Valounek

Při poslední návštěvě Moravy v okolí Pálavy ležel na vrchu ornice valounek jakých je tam mnoho, tenhle díky vrtaným otvorům nutil k sehnutí. Hloubka vývrtu není velká, 1.9 a 2,1cm.Díry uvnitř jsou širší než na povrchu, jakoby byl kámen špatně upnut a vrták hrotem vykvedlal větší dutinu než je ústí otvoru, nebo čím je to vytvořeno. Délka 10,8cm šíře 5,6-6cm.Může to být jakýsi starší nástroj? Děkuji za nápady.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Eneolit - nástroje (1 názor) Mildes: Eneolit - nástroje

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Valounek
Valounek
Valounek

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Hloubka nálezu:0 cm
15 hlasů
15 hlasů
zobrazeno:
1671x,
komentářů:
5,
nálezce:
mexican mexican
vyfotografováno:
21. listopadu 2020,
vloženo:
25. listopadu 2020

Komentáře

To by mohla být tzv. želva. Tlačilo se s ní při rozdělávání ohně na hůlku. Tu roztáčel luk.

V těch dvou dírách a pórech je taková zvláštní tmavá hlína, není to popel?! Mohlo by to být čerstvě vyorané z nějakého objektu. Každopádně vůbec netuším co by to mohlo být. ;-) :-)

Hmm.. takový podobný jsem našel u nas na poli v létě.. jen je provrtaný durch. Dnes jej kdyžtak přidám, do dneska taktéž netuším, co to může být :-/ Tak či tak, je to zajímavé.. :-)

Dvě téměř dokonale kulaté díry v kusu křemene, který díky velikosti a tvaru zjevně padne dobře do ruky... Tady bych řekl, že to zřejmě nebude přírodního původu. Asi neuděláš chybu, když to zaneseš odborníkům. Možná bude jásot ze skvělého nálezu, pokud ne, máš pěkný kousek na skalku pod netřesky.. ;-)

Je to vápenec a na fotkách je před opláchnutím, v otvorech byla písčitá půda. Je z písčitého pole kterých je v okolí více. Bylo zde oráno 2018.Loni i letos zatím jen podmítka.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru