Sv.Jan Nepomucký

Svátostka znázorňuje sv.Jana na mostě společně se dvěma anděli (každý na jedné straně). Původně se zamýšlelo že výjev je ve vztahu ke Karlovu mostu v Praze, ale především předloha sousoší, směřuje spíše do Jihočeského kraje, města Písku. Význam tohoto výjevu se dá předpokládat tak, že poukazuje na událost kdy bylo Janovo tělo v noci 20. března 1393 svrženo skupinkou mužů z Karlova mostu do Vltavy.
Tento kus je prozatím jediná známá varianta.
Více zde: http://www.muzeumkarlovamostu.cz/cz/historie/jan-nepomucky/zivot-a-legenda
Gotický kamenný sedmiobloukový most ze třetí čtvrtiny 13. století s replikami barokních soch je nejstarším dochovaným mostem v Česku. Most překlenuje řeku Otavu, je velmi hodnotným a cenným příkladem, který dokládá architektonické kvality a stavební a konstrukční technologie. Most velmi dobře zapadá do intravilánu města a tvoří významnou spojnici mezi vnitřním městem a Pražským předměstím. Představuje doklad řemeslné dovednosti a zručnosti našich předků, včetně jejich estetického cítění. Sochy na mostě jsou výrazem úcty k příslušným světcům a vytvářejí působivý estetický doplněk. Sochy jsou mimořádnou kvalitní a velmi zajímavou uměleckou prací z druhé poloviny 18. století.
Historický vývoj
Raně gotický most ze třetí čtvrtiny 13. století je nejstarším zachovaným mostem v Čechách. V písemných pramenech se poprvé připomíná kolem roku 1348, kdy Karel IV. stanovil, aby pokuty vybírané ve městě byly věnovány na jeho údržbu. Most nese kamenické značky, které nasvědčují, že byl postaven již za Přemysla Otakara II. stejnou stavební hutí, která postavila ve městě a na hradě Zvíkově další raně gotické stavby. Nejstarší vyobrazení mostu najdeme na fresce z roku 1479 ve velkém sále píseckého hradu. Na mostě se nachází socha sv. Jana Nepomuckého, která je nejstarší, kolem roku 1720, dále sousoší kalvárie z roku 1757 od čimelického sochaře Jana Karla Hammera. Na protilehlé straně se nachází socha sv. Anny Samotřetí a socha sv. Antonína Paduánského, které věnoval městu v roce 1770 královský podkomoří Jan Filip Běšín z Běšin. Most včetně soch byl rekonstruován v letech 1720, 1860, 1901 a po r. 1945. po povodni v roce 1767 byly dva západní oblouky při Pražském předměstí nahraženy jedním segmentovým za vedení stavebníka Jana Wircha z Prahy.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: sv. Jan Nepomucký (1 názor) cobra: sv. Jan Nepomucký

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Sv.Jan Nepomucký
Sv.Jan Nepomucký
Sv.Jan Nepomucký
Sv.Jan Nepomucký

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:12 cm
Použitý detektor:Teknetics G2
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
1404x,
komentářů:
2,
nálezce:
cobra cobra Facebook
vyfotografováno:
25. března 2016,
vloženo:
1. dubna 2020

Komentáře

Krásná práce a svátostka nádherná :-)

👍

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru