Už třetí závažíčko ;-)

Snad se medis nebude zlobit ale když to padá tak to padá a letos zatím Lotové zaváží padají :-) ;-) Dneska zase na pruské straně po včerejšku se mi tam zalíbilo tak jsem se tam dnes vrátil. Stříbro nepadlo ale par hezkých věcí ano a jedno z nich je toto moje letos už třetí závažíčko ;-) Hned jsem ho očistil a musel se pochlubit , začínám mít hezkou malou sbírku těchto závažíček tak mně zajímá neví někdo kde hledat používané puncovní značky abych je mohl určit (odkud jsou a z která doby ) Je na ni nějaká značka vypadá to jako orel-orlice + něco vlevo a pak číslice 20 (tak nevím rok 1820-1920?). Jinak přejí hezky den

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Lotová závaží - miskovité (3 názory), Celní závaží (1 názor) haidrich: Lotová závaží - miskovité, Pecol: Celní závaží, GATTO: Lotová závaží - miskovité, kamenozrout: Lotová závaží - miskovité

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Už třetí závažíčko ;-)
Už třetí závažíčko ;-)
Už třetí závažíčko ;-)
Už třetí závažíčko ;-)
Už třetí závažíčko ;-)
Už třetí závažíčko ;-)

Okolnosti nálezu

Lokalita:Moravskoslezský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:5 cm
Použitý detektor:Garrett Ace 150
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
851x,
komentářů:
4,
nálezce:
haidrich haidrich
vyfotografováno:
20. dubna 2020,
vloženo:
20. dubna 2020

Komentáře

Gratulka, krásný ;-)

Moc pěkný nález, u nás takřka nevídaný. Všichni si myslí, že miskovitá závaží jsou jenom lotová (stejně je to nesprávný název, jako bychom korunové měně říkali haléřová). Ale správně jsou to závaží vsazovací, která mohou být buď obchodní (tedy různá liberní, nazývaná lotová), anebo i mincovní - dukátová, korunová a pod. A toto je vzácný případ vsazovacího závaží celního, respektive dokonce poštovního - používalo se pro vážení dopisů. Je to cejchovaný Němec a je to závaží v hodnotě 2 Q neboli poštovních kventlíků (2 Quintel). Poštovní libra byla stejná jako celní (tedy 500 g), ale dělila se na zajímavých 30 poštovních lotů (1PL = 16,6667 g) a 1 poštovní lot na 10 Q, tedy 1 Quintel = 1,6667 g. U nás velmi vzácné, v Německu běžnější. 8-)

:-D :-D Tak to koukám no našel jsem to za řekou na Pruské straně takže dost často i Německé tak to by sedělo :-D Něco jsem četl a našel ale to bylo jen o středověkých nálezech ale o značkách novějších jsem nikde nic nenašel :,-( Asi blbě hledám :,-( Děkují za radu i informace ;-)

Ještě upřesňuji - v případě Německa záleží, jak je starý. V Prusku po roce 1856 je to tak, jak jsem psal předtím (1 L= 10 Q), starší závaží by byla 1 L = 4 Q. Záleží, kolik ten 2 Q váží. Jestliže kolem 3,25 g, tak je celní (poštovní). A v Německu se taky hůř rozlišuje celní a obchodní, protože od jistého okamžiku to splynulo v jedno.
https://de.wikipedia.org/wiki/Lot_(Einheit)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru