Účelová známka

Zdravím. Kopnul jsem dnes asi účelovou známku ale nevím si rady s tím erbem. Ani gůgl mi nepomohl. Kdyby jste někdo věděl komu patří byl bych mu vděčen. Díky.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Pivovarské známky (2 názory), Účelové známky (1 názor)
PapouchR: Účelové známky, Marthyn: Pivovarské známky, kacak: Pivovarské známky, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Účelová známka
Účelová známka
Účelová známka

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:LP Zero-MD Mars Tiger,Nokta pointer New
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
1746x,
komentářů:
25,
nálezce:
PapouchR PapouchR
vyfotografováno:
25. října 2020,
vloženo:
25. října 2020

Komentáře

https://www.numismatika-schimandl.cz/aukce/59/0934.jpg

Jo,to je ono ale čí to je erb jsem se nedozvěděl :-(

Máš štěstí, že jdu zrovna kolem. Je to erb svobodných pánů Klingerů. Podnikali v textilním průmyslu, vlastnili kosmonovský pivovar který uzavřeli v roce 1905. Ovšem jestli tam tato známka byla používána, není jisté. :-)

Ale ti Klingerové měli nejspíš jiný erb - https://www.numisbids.com/n.php?p=lot&sid=2570&lot=6667

Nemůžu to dohledat. ...

Tady je taktéž jiný erb - https://www.nmps-os.cz/vyznamne-objekty/ignaz-klinger-a-jeho-rodina/byvala-textilana/

PapouchR: Kde jsi to našel (stačí katastr)? Jaký byl u vás velkostatek? Kdo ho vlastnil? ...

Našel jsem to na poli blízko obce Bítouchov u Mladé Boleslavi. Taky tento erb nemůžu nikde dohledat :-/

Erb a jeho popis je určitě v publikaci - Nová šlechta Rakouského císařství od Jana Županiče, 2006. Ale knihu nemám. :-/ Nemáte ji někdo po ruce? :-D 8-)

Viz: Zbyněk Likovský, Známky českých pivovarů, 2008, str. 15. Známky existují na 1L a na 1/2 L v hliníku nebo mosazi.

Ale ten tvůj rod Klinger má jiný erb! :-/ Nebo jsou snad dva rody Klinger?

Nevím, nevím já jen cituju literaturu, nejsem heraldik, ale on se vtom dost vyznal.

Pochopil jsem, ale v tomto případě půjde asi o jeho omyl. Až se podívám do té publikace od J. Županiče, tak to budu vědět přesně. ...

Já jsem znova hledal na netu a nic,ani žádný podobný erb. Nemohl si ho nějaký hostinský prostě vymyslet?

Určitě ne. To, že jsi ho na netu nenašel nic neznamená. Na netu je jenom zlomek informací, který jsou jinak v knihách a jinde v psaných textech a jinde po vesmíru. Net tu je jen krátkou dobu, uvědomte si to. ...

Ono v té publikaci od Likovského to bude podchycené, ale ten rod bude nejspíš mylně určen a půjde o jiného svobodného pána.

Likovský si určitě ten erb nevycucal z prstu, byl nebo možná ještě je, puntičkář. někde ho musel nalézt. \Věc je ale možno vysvětlit takto. Předpokládejme, že známka na které je tento erb byla používána v kosmonovském pivovaru. Ten Klingerům patřil a uzavřeli ho v roce 1905. Tehdy ovšem ještě nepatřili do šlechtického stavu a proto tento erb není ještě oficiální. Šlechtický titul a s ním i na známkách vyobrazený znak (Lik. doslova) získali až roku 1908. Diplom 7. 5. 1909.

Ale oni mají tento erb - https://ibb.co/LtgRFJ2

Ta Scharfova medaile je z roku 1902

Znova opakuju toto: Šlechtický titul a s ním i na známkách vyobrazený znak (Lik. doslova) získali až roku 1908. Diplom 7. 5. 1909. Tak nevím Ale každý se může mýlit. Je třeba prozkoumat příslušnou literaturu.

Pánové, já Vás teda obdivuju. Asi dvakrát jsem se pokoušel dohledat erby, a jen taktak, že z toho netrpím noční inkontinencí..... Už to nikdy nebudu opakovat.... o:-)

Pak to bude správně a půjde o nový erb toho rodu. ...

Klinger, Oskar Edler von Freiherrnstand - 30. XI. 1908 (7. V. 1909)
Klinger, Ottomar Edler von Freiherrnstand - 30. XI. 1908 (7. V. 1909)

AVA, Adelsarchiv, Klinger, Adelsakt 1899 - 1912. 197 30. 11. 1908 ( 7. 5. 1909 ). Zlatou nití kosmo dělený štít. V horním červeném, stejně jako ve spodním černém poli se vidí zlatý kruh. Na štítě stojí koruna svobodných pánů a na ní jsou dvě korunované turnajské přílby. Klenotem na pravé s černo - zlatými přikrývadly ... text ještě nějak pokračuje ???

http://www.nobility.eu/familie.php?id_familie=388

Chlapy díky za vaši práci a čas. Tak jak to popisuje cobasico ten popis sedí . Jsem rád že se to určilo.

s. 204: ,,Mimořádně zajímavým vývojem prošel" ... ,,také znak velkoprůmyslnické rodiny Klingerů. V jejich případě byl šlechtický titul udělen roku 1888 bratrům Oscaru a Ottomarovi, kteří o několik měsíců později získali i čestný titul šlechtic a značně složitý erb.196"

Poznámka 196 na straně 223: ,,4. 7. 1898 (10. 4. 1899). Zlatým kosmým břevnem kosmo dělený štít. V břevnu vynikají z okrajů štítu dvě pravé, vzájemně se držící ruce v černých rukávech s bílými manžetami. Horní pole je červené se třemi stříbrnými včelami (2:1), v dolním černém poli se vidí zlaté ozubené kolo. Na štítě stojí korunovaná turnajská přílba s černo-zlatými a červeno-stříbrnými přikrývadly. Klenotem jsou dvě zavřená křídla - přední černo-zlatě, zadní stříbrno-červeně dělené. AVA, Adelsarchiv, Klinger, Adelsakt 1899-1912."

Opět na s. 204 pokračování textu: ,,Po povýšení do stavu svobodných pánů, ale sourozenci Klingerovi tento znak opustili a vybrali si zcela jiný, který měl se starým společný jen způsob dělení štítu.197

Přestože po uzákonění dualismu roku 1867 vznikly na místě jednotného císařství dva státy, v nichž každý měl vlastní šlechtickou obec, šlechtické záležitosti zůstaly nadále do značné míry centralizované. Ačkoli nejvyšší institucí v oblasti šlechtického práva byla ministerstva vnitra obou částí říše, ..."

Poznámka 197 na straně 223: ,,30. 11. 1908 (7. 5. 1909). Zlatou nití kosmo dělený štít. V horním červeném, stejně jako ve spodním černém poli se vidí zlatý kruh. Na štítě stojí koruna svobodných pánů a na ní jsou dvě korunované turnajské přílby. Klenotem na pravé s černo-zlatými přikrývadly jsou dvě zavřená, zlato-černě dělená křídla. Z levé přílby červeno-zlatými přikrývadli vynikají dvě pera - pravé červené, levé černé. Štítonoši jsou dva zlatí lvi stojící na zlaté arabesce. (Ottomarovi byl 9. 12. 1912 na jeho žádost navíc udělen predikát ,,Klingerstorff".)"

cobasico díky za zajímavý informace. Holt kdo umí ten umí.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru