Už máte kapra?

Já ne a mít nebudu. Kapří maso mi nikdy moc nešmakovalo, navíc ulice zbarvené krví a rozmlácené, usekané kapří hlavy lapající po dechu ve mě nenavozují atmosféru klidu a míru už od dětství. Nikoho nesoudím a za nic nebojuji, jen u mě místo kapříka zdobí vánoční stůl obalený vepřík. Bez ohledu na to je ryba jedním ze symbolů vánoc a tak by se měla o svátcích vyskytovat když ne na talíři, tak alespoň v podobě cukroví, nebo jako ozdoba na stromečku. Z cukroví mě ukrutně pálí žáha a ozdoby mám všelijaké, jenom ne s rybou a tak jsem si poprvé v životě na vánoce rybu koupil.

Sladkovodní ryba
Knightia eocaena
Třetihory, eocén (45 milionů let)
Kemerrer quarry, Wyoming, USA

Omlouvám se za zakoupenou a zde prezentovanou fosílii. Raději bych si nějakou našel sám, bohužel zkameněliny ryb z České Republiky jsou téměř nedostupné. Jediná, mě známá lokalita Obora u Boskovic, kde se vyskytovali paprskoploutvé ryby z období permu, je dnes zcela zaniklá. Delší dobu tady nebyl příspěvek v kategorii Fosílie, tak snad tahle rybička neurazí. Poslední obrázek je vizualizace pradávného světa, ve kterém žila.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Fosílie ostatní (1 názor) Argill: Fosílie ostatní

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Už máte kapra?
Už máte kapra?
Už máte kapra?
Už máte kapra?
Už máte kapra?
Už máte kapra?
Už máte kapra?
Už máte kapra?
Už máte kapra?
Už máte kapra?
35 hlasů
35 hlasů
zobrazeno:
2737x,
komentářů:
37,
nálezce:
Argill Argill
vyfotografováno:
1. prosince 2019,
vloženo:
17. prosince 2019

Komentáře

Kapra už mám ale taky ho moc nemusím.
Radši to prase :-D
Luxusní rybka kamaráde :-) ;-)

Pěkná rybka, byl by to mazec si něco takovýho najít sám.
Když jsem byl malej klučina tak mě otec vzal do lesa poblíž pískovcového lomu krákorka (tam se kdysi našel otisk stopy dinosaura), u Červenýho Kostelce, nedaleko hradu Vízmburk a tam se kolem cesty povalovalo nekolik hromádek s černým kamením a po jejich rozbití tu a tam vykoukly zkamenělé traviny a dokonce jedno kapradí. ;-)

......taky radši vepříka a králičí řízečky ,u kapra mě nebaví kosti :-D.Fosílie parádní,za kolik se dá pořídit taková čudla...?

Nikamov, když už vepříka o vánocích tak s dobře vychlazenym černým pííííívem. :-D :-D :-D

Jojo pivko musí být :-D

Krásna rybička , no já se na kapra těším jednou do roku se na talíř hodí a na ulici ho nenechám zabíjet radši si vše udělám sama. Je jedno jestli budu jest mrtvou rybu nebo mrtvé prase (mam rad oboje ) ale u té rybí jsem si jisty jak vypadala a jak umřela u toho prasete si jisty byt nemohu ani v jednom :-( Rozdíl je akorát v tom že většina nevydělá jak a kde se prase usmrtí a jak se porcuje.

Parádní kousek. Ty detaily ploutví, oka... Fakt pecka :-O :-)

haidrich... usmrcení a kostění ještě jde ale než vyroste. Co musí sníst :-O ale to je ve všech hospodářských zvířatech. Brojler od vylíhnutí po porážku 28 dní!!!
Jinak rybička moc hezká ;-)

Luciano.... no právě a v čem žije :-) a jak všem šmakuje :-D mně taky :-D

Nikamov: Dvanáct stovek i s poštou. Velmi příznivá cena, navíc jsem jí nadělil ženě k svátku. Co s nějakou kytkou? :-D

Mooc hezké ;-) ;-)

Tak to je dobrá cena,dík za info... ;-)

Parádní vzorek, ještě mě napadá lokalita Rybičková skála u Oslavan kde se dají nalézt zbytky permských rybek. Bohužel to ale je přírodní rezervace.

Moc hezká čudla. :-D :-)

Brumla .. no tam kousek jsem bydlel a abys tam šel z geologickým kladívkem ano náhodou 😀 Už se tam vypráví ,jak policejní hlídka honila lovce skamenelin 😀

45 mil. let? Brr,ta musí smrdět.

Díky pardálové! ;-)
Ice.shadow: Kriminalizace sběratelství je takový trend moderní doby. Přitom jen pár let zpátky pořádali výlety za fosíliemi nejen fandové přírodních věd, ale také školy v rámci přírodovědeckých exkurzí. To byly jedny z mála dní, kdy jsem se do školy opravdu těšil. Dodnes si pamatuji název "Suchou nohou po dně mořském". Chodilo se do Prokopského údolí, do lomu Mušlovka, na radotínskou skálu... Bylo to prima, za svůj zájem o fosílie vděčím právě těmto výletům a kromě těchto zážitků si z 5.třídy ZŠ těžko vybavím něco jiného. Dneska by třídní učitelku-jakožto vůdce organizované skupiny zločinců-sebralo úderné policejní komando. No, na palici... :,-(
Ludwas: Ba ne, voní po vápenci. Čím starší, tím voňavější :-)

Já taky raději chrochtajícího kapra :-D👍 :-D

Košťálov, kousek od Semil - tam jsem svého času pár rybiček našel a dodnes je mám. Je to světoznámá lokalita s hojností Paramblypterus rohani, ale dnes je to zřejmě také tabu :)

Ranger: Myslíš Kovářův mlýn? Lokalita, z níž má vzorky od významného paleontologa Antonína Friče i Národní muzeum. Sběr zkamenělin zapovězen. Hlavně, že náletové dřeviny a hromady odpadků nikomu nevadí...

;-)moc pěknej kousek,určitě dostala šestné místo. :-)fá dal letos jednu sleněnou :-D :-Da na talířku bude u mě taky chrochták :-D :-D+bedle a květák. ;-) :-)

To myslíš zcela vážně?
A vepři na jatkách s podřízlým hrdlem lapající po dechu v částečné elektro narkóze v tobě navozují atmosféru klidu a míru? Klidně celoročně a nejenom jednou ročně?

Pokud jsou Střední Čechy v Tvém profilu například Praha, nemusíš mi odpovídat 8-) :-/

Namor: Bál jsem se, že si to někdo vyloží takhle :-/ Ano, jsem rodilý pražák, přesto se odpovědět pokusím (trochu afektovaný, nemyslíš?) To, že mě táta nevodil na jatka abych se podíval, jak to v životě chodí ještě neznamená, že nevím, kde se bere to červený, vakuovaný v obchoďácích. Internet je naštěstí (pro nás, blbečky z města) plný více, či méně nechutných videí. Můžu shlédnout vše od práce zkušeného řezníka až po zvěrstvo sadistického šílence. Stejně si nakonec řízek dám, protože jíst se musí. Co se naopak nemusí je vydávat to za neodmyslitelnou součást "pohody".
Ale jak jsem psal v úvodu: Nikoho nesoudím a za kapří práva nebojuji. Vím, že spoustě lidem chutná a těší se na něj celý rok. Já kapry nežeru, umím si vánoce užít i bez nich. Víc v tom nehledej ;-)

Argill .. přesně tak , z takovou už nebudeš moci v přírodě sbírat už nic ,viz Šumava a zelený koně ,Kozákov atd to vše se dá zakázat ... K těm jatkám ,mi jsme si koupili kapři filet ,není nutné tu rybu někde na náměstí zabíjet .Horší zlo je koupit kapra a pustit ho do řeky zpět ,rychlý konec .
Jako dlouholetý rybář ,,chyť a pusť ,,si ho prezto jednou za čas dám jako tradiční jídlo aspoň na Vánoce 🙂
Ale každý podle svého gusta že 🙂

Ice.shadow: Jasný, máme svobodu a blahobyt, tak proč si nedopřát. Mě prostě jenom ryby nechutnají. Stejně tak nemám rád vnitřnosti, kopr, olivy, pendreky... :-D Sto lidí, sto chutí ;-)
S tím sběrem je to hodně problematický. Hodili nás do stejnýho pytle s grázlama, takže tolerance 0. Jenomže grázlové to mají na háku. Jdou tam klidně v noci a jelikož je to zakázaný, tím spíš tomu dají na prdel. Některý jejich díla jsou až k pláči. S vltavíny je to prašť, jako uhoď. Někdo sbírá povrchově na poli, jinej hloubí šachty. Pak někde vysvětluj policajtovi, že ty jsi ten hodnej... :-(

Argill přesně a jako na pikacu by mě chytli procházet kolem nějaké takové díry po grazlech a mám to na triku .A o tom to je ...
Vše v klidu ,hledám už 15 let pomalu a jsou věci co bych si nedovolil co si dovolí někteří hledači ,hold stará škola 🙂
Tak ať se ti daří ,přeju pěkný nálezy a klidný prožití vánočních svátků ať z kaprem či bez 🙂

Ice.shadow: Díky, též přeji pěkné svátky ;-)

Především zdravím Ice Shadow! Zdar kámo. Tak a teď k Agrilově rybě. Bydlím v tej brázdě a vím o jiné lokalitě kde tyhle rybky jsou. To jsi měl říct, tady si můžeš načubat kolik chceš, válí se to tu po zemi. :-) 8-) :-D

Místní to tady sbíraj sto let. Po zemi se to válí v břidlicové suti a když se chvíli přehrabuješ tak najdeš. Ale nesmí se klepat a trhat ze skalky.
https://www.geocaching.com/geocache/GC1JYBP_rybickova-skala-fishlet-rock?guid=8cb4c54c-c2f8-4d16-aabe-1cd1a7435f23
Různých rarit zkamenělých je po okolí plno . Jako děcka v 80letech jsme toho nasbírali hafo, ale dneska už to nikdo nesbírá a místo je polozapomenuté.

O svátcích půjdu nějaké šutry posbírat a udělám klubovku. Dík za inspiraci.

Odysseus .. zdar kámo ,no myslel jsem si že se ozveš 😀 to kdybych věděl ještě když jsem byl na jihu tak by jsme určitě udělali akci 🙂
Tak to jsem zvědavý co najdeš a na klubovku 🙂
Každopádně i tobě pěkný svátky přeju,dobrou barvu a Veselý vánoce 🙂

Díky za odpověď i přes tu Prahu - ale odhad mám dobrý, co říkáš? :-D
Asi jsem tě špatně zaškatulkoval, ale Tvá úvaha mě k tomu chtě nechtě dovedla. Ostatně sám ses podobné reakce obával.

Zabít zvíře pro vlastní obživu je lidskou přirozeností miliony let. Ale jedna věc je jasná.
Chlapi, co ti klepnou a vykrví kapra na vánočním trhu jsou obyčejní, normální lidé. Ovšem ti, co zabíjejí ve velkém na jatkách už tak obyčejní a normální nejsou. Nebudu se dlouho o tom rozepisovat, ale ten vepřový řízeček na Tvém vánočním stole je krvavější než si myslíš.

Já vím, že je ti to vše úplně jasné, jsi inteligentní člověk. Ale napsat jsem to musel, já už jiný nebudu.

Pěknej kousek 👍 jak takhle stará ryba smrdí?
Ne, to byl vtip 😁

Namor: Prahu jsem měl v profilu tři roky, tak to bude spíš věcí všímavosti, než dobrého odhadu. Navíc jako pražák s equinoxem (ani jedno ti nejde pod vousy, též si všímám) jsem pro tebe musel ze stránek vyskakovat jako škaredý, červený vykřičník :-D
Pravda je taková, že jsem po šestatřiceti letech zvedl kotvu a z Prahy se odstěhoval. Důvodů bylo více, ale ten hlavní je, že jsem poslechl svoje srdce, nebo to co z něj ještě zbývá. Toho času jsem zkrátka středočech ;-)
Škatulka bojovníka proti masu je opravdu milná, lidé kteří mě znají by se za břicho popadali. Vím, že abych se najedl, někdo musí umřít. Přesto mi vadí zbytečné násilí na zvířatech a co se děje na jatkách radši nechci vědět, protože by mě vážně mohla přejít chuť. Maso si dám, ale porážku vidět nechci. Vajíčka si dám, ale klecový chov vidět nechci. Čokoládu si dám, ale vypalování planety kvůli palmovému oleji vidět nechci. V tomto ohledu jsem těžký pokrytec a nejsem zdaleka sám.
Chlapi od kaprů znám, mají můj obdiv. Hlavně co se týče mokrých rukou v zimě a spaní v autě, to tedy klobouk dolů. Když se to umí, se zabitím zvířete kvůli obživě nemám problém, ale koukat se na to nepotřebuju. Asi jsem měkkej, ale nedělá mi to dobře. Je plno pěkných vánočních tradic a zvyků, ale mordování kaprů mezi ně v mém případě nepatří.

Odysseus: Díky za tip, ty teda umíš jednoho motivovat :-) Povrchový sběr, to je podle mě jediný schůdný řešení. Roztloukání suti zabraňuje v usazení náletům, které jinak lokalitu pohltí a umírněný sběratel si přijde na své. Vlk se nažral a koza zůstala celá. Tento systém používám přes dvacet let a sbírku mám poměrně obstojnou. Není potřeba likvidovat přírodní památky, v suti se nacházejí nádherné, výstavní kusy ;-)

divej. Rosicko oslavanská pánev je břidlice o hloubce 2500 metrů se třema uhelnými metrovými slojemi. Plocha 20 * 15 km. To je zkamenělých ryb ou jé. Povrchový sběr je nejlepší, kdo by se trápil s kladivem.

To se takhle potkají dva kapři a ten jeden se ptá toho druhého: Ty Pepo, věříš na život po vánocích?..... ;-) :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru