Smírčí kříž- do třetice

Mostek ( Choceň ), č.kříže 0828, pískovec, roz. 74x52x23 cm, cyrilometodějský, 14.- 15.stol. Je umístěn vlevo na mezi u silnice Choceň - Brandýs n.O, asi 500 m za Mostkem. Je zarostlý trávou a lze jej snadno přehlédnout.
Zepředu je na něm uprostřed řecký kříž ( stejně dlouhá ramena ) a na pravém rameni také, ale je velmi setřelý a není skoro vidět. Asi byl i na levém rameni. Zezadu je latinský nápis, téměř nezřetelný. Že je tak obroušená hlava kříže, za to prý můžou nerozumné pošetilé dívky, jež o něj brousily své srpy ( všude okolo jsou pole ). Pověsti jsou dvě, jedna mluví o kočáru s ženichem a nevěstou jedoucími od Brandýsa do Chocně. Na výmolu nerovné cesty se kočár převrhl a oba nešťastníci zahynuli. Druhá hovoří o řezníkovi, ženoucím stádo býků na trh k brandejskému hradu. Býci se splašili a nebohého řezníka udupali. Nicméně ony řecké kříže ( i když v Čechách nezvyklé ) ukazují jasně na smírčí povahu kříže. Kamenných křížů je v Čechách asi 1500, z toho více jak 1000 smírčích.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Hraniční, smírčí a jiné kameny. (3 názory) 123Martin: Hraniční, smírčí a jiné kameny., GATTO: Hraniční, smírčí a jiné kameny., Master2: Hraniční, smírčí a jiné kameny.

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Smírčí kříž- do třetice
Smírčí kříž- do třetice
Smírčí kříž- do třetice
Smírčí kříž- do třetice
Smírčí kříž- do třetice

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
9 hlasů
9 hlasů
zobrazeno:
801x,
komentářů:
3,
nálezce:
Radarek Radarek
vyfotografováno:
15. května 2019,
vloženo:
15. května 2019

Komentáře

Tak taky palec ;-)

Diky

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru