Smírčí kříž-dívky vstup zakázán

Hemže (Choceň), č.kříže 2018 - čertův ocas.
Roz.60x35x20 cm, pískovec, bez obou ramen. Je na konci cesty od kamenictví a předešlého kamene pod památnou lípou vpravo - stará cesta k brandejskému hradu.
Pověst hovoří o neposlušném čertovi, který se chtěl podívat na lidský svět bez povolení Lucifera. Prokopával díru z pekla, když na něj přišlo čertovské komando. Už byl skoro nahoře, ale čerti jej chytli za jeho koňský ocas a tahali ho zpátky do pekla. A v tom čertík zkameněl a kousek ho zůstalo nad zemí. Toť pověst, kdo tomu nevěří, nechť se tam zajede podívat a snad změní názor. Zpodobnění je ale trefné, že? Zrovna když jsem tam přišel, tak jsem vyplašil černého havrana, co seděl na kameni a kálel tam ( to aby si někdo nemyslel něco žertovného o té bílé skvrně ). Opravdu stojí za shlédnutí!
Na posledním fotu dobový obrázkový komiks ke smírčím křížům.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Hraniční, smírčí a jiné kameny. (4 názory) Zakuj: Hraniční, smírčí a jiné kameny., mustang: Hraniční, smírčí a jiné kameny., : Hraniční, smírčí a jiné kameny., 123Martin: Hraniční, smírčí a jiné kameny.

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Smírčí kříž-dívky vstup zakázán
Smírčí kříž-dívky vstup zakázán
Smírčí kříž-dívky vstup zakázán
Smírčí kříž-dívky vstup zakázán

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
14 hlasů
14 hlasů
zobrazeno:
1243x,
komentářů:
4,
nálezce:
Radarek Radarek
vyfotografováno:
15. května 2019,
vloženo:
15. května 2019

Komentáře

Taky za palec ;-)

Pro případné poutníky - pozor není to u silnice Choceň- Brandýs n.O., ale musí se sjet u kontejneru doprava k hlavnímu vchodu ke kamenictví (č.p.11). Jakoby souběžně s hlavní silnicí. Taky jsem to chvilku hledal.

:-)dobrý :-)

Děkuji😊

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru