Smírčí kříž

Opět obec Dvořisko u V.Mýta, č.0827, rozměry 70x63x30. Stojí u cyklostezky z Dvořiska do Chocně po levé straně a je vzdálen od prvního kamene 70 m (poctivě odkrokováno ). Na čelní straně je vytesán tzv. křížkový kříž ( jeden velký kříž a dva menší na jeho ramenech ) - jde o poměrně nezvyklý tvar křížků.
Pověst opět říká o myslivci a pytlákovi,jak je psáno předešle. Jiná pověst zase hovoří o dvou myslivcích, kteří spor o milou řešili soubojem puškami. Jejich milé se měl více líbit ten s hezčím kamenem.
Jde opět o pamětní kříž ze 17.stol., kdy po bitvě na Bílé hoře za panování Ferdinanda I.Habsburského již přestalo platit tzv. magdeburské právo a za vraždu byl stanoven jednoznačně trest smrti a nebylo možno se vykoupit smírem. Magdeburské právo si přinesli němečtí kolonisté v 13. a 14.stol. při kolonizaci pohraničí,Vysočiny a Svitavska a to z popudu posledních přemyslovských králů ( zakládaní tzv. Lhot ).
No a co se těch pověstí týká, ústní slovesné příběhy se přenášejí jen po několik generací a z 14. stol. i ze 17. by se zachovaly těžko, takže půjde spíše o bajky.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Hraniční, smírčí a jiné kameny. (3 názory) jura4799: Hraniční, smírčí a jiné kameny., Zakuj: Hraniční, smírčí a jiné kameny., DeeDee: Hraniční, smírčí a jiné kameny.

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Smírčí kříž
Smírčí kříž

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
764x,
komentářů:
8,
nálezce:
Radarek Radarek
vyfotografováno:
8. května 2019,
vloženo:
8. května 2019

Komentáře

Jo znám jezdím kolem nich do práce,znáš ten u Bošína?Tam taky něco stojí po pravé straně když přijíždíš od Chocně tak těsně před vesnici v kraji lesíku.

A padlo ti tam něco(v lese u těch křížů),mě jen pár patron a svinčík prostě nic zajímavýho.

Jedna světlice/dýmovnice a 10 hal, 1932. Je to dnes v nálezech.

Já tam byl třikrát a prd les mě zatím nejde.

Ten bošenský je jeden ze sedmi křížů v okolí Chocně. Má č.1531, výška 105 cm, ulomená ramena, zepředu rytina kuše a kříže a zezadu také malý križek. Snad 16.stol. Pojedu na ty kříže nějak za týden.

Já bydlím jen přes pole od toho Bošínského.

Na konci ww2 ( jaro 1945 ) táhly desetitisícové zástupy utečenců, vojáků německé armády, ruští a angličtí zajatci po silnici z Chocně přes Sruby, Dřevíkov a po žel. trati transporty vezňů koncentračních táborů ( Osvětim ). To bych případně viděl jako zajímavou lokalitu. Viz též příspěvek Partyzani- Dřevíkov 1945.

Chyba překladače - správně Dobříkov.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru