Tesák

Zdravím všechny kolegy, po delší době něco přidám.

Týden starý nález z víkendu ze středu starého lesa. Podle nálezů na LP bych si troufl říct, že se nejspíš jedná o lovecký tesák. Ne jistě, ale myslím, že jo.
Nejvíc mě překvapuje, že jsem jej našel poměrně daleko od civilizace hluboko v lese.. takže bych byl moc rád o pomoc se zařazením. Moc se mi nechce věřit, že by tohle někdo tahal s sebou, ale kdoví..
Celková délka 32cm a kousek, délka čepele 22 cm.
A jak už to tak se mnou bývá, nevím co s tím. Odevzdávat? Nebo nechat? Moc rád bych si jej udělal podle vlastních představ, ale nechci nic uspěchat, zatím jsem nečistil. A ještě poslední otázka.. nepovedlo se mi najít, jak by mohla původně takováto záštita, kdybych se pustil do renovace. Nějaké nápady?

Aktualizace:

Byl jsem odevzdávat nějaké nálezy, a pan Archeolog mi připomněl tenhle můj tesák. Že prý ho má již zpět v muzeu v depozitáři po rozboru, čištění a konzervaci a jestli se chci na něj podívat a potěžkat si ho. Ještě aby né! Dokonce bylo zjištěno, že byl určený pro leváka, což mě jako leváka, ještě více potěšilo. Přidávám fotky! 😁

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Tesáky (3 názory) Rozik83: Tesáky, Wladyslav: Tesáky, Berak1: Tesáky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Tesák
Tesák
Tesák
Tesák
Tesák
Tesák
Tesák
Tesák
Tesák
Tesák
Tesák

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:14 cm
Použitý detektor:Nox800
Odevzdáno do: MĚSTSKÉ MUZEUM A GALERIE BŘECLAV
10 hlasů
10 hlasů
zobrazeno:
2901x,
komentářů:
12,
nálezce:
Berak1 Berak1
vyfotografováno:
7. listopadu 2020,
vloženo:
16. listopadu 2020

Komentáře

Tesák a ta "bambule"co tam čouhá byla jeho záštita-trn.Chybí jen střenky a zbytek nejtků.
A kus řapu. :-D

Dobře, já si právě říkal, co to je zač za 'bambuli' :-D
Zdálo se mi to trochu moc velké.. o:-)

Parádní, grt. Taky bych si ho jednou přál. ;-)
Nerenovoval bych to, to mi určitě přijde škoda, raději si kup novej. A takhle starý železo bych asi nechal konzervovat v muzeu odborníkem. A třeba si domluv, ať ti ho pak pujčí na chvíli domu na pomazlení, třeba ti vyhoví.

Haha, to zní fajn. :-) Já jen jestli to nebude spíš něco novějšího, abych s tím zbytečně nechodil. Nejspíš k nám do muzea pošlu maila, a uvidím, jestli na něj budou mít čas. Teď toho tady u Nás v muzeu mají hodně. :-D

Hale myslim si že je to parádní kousek, nebál bych se je s tím kontakovat.

Pěkný železo 8-)

Pěknej kousek ;-)

Díky všem! Tien to trefil přesně bych řekl, děkuju.

https://cz.pinterest.com/pin/809310995512210233/

Díky, právě dnes jsem jej odevzdával do muzea, kde mi archeologem bylo s jistotou potvrzeno, že se opravdu jedná o středověký - raně novověký tesák. Také jsme našli téměř totožný typ v dizertační práci pojednávající na toto téma, kde je datovaný do 14. - 16. století. Podobné zakřivení čepele, stejný záštitný trn i počet nýtů.
Archeolog měl radost, dohledali jsme nejspíš také bývalý úvoz na mapě, u kterého jsem jej našel, a mám to tam zkusit ještě jednou, jestli tam nebude něco dalšího. :-D
Tesák bude konzervován a jakmile bude hotovo, měl bych dostat fotku po konzervaci, a pak ji sem doplním. Jsem jedině rád, že jsem se rozhodl odevzdat, jako vždy perfektní přístup archeologa. :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru