STAUDINGER dampf mühle - KORN II.

Jedna plomba ze včerejška , celkem jsem našel dvě čitelné plomby ze čtyř (takže 50/50) což je docela dobré skoré. Po očištěni atd. jsem dneska trochu pátral a zjisti že už jednu z tohoto mlýnu mam tak si aspoň rozšířím produkty :-) Toto by měla byt Žitná mouka II. pokud se pletu budu rad za opravu. A teď par informací o mlýnu.

STAUDINGER dampf mühle -parní mlýn
Mlýn se nacházel na dolním konci původní části zvané Šplíchov.
Soukromému mlynáři jménem Florian Petr v r. 1801puvodní dřevěný mlýn i s kůlnou vyhořel. Následujícího roku vystavěl mlýn zděný, ale bohužel celý na dluh. Proč na dluh a proč nedokázal splácet si můžeme odůvodnit jinou informaci: Vodní mlýn byl poháněný vodou ze strouhy. Když Odra vystoupila z břehů a zaplavila louky, nemohl mlýn kvůli obrovskému množství vody pracovat. Rovněž nemlel, když během letních veder ubylo vody ve strouze. V r. 1846 prodal tento mlýn Vincenc Petr "syn od Floriana Petra". Mlýn prodal [knížeti] Blücherovi za 12 tisíc zlatých. Mlýn prodal z důvodu protože nestíhal vydělávat na splátky. Nový majitel na tom samém místě v roce 1854 postavil parní mlýn (tým vyřešil problém s nedostatkem nebo nadbytkem vody v řece a mohl fungovat po cely rok). V té době novy mlýn patřil k největším v kraji. Budova starého mlýnu potom sloužila k ubytování personálu. V roce 1920 byl mlýn přestavěn na elektrický pohon. Jde vidět že se majitel snažil držet krok s dobou. Ale až v roce 1941 byl zbouraný komín parního mlýnu. Po znárodnění mlýn asi ještě chvilku fungoval ale už od roku 1970 budova parního mlýnu sloužila jako sýpka a sklad. V tomto roce bylo strojové zařízení zastaralé a nevhodné. Historická budova mlýna zchátrala a byla zbourána v roce 2001, zbylo jen torzo části budovy, ve které byla Francisova turbína, zakomponované nad nový náhon. Zbylé stavení slouží jako myslivecká klubovna. Býval to jeden z prvních parních mlýnů v ČR.
(Informace jsem požil z různých zdrojů jako například : http://vodnimlyny.cz/ , http://www.povetrnik.cz/ , http://www.vetrnemlynky.cz/ , https://www.mesto-studenka.cz/mesto/z-historie-mesta/povesti/ ).
Pokud jsem někoho zapomněl tak se omlouvám .

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Mlýnská (1 názor) haidrich: Mlýnská

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

STAUDINGER dampf mühle - KORN II.
STAUDINGER dampf mühle - KORN II.
STAUDINGER dampf mühle - KORN II.
STAUDINGER dampf mühle - KORN II.
STAUDINGER dampf mühle - KORN II.
STAUDINGER dampf mühle - KORN II.

Okolnosti nálezu

Lokalita:Moravskoslezský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:8 cm
Použitý detektor:Vanquish 440
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
883x,
komentářů:
2,
nálezce:
haidrich haidrich
vyfotografováno:
14. března 2021,
vloženo:
15. března 2021

Komentáře

Paráda, obzvlášť když se podaří takhle dohledat historii i s fotkama. Škoda že můžu dát jen jeden palec👍

Bílovec je za hranicemi okresu ty hajtro

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru