o:-) :-D :-D Musím se zeptat , esi mi ji vrátí :-D :-D :-D ;-)
No těší mě , že bude ještě užitečná . Takhle neshnije a jen tak někomu doma na zdi taky vyset nebude bez užitku . By mě zajímalo sakra co to bylo za chlapa , co se tam motal a co blbnul, že ztratil tak drahocenou věc 8-)

Joeblacku-dík za odpověď. ;-) Takový názorový souznění potěší! Je to občas, jak jedna harmonická rodina ,kde se snad nikdy ani nerozvedou. A tak to má dopadnout. Ta sekera je teď už takový společný zlatý dítě. A jestli je polský,co si jako nemyslím ,tak ho budem hýčkat stejně. :-)

;-) ;-) ;-)

Znak na sekeře,je nejspíš mosazná plátovaná značka,které se dělali na sekery,hroty kopí atd.Každopádně se to zase až tak nevyskytuje.Nález nádhernej. :-O ;-)

Jo, Kvašák má pravdu, nosili to polský kušiníci jako záložní zbraň, proto ta značka s kuší, v Polsku je to úplně běžný. Ukazoval jsem to spřátelenému archeologovi a tohle mi potvrdil. Taky to prej někdy nasazovali na sochu kuše jako pažbu a když jim došli šípy nebo byl nepřítel moc blízko, používali kuši jako sekeru.

Ještě názor kolegy z historickýho šermu :
Jedná se zřejmě přímo o sekundární zbraň střelců z kuší,kde značka vyjadřuje příslušnost ke specializovaný střelecký jednotce. Zřejmě to byla žoldnéřská jednotka placená bohatým městem,to si mohlo dovolit tuhle erární luxusní výbavu. Zřejmě fasováno přímo z městské zbrojnice,kam se to pak zase vracelo. Ta možná polská provenience je zajímavá,ale nemůžu dohledat podobnou.Takže nevím jestli spíš nehledat u nás. Ang.lukostřelci používaly taky sekundární pobočky,ale spíš dlouhý dýky při kontaktnim boji. Pogratulujte za mě nálezci.

Co si o tom myslíte??

Ještě názor kolegy z historickýho šermu :
Jedná se zřejmě přímo o sekundární zbraň střelců z kuší,kde značka vyjadřuje příslušnost ke specializovaný střelecký jednotce. Zřejmě to byla žoldnéřská jednotka placená bohatým městem,to si mohlo dovolit tuhle erární luxusní výbavu. Zřejmě fasováno přímo z městské zbrojnice,kam se to pak zase vracelo. Ta možná polská provenience je zajímavá,ale nemůžu dohledat podobnou.Takže nevím jestli spíš nehledat u nás. Ang.lukostřelci používaly taky sekundární pobočky,ale spíš dlouhý dýky při kontaktnim boji. Pogratulujte za mě nálezci.

Co si o tom myslíte??

Sorry,omylem odesláno dvakrát. Zdendo59 teď to čtu,kuši jako sekeru??

Surmajka: přepošlu ti článek , co mi pan archeolog poslal: Sredniowieczny topór kuszowy, odkrycie z Sosnowic, Waloszek A., 1991.

Jo, pochopil jsi to správně. ;-)

V poslední době se tady roztrhnul pytel se super nálezy. A to je moc dobře. Ještě, že se tady v české kotlince a na moravské rovince může hledat. O tohle o všechno bychom byli ochuzeni. A nejenom my, ale i budoucí generace. Velká gratulace k pěknému nálezu. :-O ;-)

...megagratululace... ;-)

Tak značka je opravdu Au a docela zajímavý odkaz na tyhle bojové sekerky je zde ;-)
,,Vyskytuje se poměrně řídce. Výskyt tohoto typu už ve 14. stol. (Polsko - Glosek), Žákovský identický typ z Ochozu klade do 15.-16. stol.
(http://www.arsmaiorum.eu/…/…/Zdobena_sekera_Ochoz_u_Brna.pdf)."

jinak Sarumajko - teprve sem schopné rozdéchat to zdělení kolegy ze šermu a že mu za to díky ,no a tobě taky ;-)

jak jsem to mohl jen přehlídnout ??? nechápu o:-) supr paráda :-D :-O dodatečná gratulace ;-) ;-)

Díky :-D :-D :-D ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru