Trhací zátka Švabín

Ze zahrady, ještě jde trochu vidět, nápis:asi BRAUREI ŠVABÍN PIVOVAR+střepy z pivovaru.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Trhací zátky (1 názor) Detec: Trhací zátky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Trhací zátka Švabín
Trhací zátka Švabín
Trhací zátka Švabín
Trhací zátka Švabín
Trhací zátka Švabín
Trhací zátka Švabín

Okolnosti nálezu

Lokalita:Plzeňský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:9 cm
2 hlasy
2 hlasy
zobrazeno:
1053x,
komentářů:
16,
nálezce:
Detec Detec
vyfotografováno:
19. února 2020,
vloženo:
19. února 2020

Komentáře

Švabín u Zbiroha

První zmínka o vaření piva ve Švabíně se datuje do roku 1397.

Současný vzhled pivovaru pochází z roku 1567. Přestavba a rozšíření celého objektu bylo provedeno na začátku 18. století, v době kdy pivovar vlastnil rod Lobkoviců. Projekt vypracoval Giacomo Antonio de Maggi a následně ještě upravil Giacomo Antonio Canevalle. Samotnou stavbu provedl zednický mistr Jiří Hlavsa z Lidic u Kladna. Po rekonstrukci pivovar produkoval 3 800 hl piva ročně.

Další výraznou rekonstukci provedl v polovině 19. století nový majitel panství Henry Bethel Strousberg. V té době dosahoval výstav pivovaru 17 000 hl piva, nejvíc ve své historii. Prý v době kdy Strousberg přijel poprvé do Zbiroha, nechal zde uspořádat hostinu po 2000 lidí.

Po Strousbergově krachu panství převzal rod Colloredo - Mansfeldů. Roku 1863 si pivovar pronajal Ignaz Goldberger a následně jeho syn Karel. Ten nechal přestavět varnu na parostrojní pohon a vybavil ji měděnými nádobami. Dále byla postaven dvoulískový hvozd a budova sklepů.

V době druhé světové války byl v období 1942 až 1945 pivovar mimo provoz. Po válce přešel pod národní podnik Západočeské pivovary.

Definitivně byl provoz pivovaru ukončen 2. 11. 1952.

Po roce 1989 byl záměr vybudovat z objektu rekreační welness centrum s restaurací a minipivovarem, projekt ale nedokončený zkrachoval. Dnes je snaha objekt, který se dochoval v autentickém stavu z poloviny 16. století, zapsat jako kulturní památku.

Moc děkuji za tolik cenných informací. ;-) :-)

ty dva rybníky měli rybáři pronajmute jeste nedávno. Asi před rokem to koupil nějaký Rus, rybáře okamžitě vyhnal a rybníky jsou od te doby k.o... V lese Bukov je skládka láhví z tohoto pivovaru. No a hned nad tím jsou bývalé zkušební šachty Strousberga, krále železnic, kde našel pouze rudu s vysokým obsahem fosforu.. A ten pivovar je celkem dezolat. Jako smradi jsme tam lezli po půdách. Taky to mělo pěkný sklepení. Skoda toho baráku.

Právě ta první trhačka byla z části jednoho z těch vypuštěných rybníků.

Ta Švabínská 10

Na starých lahvích je i svabinska 19. To musel byt hrozny utrejch😀

To jo :-D a nevíš jak by ty zátky mohly být staré

Ty staré lahve mají ten uzávěr drát-špunt. Tak tohle bude asi ta poslední várka. Ale stejně super. Řekl bych ze to okolí je hrozná skládka bordelu.

No ona je u toho pivovaru taková 120 cm díra a v ní jsou ještě pozůstatky lahví, můžu sem přidat fotky těch střepů, vybral jsem si ty, co mají na sobě nějaký nápis. V té díře jsou samé střepy rozbitých lahví za těch let. Na jednom střepu jde vidět část slova Mansfeld. ;-)

Okolo Zbiroha je téměř všechno kolorádo😀. Lesy, rybníky. No a potomci to tu stále vlastní, takže rozbité lahve asi žádné terno. Možná tak nějakou nerozbitou. Ale to se stačí někde v okolí zeptat v hospodě. Myslim, ze by každý neco vytáhnul ze stodoly😀.

Jediné největší co tam bylo byl spodek obří lahve :-D

V devadesátých si kamaráda otec nechal ve Staropramenu udělat rozbor vody ze studní. Ze prý tam obnoví pivovar. Jeho syn dluhy jeste nezaplatil🙄. I to k tomu patří..

Škoda, že po tolika letech pivovar skončil a nevěděl bys proč? :-)

Asi jako většina pivovaru po válce. Státní podnik, a hotovo. Ale je dobre, ze se jich opět spousta probudila k životu a dá se to pít😀

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru